Now Reading:
Međimurska županija među 5 najboljih po izdvajanjima za kulturu
Full Article 2 minutes read

Međimurska županija među 5 najboljih po izdvajanjima za kulturu

Brojni projekti i snažan investicijski uzet Međimurja dokazuju brojke i različite evaluacije. U aktualnoj analizi proračuna jedinica regionalne samouprave u Hrvatskoj portala župan.hr, Međimurska županija je među vodećima i prema ulaganjima u kulturu u 2022. godini.

Analiza podataka iz konsolidiranih proračuna, ujedno i konačnih iz podataka o izvršenju proračuna, pokazuje da prvoplasirane županije potiču kulturno stvaralaštvo mladih, pomažu organizaciju različitih manifestacija i festivala, podupiru čitanje, daju potpore tvrtkama u kulturi. Dodajemo da je još jedno nematerijalno blago iz Međimurja uvršteno na Listu zaštićenih dobara Republike Hravatske – umijeće izrade črnih pisanica i običaja sestrenja i bratimljenja u Donjoj Dubravi.

U istraživanju proračunskih izdvajanja za kulturu po županijama, portal župan.hr dolazi do rang liste prema kojoj su najveća ulaganja u 2022. godini u ovaj sektor ostvarile Istarska županija sa 120,01 kn/po stanovniku, zatim Zadarska 89,44 kune, Osječko-baranjska 86,40 kuna, Primorsko-goranska 71,34 kune i Međimurska županija 65,73 kune.

Međimurje svoj ritam ulaganja i potpora nastavlja i u 2023. godini, tijekom koje je Županija sufinancirala 22 programa udruga, pojedinaca i ustanova s ukupno 17.300 eura – u sklopu javnih potreba u kulturi.

U suradnji s jedinicama lokalne samouprave te svojom Turističkom zajednicom i u ovoj godini nastavlja se razvijati mreža zavičajnih lokacija – svjedoka i čuvara našega nasljeđa. Uz revitalizaciju jednog od najočuvanijih dvoraca sjeverozapadne Hrvatske – Feštetićeva kaštela u Pribislavcu – Međimurska županija podupire i formiranje palače međimurske popevke u Donjoj Dubravi.

Nematerijalno blago Međimurja te njegova povijesna i druga baština predstavljat će se u interpretacijskim centrima iz mreže Etnomuzeja Međimurje malo.

foto: arhiva

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr/zupan.hr 21.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.