Now Reading:
Na pokladni utorak tradicionalni Fašnik u Svibovcu, uz “svadbu” u kojoj sudjeluju samo muškarci
Full Article 1 minutes read

Na pokladni utorak tradicionalni Fašnik u Svibovcu, uz “svadbu” u kojoj sudjeluju samo muškarci

Duže od stoljeća traje tradicija fašnika u Svibovcu Podravskom, koja je nastavljena jučer, na pokladni utorak. Najvažniji dio svakog svibovskog fašnika je svadba, u kojoj sudjeluju samo muškarci.

Događanje su započela djeca od prvog do četvrtog razreda Područne škole Svibovec Podravski, koja su okupljene zabavila svojim igrokazima, pjesmom i plesom.

Nakon njih, selom je prošla “svadbena” povorka koja se uputila po “mladu” s kojom se uskoro vratila na glavnu pozornicu, gdje je održan središnji dio fašničke zabave – Svibovska svadba. Malo drugačiji mladenci, nego što je uobičajeno, obećali su si vječnu ljubav i vjernost, a voditelji su se mogli posvetiti zbijanju šala na račun političara i lokalnih “majstora” koji su u protekloj godini zaslužili da budu spomenuti.

Uz svadbu, predstavili su se i Petrajski kurenti iz susjednog Petrijanca, KUD Benedikt iz Svibovca Podravskog te više neformalnih karnevalskih skupina.

Dugogodišnju tradiciju ove vesele manifestacije ponovni su uspješno održali članovi Udruge za očuvanje starih običaja Črepičar uz financijsku pomoć Općine Sračinec.

sjever.hr
14.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.