Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Sport

Zlatko Dalić ostao je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije nakon Eura, a mi smo pitali građane je li to u redu - evo odgovora!

Autor: Borna Stipetić
Zlatko Dalić ostao je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije nakon Eura, a mi smo pitali građane je li to u redu - evo odgovora!

Prošla su dva tjedna od ispadanja hrvatske nogometne reprezentacije s Europskog prvenstva u Njemačkoj, a dojmovi navijača se i dalje nisu u potpunosti slegli. Jedna od gorućih tema jest pozicija izbornika reprezentacije. Dok jedni stoje uz Zlatka Dalića zbog povijesnih uspjeha koje je ostvario s reprezentacijom u prošlosti, drugi smatraju da je vrijeme za njegov odlazak.

Mišljenja se po pitanju pozicije izbornika reprezentacije itekako razlikuju, ali ako se vratimo u prošlost, primijetit ćemo da je Hrvatska, od osnivanja pa do 2024. promijenila 15 izbornika. U usporedbi s većim reprezentacijama, to je vrlo malen broj, ali moramo uzeti u obzir da u slučaju naše reprezentacije brojimo izbornike koji su se mijenjali od 1991., a Španjolska je, primjerice, promijenila 57 izbornika od 1920.

Najuspješniji hrvatski izbornik

Krenimo od činjenice da je Zlatko Dalić najuspješniji hrvatski izbornik. U razdoblju od 2017. do 2024. Dalić je s Vatrenima osvojio tri medalje, a to je uspjeh koji se, vrlo vjerojatno, nikad u povijesti Republike Hrvatske neće ponoviti. Prisjetimo se da je bilo podosta teških i tvrdih utakmica koje su Vatreni dobili "na mišiće", ali rezultat je ono što na kraju presuđuje. Iako je izbornik bezbroj puta bio na tankom ledu, na posljetku je uvijek završilo pozitivno za našu reprezentaciju. Neki bi rekli da je u pitanju sreća, ali tri medalje govore da je u pitanju puno više od puke sreće.

Prvih jedanaest prema kreditima iz prošlosti

U hrvatskoj reprezentaciji u ovom se trenutku nalazi puno "senatora", odnosno starijih igrača s kojima je Zlatko Dalić ostvario ranije navedene uspjehe, a upravo u tome dio navijača vidi najveći problem. Naime, smatraju da Dalić premalo šansi daje mladim igračima, a u prvih jedanaest igraju "senatori" koji vuku svoje kredite iz prošlosti na temelju stare slave. Također, izbornik tvrdi da će uvijek igrati oni koji su u formi i najspremniji, ali slučajevi pozivanja Nikole Vlašića i nepozivanja Mislava Oršića ne idu u prilog tome.

Treba li Zlatko Dalić ostati izbornik hrvatske reprezentacije?

Prema anketi u kojoj je sudjelovalo 250 ispitanika na području Varaždinske županije, 54 posto njih smatra da Zlatko Dalić treba ostati na klupi reprezentacije u budućnosti, a 46 posto da je vrijeme za promjene.

Naposljetku, kakvo god mišljenje imali o Zlatku Daliću i njegovom vođenju reprezentacije, treba mu čestitati na svim uspjesima koje je ostvario s Vatrenima.

Je li nakon skoro sedam godina vrijeme za promjene i nova lica na klupi reprezentacije? Prosudite sami.

bstipetic/sjever.hr
13.07.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?