Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Druga konferencija Invest in Zagorje okupit će preko 200 sudionika: Naglasak će biti na dentalnoj i sportskoj medicini te brendiranju regije u sektoru zdravstvenog turizma

Autor: Ivana Belošević
Druga konferencija Invest in Zagorje okupit će preko 200 sudionika: Naglasak će biti na dentalnoj i sportskoj medicini te brendiranju regije u sektoru zdravstvenog turizma

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša predstavili su drugu konferenciju Invest in Zagorje, koja će se održati u petak u Poduzetničkom centru, a tema je zdravstveni turizam.

Procjenjuje se da zdravstveni turizam raste 20-ak posto godišnje na razini Hrvatske, a godišnje taj sektor realizira prihode oko 150 milijuna eura – prema procjenama HGK.

Ove godine, Krapinsko-zagorska županija i Poduzetnički centar kao organizatori, okupili su 40 partnera, na konferenciji će govoriti 35 govornika, očekuje se preko 200 sudionika koji će slušati teme o dentalnom turizmu, sportskom turizmu, nutricionizmu, brendiranju regije u sektoru zdravstvenog turizma i kako se mogu pružiti usluge veće vrijednosti.

Helena Matuša je rekla kako je prošle godine ova konferencija okupila 25 partnera i 28 govornika.

- Ove godine idemo sa specijaliziranom temom zdravstvenog turizma koja okuplja još veći broj partnera i samih govornika. Još jedna novost ove godine je da s konferencijom idemo u piknik verziji, bit će se održati ovdje u dvorištu inkubatora gdje ćemo kroz jednu ležernu atmosferu moći govoriti o ovako zaista zanimljivim temama za Krapinsko-zagorsku županiju – istaknula je Matuša.

Naglasila je kako su odabrali temu zdravstvenog turizma, jer je već svima jasno da su pokrenute velike investicije u Krapinsko-zagorskoj županiji koje se tiču zdravstvenog turizma. Moramo kreirati dodatnu ponudu van ovih investicija koje pokreće Županija, i upravo zbog toga ćemo na konferenciji govoriti specijalizirano o dentalnom turizmu, kako ovdje u Krapinsko-zagorskoj županiji možemo pružiti dodatne usluge turistima koji dolaze na određene zahvate, trebaju, žele i voljni su platiti – pojasnila je direktorica Poduzetničkog centra KZŽ.

S druge strane, sportski turizam je isto grana koja raste, ali moramo biti svjesni da postoje različite vrste sportova i različite vrste priprema za sportska natjecanja i oporavak nakon tih natjecanja.

- U panelu sportskog turizma smo ugostili vrhunske sportaše, ali i određene liječnike koji se bave određenom rehabilitacijom i pripremom vrhunskih sportaša za natjecanja, koji će govoriti o tome koji je potencijal Zagorja, prvenstveno u ruralnim kućama za odmor i koje su određene specijalizirane usluge koje ti sportaši trebaju, ali kako to povezati i s onim uslugama koje nudimo u našim specijalnim bolnicama. Telemedicina nam također omogućuje da sve te usluge prije dolaska turista na lokaciju i nakon njihovog odlaska možemo ponuditi u realnom vremenu, povezati liječnike i turiste, naše specijalne bolnice i posebne usluge koje imamo – napomenula je Matuša.

Teme su vrlo atraktivne, o njima će govoriti  stručnjaci koji su se profilirali, pozicionirali iz Hrvatske, ali i iz susjedne Slovenije, i u tim segmentima donijet će svoja iskustva i pokazati koji se novi trendovi javljaju i stvaraju u sektoru zdravstvenog turizma.

- Važno je naglasiti da će na konferenciji biti i dva pitch natjecanja, odnosno dva natjecanja start-upova. U jutarnjem dijelu imat ćemo natjecanje naših srednjoškolskih timova koji su se uključili u program “Kreiraj svoju budućnost“, koji su zadnjih pet mjeseci uz mentorstvo Poduzetničkog centra razvijali svoja rješenja koje bi ponudili u sektoru zdravstvenog turizma. Stručni žiri od pet članova će odabrati najbolji tim, a Krapinsko-zagorska županija će nagraditi upravo taj najbolji srednjoškolski tim. U popodnevnom dijelu imamo Vita Venture Pitch, devet start-upova iz cijele Hrvatske predstavlja svoje rješenja koje su već dostupna na tržištu za sektor zdravstvenog turizma. Ovdje imamo 15 članova žirija koji će odabrati najbolji start-up koji također nagrađuje Krapinsko-zagorska županija s novčanim nagradom u iznosu od 7500 eura, ali i naš partner konferencije Infobip koji nagrađuje start-up s dodatnih 5000 kredita i ulazak u njihov start-up – završila je Helena Matuša.  

Župan Željko Kolar rekao je kako je Zagorje mala regija velikih mogućnosti.

- Često se zna dogoditi da kad nešto radimo da smo uvjereni da radimo dobro, ali nas drugi ne prepoznaju i ne vide nas tako kao što se mi vidimo sami. Američki Financial Times nas je prepoznao, između ostalog, i najviše upravo zbog digitalne platforme Invest in Zagorje gdje smo kroz sustav, tri koraka ispred bilo koga u Hrvatskoj, kako se može na najjednostavniji i najbrži način doći do svih informacija koje su potrebne da bi se investiralo na području Krapinsko-zagorske županije - kazao je Kolar te dodao kako zdravstvo, zdravstveni turizam je jedna grana industrije u kojoj su oni, uz Primorsko-goransku županiju, lideri.

- Smatramo da možemo napraviti značajne iskorake u privlačenju stranih gostiju gdje možemo, s jedne strane nuditi medicinske usluge, s druge strane rehabilitaciju gdje smo najbolji u Hrvatskoj, ali i sport i rekreaciju. To je jedan paket koji želimo u 2024. i 2025. godini usavršiti i ponuditi na tržište. To je naša niša - naglasio je Kolar.

Čestitao je Poduzetničkom centru na odličnom radu istaknuvši kako njihovi potezi, investicije i projekti mogu biti izazov za sve ostale županije i sredine u Hrvatskoj.

- Ovo je ulaganje u budućnost, ali i sadašnjost. Sve ono što radimo, gledamo da ima i kratkoročnu i dugoročnu korist. Siguran sam da će Invest in Zagorje polučiti odličan rezultat i veselim se petku, gdje ću čitav dan biti na konferenciji, zajedno sa svojim najužim timom jer nismo samo suorganizatori i oni koji financiraju taj projekt, nego i mi želimo od takvih eminentnih stručnjaka čuti svaku riječ i rečenicu koju će izgovoriti, da analiziramo to što će predstaviti, da to možemo usporediti s onime što mi imamo u svojim vizijama i planovima i da ih eventualno korigiramo, kako bi bili što učinkovitiji i uspješniji – zaključio je župan.

Konferencija počinje u 10 sati.

i.belošević/sjever.hr 06.05.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?