Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Hrvatska i svijet

Inspekcija u trgovinama i na tržnicama analizirala šunku i jaja - evo koliko je hrane moralo biti uništeno!

Autor: sjeverhr
Inspekcija u trgovinama i na tržnicama analizirala šunku i jaja - evo koliko je hrane moralo biti uništeno!

Tjednima prije Uskrsa građani užurbano kupuju namirnice za blagdanski stol. Omiljeni izbori su jasni: šunka, jaja i francuska salata. No osim što biraju što će jesti, ključno je znati i kako to sigurno pohraniti.

Dimljena šunka u hladnjaku može stajati do sedam dana, a jaja i do mjesec dana, ako se čuvaju na temperaturi do 8 °C, piše Net.hr.

Blagdani su i vrijeme pojačanih inspekcija. Od 1. do 10. travnja provedeno je više od 700 nadzora. Pronađeno je 359 nepravilnosti, a najčešće su to neispravno označena jaja, pokvarene namirnice ili prekidi hladnog lanca. Kazne su premašile 47.000 eura, a uništeno je gotovo 300 kg hrane.

Ekipa portala Net.hr testirala je šunku i jaja s tržnice i u trgovinama, a prvi propust na tržnicama bio je – zaboravljena termo torba.

Rizici nisu zanemarivi. Patogene bakterije poput Listerije i Salmonele brzo se množe u nepravilno čuvanoj hrani. Simptomi su povraćanje, proljev i povišena temperatura, a inkubacija može biti od nekoliko sati do nekoliko dana.

Pazite što, gdje i od koga kupujete jer zaraze su u blagdansko vrijeme uvijek u porastu.

foto:arhiva

Podijeli članak:

Povezani članci

Izdvojeno

Najnovije

/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?