Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

U Loboru održana još jedna uspješna Loborska devenica

Autor: sjeverhr
U Loboru održana još jedna uspješna Loborska devenica

U Lovačkom domu u Loboru u subotu je održana još jedna uspješna Loborska devenica, tradicionalna manifestacija koja iz godine u godinu potvrđuje svoj status omiljenog okupljanja ljubitelja zagorske gastronomije i čuvara bogate loborske baštine.

Mirisi domaćih delicija, glazba i topla atmosfera ponovno su ispunili ovo prepoznatljivo adventsko druženje koje je i ove godine privuklo posjetitelje ne samo iz Krapinsko-zagorske županije, već i iz šire regije. Stara vještina spravljanja devenice, duboko ukorijenjena u loborskoj tradiciji, i ove je godine došla do punog izražaja. Sudionici su predstavili svoje najbolje recepte, a posjetitelji su imali priliku kušati iznimno bogatu paletu okusa.

Načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih istaknula je rekordan broj uzoraka ove godine, kako u kategoriji devenica, tako i ranije na kušanju vina na manifestaciji Loborska devenica 2025.

-Prema riječima stručnjaka vina u Loboru su iz godine u godinu sve bolja i bolja, stoga svim vinogradarima i podrumarima čestitam na trudu i radu koji ulažu, a što se jasno vidi u rezultatima te dobrim i kvalitetnim vinima koja potječu iz Lobora. Ista je stvar i s devenicam. Naime, žiri mi je šapnuo da su imali iznimno velik i zahtjevan posao i da su sve devenice bile odlične. Zahvaljujem vam svima što s nama njegujete i održavate ovu tradiciju i ovu manifestaciju - izjavila je načelnica Jembrih. Podsjetila je kako su inicijatori ove manifestacije bili nekadašnji predsjednik Vlade hrvatskog jedinstva, Franjo Gregurić, te bivši načelnik Općine Lobor Božidar Markuš.

Posebnu je pažnju privukao dolazak jednog od najpoznatijih hrvatskih kuhara Tomislava Špičeka, koji je kao član stručne komisije dodatno podigao gastronomski ugled manifestacije.

Pohvalio je kvalitetu loborskih devenica, naglasivši da upravo ovdje nastaju neke od najboljih u Hrvatskoj. Špiček je iskoristio priliku da loborskim majstorima spravljanja devenica podijeli i par savjeta. Jedan od ključnih je da kod spravljanja devenica nema eksperimentiranja već se koristi isključivo svinjsko mjesto i u svemu je ključna umjerenost.

Uz natjecanje u spravljanju najkvalitetnije devenice, održano je i ocjenjivanje vina, što je dodatno obogatilo doživljaj i naglasilo važnost spoja lokalne gastronomije i vinarske tradicije.

Aleksandar Brodski, diplomirani inženjer agronomije istaknuo je da su kušali sva vina i većinu detaljno analizirali te pohvalio da su vinogradari i vinari ove godine doista izvukli maksimum iz autohtonih sorata.

- Vina su u ovom trenutku vrlo dobra i iznimno prihvatljiva. Postoje još neke sitnice koje se eventualno mogu dodatno unaprijediti, ali u cjelini kvaliteta vina je na vrlo visokoj razini. Ovdje sam, četvrti ili peti put i mogu reći da je vidljiv velik napredak. Puno toga, naravno, ovisi o vinogradarskoj godini – kada je grožđe zdravo, lakše je proizvesti kvalitetno vino, proces je jednostavniji i manje zahtjevan. Što se tiče same godine, bila je vrlo dobra, jedna od boljih u posljednje tri do četiri godine. Prinosi su bili značajni, a kvaliteta grožđa vrlo dobra. Upravo zbog toga i vina su znatno bolja nego prošle godine, koja je bila puno zahtjevnija - zaključio je Brodski.

Najuspješnijim sudionicima u spravljanju devenica dodijeljene su nagrade u vrijednosti od 150, 90 i 55 eura, uz dvije utješne nagrade od 20 eura.

Prva nagradu od 150 eura osvojio je Ivek Bolfek. Druga nagrada od 90 eura pripala je Dragutinu Hubaku. Treća nagrada od 55 eura osvojio je Ivan Šeremet. Utješne nagrade od 20 eura pripale su Marku Bezaku i Vladimiru Kramariću.

Ivek Bolfek je istaknuo da je ključ uspjeha umjerenost i da nema pretjerivanja sa začinima, odnosno mirodijama.

Općina Lobor zahvaljuje svim sudionicima, posjetiteljima i partnerima koji su još jednom dokazali da Loborska devenica nije samo natjecanje, već važan čuvar identiteta, tradicije i gastronomskog.

Podijeli članak:

Izdvojeno

Najnovije

/
/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?