Now Reading:
Završna konferencija projekta uspostave OHBP-a u varaždinskoj bolnici, vrijednog 3,8 milijuna eura: „Sveukupna vrijednost za naše i žitelje okolnih županija je nemjerljiva!”
Full Article 4 minutes read

Završna konferencija projekta uspostave OHBP-a u varaždinskoj bolnici, vrijednog 3,8 milijuna eura: „Sveukupna vrijednost za naše i žitelje okolnih županija je nemjerljiva!”

Da je 2023. godina za Varaždinsku županiju godina zdravstva, dokaz je realizacija nekoliko velikih investicija, odnosno projekata, a jedan je od njih „Uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin”.

Razdoblje provedbe ovog projekta vrijednog više od 3,8 milijuna eura, sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj je od 11. siječnja 2017., do 30. studenoga ove godine, a u utorak je održana i završna konferencija projekta.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak istaknuo je kako je sveukupna vrijednost izgradnje OHBP-a za žitelje Varaždinske županije i svih okolnih županija, kao i za zdravstvene djelatnike, nemjerljiva.

-Varaždinska bolnica je na ovaj način, sva ona mjesta na koja su pacijenti dolazili, a riječ je o šest ambulanti, smjestila u jedan prostor. Tu su interna, kirurgija, urologija, otorina, okulistika i neurologija. Ti pacijenti danas dolaze na jedno mjesto gdje ih kvalitetni zdravstveni stručnjaci zbrinjavaju u promptnom vremenu – rekao je ravnatelj te dodao kako u varaždinsku bolnicu gravitiraju pacijenti iz cijele Varaždinske županije, ali i Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije.

– Više od 250 pacijenata dnevno dođe u objedinjeni hitni bolnički prijem, što je veliki optjecaj i zasada kvalitetno zbrinjavamo sve naše pacijente – rekao je ravnatelj te istaknuo kako je usluga na visokoj razini.

Poljak je kratko spomenuo i liste čekanja u OBV, naglasivši kako po tom pitanju u Bolnici izuzetno dobro napreduju.

-Organiziran je rad u popodnevnoj smjeni, ujutro se radi normalno te subotom i nedjeljom. Djelatnici su se svi prihvatili, shvatili važnost nacionalne politike i važnosti rješavanja liste čekanja na nivou države, tako da ćemo do sredine prosinca biti u zadanim okvirima, ispod 200 dana čekanja – naglasio je Poljak.

Završnoj je konferenciji nazočio i varaždinski župan Anđelko Stričak.

-U travnju ove godine otvoren je Objedinjeni hitni bolnički prijem vrijednosti 3,8 milijuna eura, a paralelno s time izgrađena je i dnevna bolnica vrijednosti 7,5 milijuna eura. Dakle riječ je o investicijama od 11,34 milijuna eura ovdje u Općoj bolnici Varaždin. Nastojimo staviti u centar svih naših zdravstvenih ustanova pacijenta, korisnika, one kojima je potrebna zdravstvena skrb, a smatram da smo izgradnjom ovog objekta u tome i uspjeli – istaknuo je župan.

Svoju je tvrdnju potkrijepio i brojkama.

-Prošle godine u šest mjeseci su liječničku pomoć zatražila 19.262 pacijenta, a ove godine 27.450. Govorimo o tome da je hitan bolnički prijem u varaždinskoj bolnici zatražilo 36 posto više osoba. Raspolažemo i podacima o listama čekanja – 55 tisuća naših sugrađana je zatražilo ili je upućeno u Opću bolnicu Varaždin, dakle govorimo o svakom trećem stanovniku naše županije. Je li to baš tako ne znam, ali očito moramo još malo poraditi na suradnji između svih naših zdravstvenih ustanova – Doma zdravlja, Hitne i Bolnice. Vjerujem da ćemo u narednom periodu i u tome uspjeti – zaključio je Stričak.

Voditelj OHBP-a dr. Zoran Antončić rekao je da je izgradnjom OHBP-a zdravstvena zaštita itekako unaprijeđena.

-Ljudi imaju intimu pregleda, imamo lijepu, veliku salu za reanimaciju sa svom opremom, imamo sve što je potrebno pacijentima i djelatnicima – rekao je Antončić dodavši da su u OHBP-u zaposlene samo medicinske, a u radu sudjeluje 70 liječnika.

Izgradnjom zgrade objedinjenog hitnog bolničkog prijema omogućen je smještaj hitnih prijemnih ambulanti na jednom mjestu, što poboljšava zdravstvenu zaštitu, omogućuje provedbu odgovarajućih mjera zdravstvene zaštite, zatim usklađen i funkcionalno povezani OHBP uz druge grane medicine Opće bolnice Varaždin na načelu specijaliziranog pristupa. Omogućeno je i organiziranje i razvijanje posebnih specijaliziranih kliničkih, javnozdravstvenih dostignuća te njihova primjena u praksi na jednom mjestu, bez upućivanja i vraćanja pacijenata, a istovremeno se, što je također od velike važnosti, racionaliziraju troškovi.

a.kučić/sjever.hr
21.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.