Now Reading:
NAČELNIK BAN: Vijećnici HDZ-a i HNS-a trebali bi preuzeti odgovornost za sve nezakonite odluke koje donose! Vrijeme je da se uozbilje i počnu raditi prema zakonu!
Full Article 11 minutes read

NAČELNIK BAN: Vijećnici HDZ-a i HNS-a trebali bi preuzeti odgovornost za sve nezakonite odluke koje donose! Vrijeme je da se uozbilje i počnu raditi prema zakonu!

Nakon nekoliko mjeseci trakavice u Općini Bedekovčina između načelnika Darka Bana i većine vijećnika u Vijeću te prozivanja načelnika o odluci o obustavi primjene Proračuna za 2024. godinu, oglasilo se i Ministarstvo financija koje je donijelo odluku kako je obustava primjene Proračuna osnovana. A nakon što je odluka stigla u javnost odnosno priopćenje, načelnik Općine Bedekovčina, Darko Ban, održao je konferenciju za novinare na kojoj je još jednom ukazao na štetnost odluke koju u Općinskom vijeću donosi većina predvođena HDZ-om uz blagoslov predsjednika Vijeća Marka Ocvireka i HNS-ove Valentine Pakračić Jambrek.

-Dobili smo od Ministarstva financija odluku da su sva tri amandmana koji su doneseni na sjednici Općinskog vijeća 27. prosinca prošle godine nezakonita, a detalj koji je jako bitan da su ti amandmani predloženi i doneseni na samoj sjednici. Naime, Poslovnikom o radu Općinskog vijeća predviđeno je da bi se amandmani trebali predati minimalno dva dana prije same sjednice kako bi se mogla provjeriti njihova zakonitost te ih uvrstiti u dnevni red Općinskog vijeća. To omogućuje i ostalim vijećnicima, koji nisu sudjelovali u izradi tih amandmana, da ih prouče i pripreme se za samu sjednicu. Nažalost, to nije prvi put da se iskorištava klauzula pravilnika gdje se može u iznimnoj situaciji donositi amandmani na samoj sjednici – izjava je kojom je otvorio konferenciju za novinare načelnik Ban te nastavio odnosno pojasnio.

-Ako je moj prijedlog proračuna, kao načelnika koji je i obvezan predložiti proračun, predan predsjedniku Vijeća 15. studenog, a sjednica je bila 27. prosinca, vjerujem da su se svi članovi Vijeća imali prilike kvalitetno pripremiti za raspravu odnosno pripremiti amandmane unaprijed, a ne ih predlagati na samoj sjednici kršeći poslovnik i pozivati se na iznimnu situaciju. Tada sam tako smatrao, što je sada i potvrđeno da to nije bila iznimna situacija – kazao je Ban te podsjetio da je kao načelnik po zakonu dužan, kada uoči nepravilnost, tu istu nepravilnost i prijaviti što je i učinio. U suprotnom, navodi Ban, on bi sam bio kriv jer nije ukazao odnosno prijavio nepravilnost za koju je odgovorna većina u Vijeću predvođena HDZ-om.

-Nisam imao drugog izbora nego donijeti takvu odluku kakvu sam i donio o obustavi proračuna. U medijima me predsjednik vijeća uporno proziva da sam učinio puno štete i loših stvari. Ja sada postavljam pitanje tko će odgovarati sada kada je jasno da su štetu napravili upravno vijećnici koji nisu na pravilan način predložili amandmane i onda sve to potvrdili prihvaćanjem tih amandmana i proračuna. Za sve to glasao je i predsjednik Vijeća gdje se na kraju ispostavilo da su upravo oni napravili štetu i lošu stvar – zapitao se Ban. Načelnik je ujedno pobrojao i koje su to posljedice koje su svojom lošom i nezakonitom odlukom uzrokovali spomenuti vijećnici.

-Sada iz proračuna idu samo neophodni troškovi, režije i krediti. Nažalost, nema financiranja udruga, nema prijave novih natječaja, dakle, naša Bedekovčina stagnira. To je stvarna šteta koja je učinjena iz razloga kojeg sam pojasnio i nažalost, šteta će ići dalje ako, oni koji su odgovorni za nju, ne budu razumni i ne učine da se ta šteta čim prije otkloni – pozvao je na odgovornost načelnik.

Zašto odlaze zaposlenici Općine?

Konferencija je bila prilika da se progovori i o aktualnoj situaciji u radu Općine koji je, prema izjavama načelnika, također vezan uz ponašanje pojedinih vijećnika.

-Iz medija sam saznao da me HDZ Bedekovčine proziva da me napuštaju suradnici u Općini. Istina, napuštaju me suradnici, ali morate se pitati zašto me napuštaju? Zašto je zaposlenica, koja je bila zadužena za provođenje javne nabave u Općini odlučila otići u drugu tvrtku u kojoj sada ima normalan i miran život – pitanje je koje je postavio Ban te odmah ponudio i odgovor:

-To se dogodilo zbog prijave tih sedam vijećnika koji su me zbog tobožnjih nepravilnosti prijavili USKOK-u i DORH-u nakon čega je, sada već bivša zaposlenica, umjesto da radi svoj posao morala vrijeme provoditi na ispitivanjima u policiji. Povrh svega toga predsjednik Vijeća ju je osobno nazivao i tražio da nabavu provodi prema njegovom nalogu i željama. Ona jednostavno to nije mogla izdržati i otišla je u, već spomenutu drugu tvrtku, gdje će imati mirniji i normalniji život i normalne uvjete za rad – pojasnio je Ban te dodao da se radi o bivšoj pročelnici, jer takav rad i suradnja s Općinskim vijećem nije vodila u dobrom smjeru a ona, mišljenja je Ban, to jednostavno više nije željela tolerirati.

A da se unatoč takvom načinu ponašanja određenih vijećnika u općini dobro radi, načelnik Ban ima argumente u prošlogodišnjoj realizaciji proračuna u iznosu od 9 milijuna i 443 tisuće eura odnosno više od 71 milijun kuna.

-Zar je do tih rezultata došlo samo tako. Dakle, to je rad mojih službenika i mene kao načelnika. I da onda nakon svega toga, nakon brojnih projekata koji su ili napravljeni ili u realizaciji, doživim takvo ponašanje, laži i podmetanja. Da se mene osobno, ali i zaposlenika, proziva za nerad, za neučinkovitost. To moji djelatnici ne mogu izdržati. To je pritisak i na mene osobno, ali i na jedinstveni upravni odjel. Jednostavno zaposlenici u Općini ne žele takvu radnu sredinu i biraju si svoje puteve u životu – zaključio je načelnik Ban.

Vijećnicima Radmanu i Odaku vrjeme je da se maknu iz vijeća

Posebno je oštar u izjavama Ban bio što se tiče prethodnih medijskih nastupa vijećnika Zlatka Radmana i Željka Odaka koji su ga prozivali za navodno obmanjivanje javnosti.

-Došlo je do rješenja koje je pokazalo da sam bio u pravu. I što sada? Tko je patološki lažljivac, tko laže, tko obmanjuje naše mještane Bedekovčine, tko želi Bedekovčini dobro a tko želi loše? Ja ili gospodin Radman? Mislim da je gospodinu Radmanu vrijeme da se makne iz vijeća, da prepusti svoje mjesto, da prepusti svojim kolegama koji su na listi, da ga zamijene ljudima koji će biti spremni voditi Bedekovčinu prema naprijed – kazao je Ban te podsjetio da ga je u javnosti prozivao i vijećnik Željko Odak koji je više od 20 godina proveo na radom mjestu u Općini Bedekovčina.

-Prije od svih on bi trebao znati da se ne smiju i ne mogu donositi nezakonite odluke. Upravo je on taj koji sudjeluje u tome i predlaže i donosi takve odluke. To je unaprijed smišljena nakana, to nije samo iz neznanja, iz neuka. Osobno očekujem svaki dan napad na mene – predviđa Ban dodajući da očekuje i zastoje na projektu DVD Bedekovčina budući taj projekat nije u sustavu Općine Bedekovčina već se realizira preko DVD-a.

-Nitko sada, nakon svega ovoga, za taj projekt neće htjeti podnijeti odgovornost i reći da su zbog loših i nezakonitih odluka u Vijeću ugrozili i provođenje samog projekta. Očekujem da će ti isti koji su napravili sve ove probleme kroz svoje nezakonite odluke u Vijeću uskoro prebaciti krivnju na mene i zbog ovog projekta. A upravo sam ih ja osobno upozoravao kod donošenja odluke u Vijeću da bi se to moglo dogoditi. Ponovo pitam, tko će biti odgovoran ako projekt dođe u probleme zbog finaciranja koje Općina sada ne može provoditi – zapitao je Ban.

Načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt također je bio spomenut na konferenciji za novinare budući je javno stao u obranu HNS-ove vijećnice Valentine Pakračić Jambrek, koja je također svojim glasom sudjelovala u donošenju odluke koja se sada pokazala nezakonitom. Osim što je stao u obranu pogrešne odluke svoje stranačke kolegice, Šplajt je javno kritizirao način rada načelnika Bana.

-Žalosno da jedan kolega može tako javno istupiti, vrijeđati i tvrditi da moj rad nije u redu i nije zakonit. Štoviše, načelnik Šplajt je upoznat sa zakonima i propisima kao i ja, i trebao je istupiti u moju obranu i reći “Ne, kolegice nisi u pravu, ti amandani nisu donijeti na pravilan način”. Umjesto toga, on je u medijima vrijeđao i omalovažao moj rad. To nije korektno. Tim više što se sada pokazalo da je branio stranačku kolegicu koja je radila suprotno zakonu. Zato se moramo upitati, je li on to napravio iz ne znanja ili niti njega ne brine radi li se nešto po zakonu ili ne? – samo je jedno od pitanja na koje sada načelnik Ban tražio odgovore od svih onih koji su Općinu Bedekovčina doveli u nezgodnu situaciju svojim krivim odlukama.

Katastarska izmjera

Načelnik se osvrnuo i na teme katastarske izmjere oko koje se polemike vode već mjesecima.

-Kod zadnjeg sastanka sa ravnateljem Državne geodetske uprave, poveo sam baš Valentinu Pakračić Jambrek iz HNS-a, vijećnicu, da i ona čuje iz prve ruke koji su planovi odnosno kako ćemo osigurati sredstva da se našim sumještanima umanji plaćanje za spomenutu izmjeru. Došli smo do toga da smo smanjili iznos za 37 posto. Prvobitni iznos smo već umanjili i došli smo sada na iznos gdje ljudima preostaje plaćanje 23 lipe. Nakon toga dio vijećnika traži da taj iznos bude 20 lipa i mi se sada prepiremo oko iznosa od 3 lipe – pojasnio je Ban ističući iznose još u lipama budući je cijeli proces katastarske izmjere počeo prije uvođenja eura. Dodatno je pojasnio kako se u dogovoru sa Državnom geodetskom upravom radi na osiguranju dodatnih sredstava čime bi se cijena smanjila upravo za spomenute 3 lipe, ali cijeli taj proces odnosno provođenje natječaja za osiguranje sredstava ima svoju zakonom propisanu proceduru.

-Natječaj je otvoreni i u tijeku je. Prema riječima ravnatelja DGU-a sredstva će se osigurati. Očekujemo da bi ta sredstva mogla biti dovoljna da smanjimo iznos sa 23 na traženih 20 lipa. Time bi ispunili zahtjeve koje su postavili vijećnici, među kojima i upravo vijećnica Pakračić Jambrek – pojasnio je načelnik te pozvao još jednom na strpljenje budući se sredstva mogu osigurati s nacionalne razine, a sredstva koja bi ostala u proračunu mogu se iskoristiti za neke druge svrhe.

Napomenuo je i da je u tijeku natječaj za katastarsku izmjeru Poznanovec. Ta je izmjera besplatna, ali se odnosi na izmjeru građevinskih područja. Znači, nema izmjere poljoprivrednog zemljišta, šuma, livada i oranica.

-Sada će ispasti da su mještani Poznanovca, mještani drugo reda, jer nemaju iste uvjete kao mještani Komora. I njima bi ovi isti vijećnici trebali pomoći da imaju mogućnost za 20-ak lipa izmjeriti svoja zemljišta te si na taj način uvest red u katastar i na gruntovnicu – dodao je Ban.

Predsjednik Vijeća Marko Ocvirek tražio napokon sastanak s načelnikom

Na novinarsko pitanje postoji li kakva reakcija predsjednika Vijeća ili samoga Vijeća načelnik odgovora da je primio telefonski poziv predsjednika Ocvireka i da u ponedjeljak slijedi sastanak.

-Ne znam u kojem sastavu dolaze. Prihvatio sam poziv i razgovor će se održati, ali nemam nikakve druge podatke – rekao je Ban i dodao da ako se na sastanku nastavi s vrijeđanjem da on u takvom razgovoru neće sudjelovati. Novinare je zanimalo što će se dogoditi ako vijećnici ne povuku svoje, kako se ispostavilo, nezakonite podnijete amandmane, slijede li novi izbori?

-Ministarstvo sada svoju odluku predaje na Viši upravni sud, koji će odnijeti odluku. U svakom trenutku do zasjedanja Višeg upravnog suda može doći do dogovora i uklanjanja nepravilnosti iz proračuna Općine Bedekovčina – pojasnio je Ban ističući da su na potezu upravo vijećnici koji su i odgovorni za ovu situaciju odnosno krivi podnijete i nakon toga od njihove strane prihvaćene amandmane i proračun. Na kraju se načelnik zapitao tko će snositit odogovornost?

Tko će snositi odgovornost za ovakvo učestalo donošenje nezakonitih odluka? Iz svih ovih situacija se vidi da pojedincima nisu u interesu mještani nego njihova osobna politička kampanja – zaključio je načelnik Ban.

msopek/sjever.hr 23.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.