Peka od jedne tone, 200 kg mesa, 150 kg krumpira, 50 kg ostalog povrća i 13 kuhara. Toliko je bilo potrebno da se u Oroslavju u nedjelju ispeče najveća peka na svijetu.
Pripreme za megalomansku peku trajale su tri dana, počela se peći u 9 sati ujutro, a poklopac se morao dizati kranom. Iz nje je izašlo oko 1500 porcija čija besplatna podjela je krenula u popodnevnim satima, a mnogi Oroslavčani nisu propustili priliku kušati najveću peku na svijetu.
Zadovoljan je bio i gradonačelnik Grada Oroslavja, Viktor Šimunić koji je rekao kako je ponosan te da se ideja o najvećoj peki rodila odmah nakon Ljetne pozornice.
- Ekipa branitelja je zapravo dala tu ideju i mi smo ju odmah prihvatili i krenuli smo u tom smjeru. Mogu reći da u ova tri tjedna koliko traje Advent ne samo da su Oroslavčanke i Oroslavčani pokazali, nego Zagorke i Zagorci su pokazali što sve možemo napraviti – rekao je Šimunić.
Peku promjera tri metra i tešku 1075 kg za ove potrebe napravila ekipa iz TPK Orometal.
Gradonačelnik Šimunić ističe kako su u kontaktu sa ljudima iz Guinessove knjige rekorda te da uopće nije upitno radi li se o najvećoj peki na svijetu jer, kako kaže, imaju sve da se postavi taj rekord, no žele ga napraviti „kako spada”. Ove godine cilj im je bio vidjeti kapacitet peke, a kako ističe gradonačelnik, u njoj je bilo skoro 400 kg hrane.
- Moram stvarno od srca se zahvaliti svim. Grad Oroslavje ne staje. Raditi ćemo još novih stvari. Poanta se da pokažemo što jedan mali grad može napraviti kad se ne krade i kada se radi pošteno, i kad se narod uključi u to – poručio je gradonačelnik te dodao kako se već sad rađa ideja o pečenju jaja za Uskrs.
- Ima puno ideja, ali do kad ima ideja, do kad ima prekrasnih ljudi koji žele ostvariti te ideje, ja mislim da je budućnost svijetla - kazao je gradonačelnik.
Glavni kuhar ovoga megalomanskog jela bio je Stjepan Kahlina koji ističe kako mu je srce, kao i srce svih koji su sudjelovali, veliko kao kuća.
- To je oroslavska peka na moj način. U peki se nalazilo 100 kg teletine, 100 kg svinjetine, 200 kg povrća, od toga 150 kg krumpira i 50 kg paradajza, luka, paprike i mirodije – objašnjava Kahlina te dodaje kako je njegova ekipa savršena te da su bili uigrani kao da su to radili već tisuću puta.
- Ljudi smo koji imaju veliko srce i koji žele napraviti nešto najbolje i najljepše da građani uživaju u tim delicijama. Želim svima da im je u slast ta peka i da navrate druge godine, možda smislimo nešto novo – poručio je Kahlina.
Dodajmo kako je nakon pečenja, gradonačelnik Šimunić svima koji su sudjelovali podijelio zahvalnice, nakon čega je krenula podjela porcija.