Now Reading:
Na sjeveru Hrvatske sve se više sredstava izdvaja za poduzetnike – evo tko je predvodnik u tome!
Full Article 2 minutes read

Na sjeveru Hrvatske sve se više sredstava izdvaja za poduzetnike – evo tko je predvodnik u tome!

Protekla godina je na području svih županija donijela nešto bolju gospodarsku sliku, kao i pad nezaposlenosti, a to su jednim dijelom omogućile i županije koje stvaraju uvjete za ulagače i olakšavaju poslovanje postojećim i budućim poduzetnicima, piše Župan.hr.

Najviše je u 2022. godini za potpore poduzetnicima u proračunu izdvojila Splitsko-dalmatinska županija, preko 1 posto proračuna, a slijedi ju Koprivničko-križevačka županija koja je izdvojila 0,79 posto proračuna, zatim Zagrebačka s 0,41 posto, dok je Bjelovarsko-bilogorska izdvojila 0,21 posto.

Što se pak tiče povećanja sredstva u proračunu za potpore poduzetnicima, predvodnik je Koprivničko-križevačka županija koja je imala najveći porast, za 5,1 milijun kuna, odnosno za čak 500 posto. Koprivničko-križevačka županija će i ove godine kroz programe potpora male vrijednosti putem javnih poziva dodjeljivati potpore /subvencije za kratkoročne i dugoročne kredite, ulaganja u osnovna sredstva poduzetnika,“ start up“ potpore za poduzetnike početnike te potpore za marketing i promocijske aktivnosti poduzetnika.

Varaždinska županija sredstva je povećala za 564 tisuće kuna, odnosno 74.812 eura u odnosu na 2021. godinu. I ove godine u županijskom proračunu planirana su sredstva za regresiranje kamata za poduzetničke kredite po programima iz ranijih godina u koje je uključena Varaždinska županija zajedno s resornim ministarstvom i općinama i gradovima, te za regresiranje kamatnih stopa za poduzetničke kredite po programima HBOR-a i to “Poduzetništvo mladih, žena i početnika” te “Investicije privatnog sektora”.

Međimurska županija je u 2022. godini, u odnosu na 2021., povećala sredstva za 518.560 kuna, odnosno 68.824 eura. Tako su primjerice dodijeljene potpore za 114 poduzetnika za ulaganje u istraživanje i razvoj, kao i potpore za unaprjeđenje poslovanja, odnosno sufinanciranje vanjske usluge za pripremu prijavne dokumentacije za bespovratne potpore. U novom proračunu za 2024. godinu osigurano je 227 tisuća eura za potpore poduzetnicima.

sjever.hr/Župan.hr

16.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.