Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Međimurje

Baksa: Država mora zaštititi međimurske radnike i ispraviti nepravde stečajnih postupaka

Autor: Marijana Sopek
Baksa: Država mora zaštititi međimurske radnike i ispraviti nepravde stečajnih postupaka

Ivica Baksa, saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever, u petak je na primjeru nelogičnosti stečajnih postupaka velikih međimurskih poduzeća u kojima nisu poštovani ni Zakon o radu niti Ustav ukazao na potrebu zaštite radnika i radničkih prava te apelirao na državu da svojim mehanizmima nađe rješenje za namirenje potraživanja radnika okupljenih u udrugu Međimurski brendovi.

Udruga Međimurski brendovi osnovana je 2016. godine te okuplja preko 1100 bivših radnika kojima su uskraćene plaće, otpremnine i druga radom stečena prava. Tvrtke poput MTČ d.d. Čakovec, Međimurje-Visokogradnja, Hrast, Međimurje Beton samo su neke od 20-ak tvrtki s područja Međimurja čiji radnici u stečajnim postupcima nisu ostvarili svoja prava.

Baksa je naglasio da je Međimurska županija teško pogođena procesom privatizacije, ostavljajući tisuće radnika bez primanja i uplaćenih doprinosa. Uprave koje su dovele tvrtke do stečaja ostale su nekažnjene, dok su radnici, neisplatom plaća i ostalih prava, ostali egzistencijalno ugroženi.

- Kako godine prolaze, svi pravni i ostali alati koji su im bili na raspolaganju su iscrpljeni: sindikati, tužba Ustavnom sudu, pisma i apeli predsjedniku Vlade, predsjedniku Republike, pučkom pravobranitelju, državnom odvjetništvu, ministrima i političkim strankama. Odgovora nema ili su oni načelni. - rekao je Baksa.

Rezultat svega je da je preostala imovina tvrtki unovčena, a radnička potraživanja ostala nenaplaćena. Baksa je istaknuo da moderna Hrvatska treba priznati i ispraviti svoje pogreške.

- Nisu poštovani Zakon o radu i Ustav, gdje jasno piše da radnik za svoj rad treba dobiti plaću. - naglasio je.

- Država je svoj dio dobila prilikom pretvorbe, nije smjela dozvoliti da se nagomilaju toliki dugovi. Nisu se plaćali doprinosi, porezi, prirezi, a država je obračunavala kamatu od 17% godišnje, što ni jedna tvrtka ne može izdržati. Država je u njima imala vlasnički udio, a u pojedinim je bila i većinski vlasnik dionica. Članovi udruge Međimurski brendovi, puno puta su se odrekli viškova i doprinijeli razvoju društva, a danas moraju osnovati udrugu da bi se izborili za zakonom i Ustavom zagarantirana potraživanja. - kaže Baksa.

Baksa je zaključio kako Republika Hrvatska treba zaštititi radnika i radnička prava u stečajnim postupcima, u kojima nisu poštovani ni Zakon o radu niti Ustav Republike Hrvatske.

- To je jedino što je pravedno i moralno, na tome ćemo inzistirati i za to ćemo se boriti u Saboru svim alatima koji su nam na raspolaganju. - poručio je.

sjever.hr
12.07.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?