U Bistri je održano središnje događanje ovogodišnje manifestacije „Dani Bistre”, „Bistranska čušpajzijada”. Riječ je o vrhunskom gastronomsko-zabavnom i društvenom događanju koje iz godine u godinu svojim značajem te brojem posjetitelja postaje središnje događanje takve vrste u ovom dijelu Hrvatske.
Ovogodišnja, 6. po redu „Bistranska čušpajzijada”, okupila je rekordne 24 ekipe koje su u svojim kotlićima pripremale čušpajze inspirirane zagorskim bistranskim zavičajem i lokalnom kuhinjom.
Tko je pripremio najukusniji čušpajz, ocijenili su poznati hrvatski chef Tomislav Špiček, voditeljica Karmela Vukov-Colić te kuhari Željka Klemenčić i domaći kuhar Stjepan Lešnjak.
A najbolji čušpajz je skuhao, i tako odnio pobjedu, DVD Bistra koji je kuhao čušpajz od krastavaca. Drugo mjesto pripalo je ekipi Gladijator-ice za čušpajz od mahuna, dok je treće mjesto osvojila ekipa Planinarsko društvo Bistra koja se odlučila na kuhanje čušpajza od graška.
Predsjednik DVD-a Bistra Mario Špoljar dio je pobjedničke ekipe, koji je rekao kako su se dugo dvoumili što će kuhati i odlučili su se za čušpajz od krastavaca.
– Nitko nikad to nije kuhao, mi smo napravili testno kuhanje, vidjeli što nedostaje, to popravili i danas skuhali pobjednički čušpajz. Tajnu ne smijemo odati jer ćemo još dugo držati ovu pobjedu s čušpajzom od krastavaca – zadovoljno je rekao Špoljar.
Predsjednik žirija Tomislav Špiček kazao je kako je konkurencija bila odlična, ali je i ponovio svoj savjet od neki dan da meso nije glavni dio čušpajza.
– Malo sam imao primjedbe, pošto sam vidio recepture i koliko je mesa bilo naručeno. Rekao sam: 'Ljudi, kuhamo čušpajze, a ne suho i svježe meso'. To se na kraju pokazalo zapravo točno jer su prvo mjesto osvojili ljudi koji nisu imali grama mesa – pojasnio je Špiček i dodao kako su za namirnice za 15 litara čušpajza utrošili oko 30 eura, a čušpajz od krastavca, krumpira i kopra je bio zaista odličan.
– Od mogućih 100 bodova dao sam 98 za ovaj čušpajz od krastavaca. Vratio me u djetinjstvo, iako kao dijete nisam baš volio tu vrstu hrane. U današnje vrijeme zbilja mi odgovaraju čušpajzi i obožavam ih jesti, a ovi krastavci su bili izvrsni – zaključio je Špiček, dodajući kako je prošao veliki broj natjecanja u Hrvatskoj, ali da se ovakav čušpajz kuha samo u Bistri.
Načelnik Danijel Drviš izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjom manifestacijom i odazivom jer su se na prostoru starog kamenoloma u Gornjoj Bistri okupile gotovo tri tisuće posjetitelja.
– Ovo je 6. „Bistranska čušpajzijada” i 18. „Dani Bistre” pa s ponosom kažemo da smo punoljetni. Rastemo iz godine u godinu, kao i naša čušpajzijada po broju ekipa. Po riječima našeg žirija, teško je ocijeniti više ekipa, bile su 24 ekipe i mislim da je ovaj broj optimum za naredne godine – istaknuo je Drviš.
Što se tiče same Čušpajzijade, radi se o posebnoj manifestaciji pa čak i na razini Hrvatske.
– Naš vrhunski chef Tomislav Špiček kaže da se nigdje u Hrvatskoj ne spremaju čušpajzi i možemo reći da je današnji pobjednik sigurno i vlasnik najboljeg čušpajza u Hrvatskoj – zaključio je načelnik Drviš, dodajući kako i u nedjelju posjetitelje očekuje odličan program.
– Posljednje dana manifestacije za naše najmlađe imamo puno toga. Tu je „Mali sajam svijeta mogućnosti Općine Bistra” gdje će se predstaviti naši klubovi i udruge. U večernjim satima imamo i koncert „Ptiček nam popeva“ u organizaciji našeg KUD-a, a osim njega, nastupit će i susjedni KUD-ovi – zaključio je Drviš.