Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

“Dobro je, Klanječko je!“: Najbolju kotlovinu Klanjca spremio DVD Rakovec

Autor: Ivana Belošević
“Dobro je, Klanječko je!“: Najbolju kotlovinu Klanjca spremio DVD Rakovec

U Klanjcu traje obilježavanje Dana grada. Jedna od već tradicionalnih manifestacija koja privlači mnogo domaćih ljudi, ali i gostiju je “Dobro je, klanječko je!“

I ove se godine na štandovima predstavljaju klanječke udruge, a 10-ak njih natječe se u kuhanju kotlovine.

Najbolju kotlovinu pripremili su i tako osvojili prvo mjesto DVD Rakovec, drugo mjesto pripalo je Lovačkom društvu Kuna Klanjec i treće mjesto osvojio je DVD Gredice.

Nagradu za najuređeniji štand dobila je Udruga umirovljenika Klanjec, a za najljepši fertun ŠRD Novi dvori.

Ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin rekla je kako “Dobro je, klanječko je“ ima već desetljetnu tradiciju.

- To je zapravo dan klanječkih udruga, kada se ljudi okupljaju, ali i natječu te provode vrijeme u dobrom društvu uz hranu. Ove godine je nešto manje ekipa, nedostaju nam MK Sokol jer su otišli na izlet, nedostaju nam pikadisti, ali nam nije žao jer su oni otišli u Slavonski brod na državno natjecanje i DVD Klanjec koji danas ima natjecanje. Tu je deset velikih kotlova i nikad se ne kuha samo ono koliko mi, na neki način sponzoriramo, već svi donesu puno više, tako da vjerujem da će svi naši posjetitelji moći uživati u kotlovini – istaknula je Horvatin.

Image

Gradonačelnik Zlatko Brlek kazao je kako mu je ovo možda i najdraži dan – “Dobro je, klanječko je“, gdje na jednom mjestu okupimo manje, više sve klanječke udruge koje u gradu rade kroz čitavu godinu, koristeći svoje slobodno vrijeme za dobrobit grada i svoje udruge.

- Jedan dan u godini je red da sve svi skupa nekako družimo, nađemo na jednom mjestu i proveselimo. Uz to napravimo i neko natjecanje, ove godine, kao i prošle, udruge se natječu u kuhanju kotlovine. Ove godine se okupilo 10 ekipa, manje nego prošle godine, ali i to je jako puno za jedan mali gradić kao što smo mi – naglasio je gradonačelnik Klanjca.

Image

Brlek je ujedno podsjetio da biraju prva tri mjesta, najljepše uređeni štand i najbolji fertun.

- Najbolji će osvojiti i nagrade, koje su zapravo stvari koje se svakodnevno koriste kod kuhanja ili kod kolinja i slično, a prvo mjesto će dobiti i prijelazni pehar – završio je Brlek.

Natjecanje u kuhanju kotlovine nije propustio ni župan Željko Kolar koji je rekao kako je ovo  jedna lijepa manifestacija uz Dan grad Klanjca na kojoj se klanječke udruge natječu u spremanju najbolje kotlovine.

– Zanimljivo je s koliko se žara i energije pripremaju tom poslu. Najbitnije od svega je zapravo da se mi Klanjčani, ovdje na trgu podružimo. Pokazujemo i jedno jedinstvo, da su ljudi vezani jedni uz druge, a to dokazuju i rezultati Grada i gradonačelnika Brleka, škole, samih učenika na raznoraznim natjecanjima na području naše županije i čitave Republike Hrvatske i to me kao Klanjčana najviše veseli – napomenuo je Kolar i dodao kako je probao sve kotlovine.

- Probao sam malo kotlovine na svakom štandu jer većinu ljudi poznajem pa moram probati. Svi su u kotlovinu stavili neki svoj osobni 'touch', kod lovaca ima malo divljači pa je drugačija od ostalih, neki su stavili svinjske nogice da bude malo gušće. Meni su bile sve dobre, a žiri je odlučio koja je najbolja – završio je Kolar.

Image

Predsjednik žirija za ocjenjivanje najbolje kotlovine je dobro nam poznati chef Tomislav Špiček. Rekao je kako je ove godine manje kandidata, ali kvalitete kotlovina su vrhunske.

-  Svi su rezali povrće, rijetko koji su ribali. Slušaju ono 'kaj' im ja govorim već par godina, od kad sudjelujem na ovoj manifestaciji. Lijepo zapeku meso, na oko izgleda jako lijepo, tako da sam zadovoljan. Ocjenjujemo uvijek isto, dakle, prvo se jede očima, da to bude lijepo, da se meso ne raspada, da nije blijedo, da ima lijepu crvenu boju. Također mora ugodno mirisati i na kraju najvažnije 'kaj' se mene tiče uvijek je okus. Dakle, kad probate da je ona ugodno začinjena, ne preljuta, ne preslana, a opet da nije premalo začinjeno. Okusi se moraju lijepo sjediniti, jer opet ne smije biti previše povrća i luka, jer onda dominira samo povrće. Ima tu dosta stvarčica na koje treba obratiti pažnju kod ocjenjivanja, zato mi uvijek po 3-4 put probamo isti tanjur da bi došli do zaključka – pojasnio je ocjenjivanje i dobru kotlovinu Špiček.

Image

 

 

Podijeli članak:

Povezani članci

Izdvojeno

Najnovije

/
/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?