Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Stubičke Toplice postaju središte gurmanskog užitka – stiže 1. Zagorska kobasijada

Autor: Marijana Sopek
Stubičke Toplice postaju središte gurmanskog užitka – stiže 1. Zagorska kobasijada

Ljubitelji domaćih specijaliteta i tradicije imat će priliku uživati u jedinstvenom gastronomskom događaju koji će se održati 22. veljače 2025. u Stubičkim Toplicama. Općina Stubičke Toplice, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata KZŽ te Turistička zajednica Stubičke Toplice s ponosom predstavljaju Prvu Zagorsku kobasijadu, manifestaciju koja slavi umijeće izrade kobasica, druženje i dobru zabavu. 

Image

Na igralištu pored Općine, uz proglašenje najboljih i šampiona kobasijade, posjetitelji će moći uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, a svi uzorci pristigli na ocjenjivanje bit će dostupni za degustaciju dok će Sportsko-ribolovno društvo Stubaki, Lovačka udruga "Jazavac" i Udruga veterana specijalne policije Barun pripremiti tradicionalne kobasice s dinstanim zeljem na domaćoj masti, koje će se dijeliti besplatno. Za djecu i njihove roditelje organizirano je veliko žarište gdje će moći vlastitim rukama speći kobasice i špek na štapu, baš kao nekada.

Načelnik Josip Beljak zahvalio se Josipu Horvatinu na ideji i podršci u organizaciji, istaknuvši kako bi bez Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata teško bilo ostvariti ovako ambicioznu manifestaciju. Prve reakcije već su odlične, a očekuje se velik broj uzoraka i posjetitelja.

Osim što donosi bogatu ponudu okusa i mirisa, 1. Zagorska kobasijada mogla bi biti i prvi korak prema nečemu još većem – osnivanju kobasičarske udruge na području Gupčevog kraja.

Image

-Kako su vinarske udruge prije dvadesetak godina krenule s entuzijazmom i trudom te danas imamo zagorska vina koja osvajaju prestižne svjetske nagrade, tako bi i kobasičarska udruga mogla vratiti stari običaj domaće proizvodnje kobasica i salama. Edukacijom, druženjima i razmjenom znanja, ljubitelji tradicije mogli bi oživjeti ovaj zanat i prilagoditi ga današnjem vremenu. Iako su danas uvjeti proizvodnje složeniji, oni koji sami izrađuju kobasice i salame znaju što jedu – odabiru sastojke, kontroliraju proces i izbjegavaju industrijske dodatke. Cilj je potaknuti ljude da se vrate domaćoj proizvodnji, baš kao nekada, te ujedno podržati i uzgoj domaćih svinja, koji je kroz godine značajno opao. Osnivanjem udruge stvorila bi se platforma za povezivanje ljubitelja i proizvođača, baš kao što su vinari učinili prije dva desetljeća. A tko zna? Možda jednog dana zagorske kobasice i salame postanu jednako priznate kao i naša vina, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire  - rekao je načelnik Beljak.

Hrvatski branitelji kao pokretači tradicije – Kobasijada kao priča zajedništva

Jedan od najvažnijih segmenata 1. Zagorske kobasijade je činjenica da iza nje stoji inicijativa hrvatskih branitelja, koji su prepoznali potrebu za oživljavanjem tradicije i stvaranjem manifestacije koja okuplja zajednicu. Josip Horvatin, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije, ističe koliko mu znači što je ideja naišla na plodno tlo i postala stvarnost u kratkom vremenu.

Image

-Naša ideja je prihvaćena s entuzijazmom i zahvaljujući zajedničkom trudu, sve smo dogovorili u rekordnom roku  - naglašava Horvatin dodajući kako će osim natjecateljskog dijela cijela manifestacija dobiti poseban domaći štih – uz logorsku vatru i slamante bale, posjetitelji će moći peći kobasice na štapu, baš kao nekad. 

Stručni žiri od pet članova, predvođen poznatim chefom Tomislavom Špičekom, ocjenjivat će pristigle uzorke u tri kategorije: domaća kobasa, salama od divljači i salama od nedivljači. Na natjecanje su pozvani svi entuzijasti i majstori kobasica – bilo da se amaterski ili profesionalno bave izradom suhomesnatih delicija, iz Zagorja, ali i cijele Hrvatske.

Image

-Kobasice moraju imati lijep vanjski izgled, a to znači da nije naborana, da je glatka odnosno da na "oko" vidite da je lijepa. Plijesan koja se nalazi na njima ne smije biti zelene boje ili plavkaste nego bijela. Zatim gledamo prerez kako bismo vidjeli kakav je materijal u njima, pa sušenje. Bitan je i dim, da nije prejaki, a na kraju okus. Naravno, postoje i one nijanse između koje će na kraju donijeti odluku o najboljoj kobasi  - pojasnio je Špiček.

Zagorska kobasijada počet će u 11 sati, a uživanje u okusima, druženju i veselju potrajat će sve do večernjih sati. Za dobru zabavu pobrinut će se grupa Elixir, a program će voditi Adam Končić. Manifestaciju će dodatno obogatiti Udruga Hrvatska žena Stubičke Toplice, Udruga umirovljenika, kao i brojni lokalni OPG-ovi i vinogradari iz Donje Stubice, koji će predstaviti svoja domaća vina i tradicionalne kolače.

Prva Zagorska kobasijada tako postaje ne samo gastronomski događaj, već i pokretač jedne nove-stare priče – priče o tradiciji, kvaliteti i zajedništvu.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?