Now Reading:
Počinju Dani Grada Čakovca! Šest dana slavlja kroz 50 manifestacija – evo što vas sve očekuje!
Full Article 5 minutes read

Počinju Dani Grada Čakovca! Šest dana slavlja kroz 50 manifestacija – evo što vas sve očekuje!

Sve je spremno za još jednu proslavu rođendana Grada Čakovca koja od 25. do 30. svibnja donosi cijeli niz kulturnih, zabavnih i sportskih događanja, a najavljeno je to na konferenciji za medije koja je održana u četvrtak u Čakovcu.

Točnije, ove godine Grad Čakovec povodom svog dana donosi građanima šest dana slavlja kroz 50 manifestacija, a potvrdila je to gradonačelnica Čakovca, Ljerka Cividini koja se na samom početku zahvalila polaznicima Škole animiranog filma Čakovec i njihovim mentoricama koje su im ustupile svoje radove odnosno njihov pogled na Čakovec te umjetnici Gabrieli Binder, članici Likovnog udruženja Čakovec LUČ-a na vizualu manifestacije.

– Kao i prošle godine, program smo u većoj mjeri dali našim sugrađanima da ga kreiraju i provode. Tako ne nedostaje okupljanja udruga, škola, djece, kulturnjaka, umirovljenika, umjetnika, a očekuje nas i nekoliko koncerata. To sve redom oživit će naš grad i na najbolji mogući način omogućit će nam da proslavimo Dan Grada te se pripremimo za bogata ljetna zbivanja u samom gradu Čakovcu – naglasila je čakovečka gradonačelnica otkrivši kako program obilježavanja počinje u četvrtak s programima za djecu, Festivalom sporta i županijskom smotrom.

Središnja svečanost obilježavanja odnosno održavanje Svečane sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se dodijeliti nagrade i godišnja priznanja na rasporedu je u petak, 26. svibnja u 12 sati. Dan će započeti prezentacijom “I to Čakovec ima”, a nastavit će se tradicionalnim mimohodom i svečanošću u Centru za kulturu.

– Ove godine po 2. put dodijelit ćemo nagradu Adam Zrinski za mlade i nju će dobiti Dječje gradsko kazalište Čakovca radi promicanja dramskog odgoja djece i mladih u lokalnoj zajednici u proteklih 25 godina rada. Osim te nagrade, zlatni grb Grada Čakovca dobiva gospodin Ivan Zrna, nagrada Grada za životno djelo pripada Josipu Balogu, a godišnja nagrada uručit će se Bojanu Ružiću, astronomskoj udruzi Vega te Zrinskoj gardi Čakovec – rekla je gradonačelnica Cividini.

Direktor Turističke zajednice grada Čakovca, Filip Horvat najavio je pak održavanje Sajma cvijeća i jagoda koji će ove godine okupiti više od 60 izlagača te njihovih različitih proizvoda.

– Naši su izlagači pripremili stvarno šaroliku ponudu pa će se tako na sajmu moći naći svega, od ljutih umaka do sadnica. Sajam će biti otvoren od subote ujutro do ponedjeljka navečer i veselimo se posjeti svih Čakovčanaca. Glede na to da slavimo 100 godina Perivoja Zrinski ove smo godine pojačali program u samom Perivoju, tako da će uz tradicionalnu glazbu koja će se izvoditi na fontani organiziramo i natjecanje u izradi cocktaila, za koje se treba prijaviti, a sve su informacije dostupne na web stranici visitcakovec.com – pojasnio je Horvat dodavši kako će u bogatom programu događanja svatko moći pronaći nešto za sebe.

– Tijekom cijelog vikenda održavat će se razne sportske aktivnosti te smo pripremili za svakoga ponešto, i što se glazbenog ukusa tiče, ali i gastronomije. U eno-gastro smislu sadržaj smo proširili Festivalom pjenušaca odnosno pjenušavih vina i jagoda, što je kod nas nekakav simbol luksuza, a bit će prezentirana i druga kvalitetna vina i pjenušci iz čitave regije – otkrio je Horvat.

Gradska zajednice kulture Čakovec je već tijekom 2020. godine započela s projektom Zlatni cinkuš, a kako je objasnio predsjednik Zajednice Nikola Kotur riječ je o čakovečkoj pripovijesti s mužikom, plesom i popevanjem.

– Kroz taj naš međimurski mjuzikl, kako smo ga nazvali, vraćamo se u povijest pa tako govorimo o počecima kinematografije u Čakovcu, ali i drugih društveno – političkih zbivanja na području Čakovca u razdoblju 1930. i 1960. godine. Tekst predstave je napisala Kristina Štebih, režiju potpisuje Dejan Buvač, a glavne uloge nose Bojan Jambrošić i Tonka Pasarić – pojasnio je Kotur dodavši kako u cijelom projektu sudjeluje 75 ljudi, glumaca i svirača te će se praizvedba predstave održati 29. svibnja u 21 sat u Srednjoj školi Čakovec, a premijera 30. svibnja u 21 sati, također u SŠ Čakovec. Ulaznice su besplatne i mogu se od sutra podići u Turističkoj zajednici Grada Čakovca.

Što se pak tiče sportskih događanja tu je Utrka grada Čakovac koja će ove godine doživjeti svoje 15. izdanje.

– Format utrke je takav da se ona trči u čakovečkom parku i to po pješačkoj zoni odnosno po asfaltu, a duljine je 2,3 kilometra i nije natjecateljskog tipa. Naime, to je utrka koja želi okupiti što veći broj građana, od najmanjih do onih starijih. Većina utrka koje Atletski klub organizira i koje se održavaju ovdje u Čakovcu i Međimurju natjecateljskog su karaktera pa onda mnogi građani ne žele sudjelovati jer se ne osjećaju spremni, a ovo je utrka u kojoj nije bitno tko će prvi proći kroz cilj, nego je važno nastupiti – objasnio je predsjednik Atletskog kluba “Međimurje” Čakovec, Mario Dobša te dodao kako je glavni cilj potaknuti građane na kretanje te kako Utrka ima i humanitarni karakter.

– Sav prihod ići humanitarnoj Udruzi ACT Hrvatska koja se bavi pomoći potrebitima u svim segmentima, a ovom prilikom novac će biti namijenjen sadnji voćaka u Čakovcu. Kotizacija iznosi pet eura za starije i dva eura za djecu te se uz uplatu dobiva i startni broj koji se već sada može podići caffe baru Glob Garden i caffe baru Laganini te na Gradskim bazenima, ako i u Turističkoj zajednici Čakovec. Na dan utrke, u četvrtak, 25. svibnja građani će to moći učiniti od 16 sati do samog starta koji je predviđen za 18 sati, na štandu Atletskog kluba Međimurje – kazao je Dobša.

jm/www.sjever.hr
18.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.