Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Održimo našu Krapinu čistom: Budimo odgovorni - reciklirajmo

Autor: Ema Rukav
Održimo našu Krapinu čistom: Budimo odgovorni - reciklirajmo

Klimatske promjene i ekstremne vremenske prilike posljedica su, između ostalog, i neodgovornog odlaganja komunalnog otpada.

Iako su u današnje, moderno vrijeme gotovo na svakom koraku postavljeni spremnici za odlaganje otpada, nerijetko smeće u šetnji, boravku u prirodi ili u nekoj drugoj svakodnevnoj situaciji završi na podu. A svi znamo da je naše mjesto lijepo, koliko je i čisto. No, unatoč tome, svjesno ili nesvjesno, griješimo. Samim time, i jednim malim papirićem, ili plastičnom vrećicom, uzmemo li u obzir ukupan broj ljudi na planeti, činimo nesagledivu štetu po okoliš, a time po svoje zdravlje i zdravlje generacija koje tek dolaze.

Očuvanju prirodnih vrijednosti kraja u kojem živimo izrazito pridonosi recikliranje, a vjerujem da ste svjesni mogućnosti ponovne upotrebe već iskorištenih sirovina i proizvoda, koji nerijetko završe u smeću. Stoga, kao zalog za budućnost – zastanimo, promislimo i djelujmo !

Recikliranjem činimo uslugu čovječanstvu

Recikliranjem, osim što smanjujemo količinu otpada, koje se zbog naše nesmotrenosti nepotrebno gomila na odlagalištima, smanjujemo i potrebu eksploatacije novih prirodnih resursa, koji će trebati i novim generacijama !

Ujedno, na taj način bitno utječemo na smanjenje proizvodnih procesa koji uvelike utječu na zagađenje našeg okoliša. Jeste li znali, da upotrebom recikliranih sirovina u industriji, dolazi do znatno manjeg ispuštanja stakleničkih plinova i otpadnih voda. Također, u procesu proizvodnje, kada se koriste reciklirani materijali, troši se bitno manja količina energije nego kada se u proizvodnji koriste  nove sirovine.

Recikliranjem - zaključak je koji se nameće sam po sebi, štedimo novac, ali, što je najvažnije, činimo izrazito veliku uslugu čovječanstvu koje već sada grca u smeću čija je količina većim dijelom mogla biti reciklirana, odnosno ponovno iskorištena.

Recikliranje možemo s punim pravom nazvati ulaganjem u budućnost, jer šteta koju činimo sami sebi, ukoliko ne promislimo prije nego što u kantu za smeće, a priznajmo, nerijetko i neodgovorno, u prirodu, bacimo nešto, što se itekako može dodatno iskoristiti ima nesagledive posljedice.

Za zbrinjavanje otpada na području grada Krapine svakodnevno brinu djelatnici Komunalnog poduzeća KRAKOM d.o.o., no krajnje je vrijeme da svaki pojedinac da svoj doprinos.

Sva domaćinstva na području Grada Krapine, gdje uslugu zbrinjavanja otpada obavlja KRAKOM, opremljena su sa tri spremnika za odlaganje otpada. Zelenim za miješani komunalni otpad, plavim za papir i žutim za plastiku. Pravilnim odvajanjem otpada na kućnom pragu, odnosno domaćinstvu i odlaganjem u za to predviđeni spremnik  u konačnici smanjujemo količinu pravog otpada, a onaj reciklabilni prosljeđuje se na ponovnu upotrebu, odnosno preradu.

Upravo stoga Grad Krapina provodi projekt: "Izobrazno - informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Krapine", sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u sklopu kojeg svaki građanin može otkriti vrijednost sortiranja otpada.

sjever.hr 22.07.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?