Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

SJAJNE VIJESTI Turističkom filmu „Zagorje – bajka na dlanu” još dva zlata, broj noćenja i dolazaka nezaustavljivo raste

Autor: Alenka Kučić
SJAJNE VIJESTI Turističkom filmu „Zagorje – bajka na dlanu” još dva zlata, broj noćenja i dolazaka nezaustavljivo raste

Uz ranije osvojene nagrade i priznanja, turistički film „Zagorje – bajka na dlanu” na zadnjem je festivalu u Južnoafričkoj Republici - Tourism film festivalu Africa, osvojio dva zlata i to u kategorijama Turistički video, turistički proizvod i Turistička destinacija regije.

Sanja Škrinjar, voditeljica ureda TZ Krapinsko-zagorske županije istaknula je kako su ranije dobili zlato na The Golden City Gateu u sklopu ITB Berlina, najveće svjetske turističke burze, kao i priznanje World Media Festivala u Hamburgu.

-Svi vi znate da je fotografija ili video govori više od tisuću riječi. Opet ću ponoviti po ne znam koji puta i vjerujem u to, da smo mi Zagorje - bajka na dlanu najjača turistička kontinentalna destinacija, što pokazuje i uzastopni rast u brojkama u broju dolazaka i noćenja. Vjerujem da s nagradama ove godine nismo gotovi, dobili smo prošli tjedan informaciju da smo ušli u konkurenciju još dva festivala - Terres Travel Festival u Španjolskoj i Silk Fest u Srbiji. Izuzetno smo ponosni na ekipu koja je to u izuzetno vrućim i teškim uvjetima snimala - rekla je Škrinjar.

Osvrnula se i na najnovije turističke podatke koji su i više nego dobri.

-Ako gledamo mjesečne rezultate od 1. do 21. srpnja ostvareno je 15.554 dolazaka ili 7,18 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te 34.911 noćenja što je 8,2 posto više nego isto razdoblje prošle godine. Ako pogledamo cijelu 2024. godinu, lani smo premašili 400 tisuće noćenja, a trenutno smo na 107.607 dolazaka što je 8,17 posto više u odnosu na isto razdoblje lani i 222.415 noćenja što je 9,04 posto više, nego isto razdoblje prošle godine - istaknula je Škrinjar.

Zamjenica župana Jasna Petek oduševljena je novim uspjesima turističkog filma Zagorje – bajka na dlanu”, kao i dobrim ovogodišnjim turističkim rezultatima.

-Izvrsna turistička destinacija mora imati izvrstan promidžbeni film, a ovaj film zaista je pun pogodak, s obzirom na to da je na prestižnim festivalima u Berlinu i Hamburgu, na međunarodnoj platformi koja dodjeljuje nagrade iz područja oglašavanja, došla je sjajna vijest iz Johannesburga s Međunarodnog festivala turističkog filma Africa. To nije kraj, mislim da se ovim filmom zaista ruše rekordi u osvajanju nagrada i priznanja i mislim da je struka prepoznala kvalitetu ovog filma – naglasila je zamjenica župana.

Dodala je kako je još važnije da taj film prepoznaju svi oni koji će ga pogledati te istaknula da kontinuirani rast dolazaka i noćenja u Krapinsko-zagroskoj županiji nije slučajan.

-To se događa prvenstveno zbog velike brige i ulaganja koja se na području naše županije događaju već godinama, a to su velika ulaganja u infrastrukturu i smještajne kapacitete naših Terma Tuhelj, Terma Jezerčica, u Stubičke Toplice…Kuće za odmor niču jedna za drugom i plijene svojom ljepotom, različitim mogućnostima koje nude i svojom kvalitetom i pune su preko cijele godine. Naši vinari i ugostitelji trude se dizati svoju ponudu i podizati ljestvicu, a ono što nas posebno veseli je što naše turističke zajednice na području Krapinsko-zagorske županije ulažu velike napore kako bi kroz brojne manifestacije pozvale goste iz svih krajeva i zemlje i inozemstva – izjavila je Petek.

Zahvalila je Turističkoj zajednici Krapinsko-zagorske županije koja je prepoznala kvalitetu tvrtke Balduči film iz Zagreba koji su prijavili ovaj film i projekt na natječaj HTZ-a, dobili sredstva i kao rezultat toga nastao je sjajan film koji osvaja nagradu za nagradu.

-Zahvaljujem gospođi Spomenki Saragi kao scenaristici, redatelju, sjajnim glumcima, ali i našim Muzejima Hrvatskog zagorja, ansamblu Zabok, našoj Družbi vitezova Zlatnog kaleža, ugostiteljima, vinarima, vlasnicima tradicijskih obrta jer svi su oni pridonijeli izvrsnom filmu, prekrasnoj čaroliji. Nije bilo jednostavno staviti u četiri minute sve ono najbolje od Zagorja – zaključila je zamjenica Petek.

Producentica i scenaristica Spomenka Saraga podsjetila je da je redatelj Herve Tirmarche, a snimatelj i montažer Jalil Armijo.

–Osim što imamo prekrasne lokacije u Zagorju, glume i Zagorci, tako da su prenijeli šarm Zagorja upravo kroz svoje uloge koje su bile vrlo šarmantne. Izgleda da smo sa scenarijem i odabirom glumaca napravili dobar posao jer, kao što vidimo, žiri širom svijeta nam je dodijelio odlične nagrade – rekla je Saraga.

Dodala je da na stolu imaju čak šest zlata i nekoliko festivala gdje su u finalu.

–Između ostalog, bili smo finalisti i u Japanu, što nam je donijelo određene bodove da smo na svjetskoj listi Ciffte, ušli smo među 10 najboljih filmova svijeta. Trenutno smo na tom posljednjem, 10. mjestu, ali nadam se da ćemo se penjati i popeti nešto više. Ali biti među 10 najboljih filmova što se tiče tematike promocije regije, mislim da je već samo po sebi veliki rezultat - zaključila je Saraga.

Sanja Škrinjar posebno je naglasila da je Županija nedavno potpisala ugovore s 18 iznajmljivača kuća za odmor, za bespovratna sredstva za unaprijeđenje kvalitete u tim objektima, te da je trenutno kategorizirano 150 kuća.

-Moram reći da su svi puni i da su to pretežito stranci i u to u najvišem broju Nijemci, Austrijanci, Danci, Belgijci, Englezi, Mađari i naravno Poljaci koji su nam, nakon Slovenaca, najviše u našim hotelskim kućama, Poljaci su na drugom mjestu, ako gledamo emitivna tržišta, treća je Njemačka koja je godinama bila druga iza Slovenije. Mijenjaju se stvari, prepoznaju nas novi turisti i borave tu od sedam do 14 ili više dana u kućama za odmor. Najveći broj noćenja generira se u hotelima, ali vjerujem da idemo naprijed, da idemo u dobrome smjeru i mi ćemo turiste i dalje pozivati i dovoditi da dođu otkriti našu bajku na dlanu, naše Zagorje – zaključila je Škrinjar.

a.kučić/sjever.hr
23.07.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?