Now Reading:
Svečano otvorena 501. Kostelska uskrsna pištola. Vešligaj: Ovo je jedna posebna emocija i poštovanje prema tradiciji i precima, zahvaljujući kojima se manifestacija održala nekoliko stotina godina
Full Article 4 minutes read

Svečano otvorena 501. Kostelska uskrsna pištola. Vešligaj: Ovo je jedna posebna emocija i poštovanje prema tradiciji i precima, zahvaljujući kojima se manifestacija održala nekoliko stotina godina

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar svečano je otvorio  501. tradicionalnu Kostelsku uskrsnu pištolu, manifestaciju na kojoj povijesne postrojbe iz svih krajeva Hrvatske te ostali pucači dođu u Kostel i pucaju u čast najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

Na Kostelgradu se okupilo oko 120 pucača, kako domaćih tako i iz drugih krajeva Hrvatske, a gradonačelnik Grada Pregrade i saborski zastupnik Marko Vešligaj zahvalio je svima na sudjelovanju, prvenstveno svojim Kosteljancima i postrojbama koje su došle iz cijele Hrvatske i tako dale poštovanje njima i njihovoj tradiciji.

Govorio sam na mnogo mjesta, ali govoriti ovdje je jedna posebna emocija. Odrastati ovdje na ovim našim Zagorskim bregima, a ovi u Kostelu su još malo posebniji, barem za mene , jer  znate koliko je važna ova tradicija, koja određuje ovaj kraj. I ne samo da se te dane družimo i okupljamo, nego iskazujemo jedno veliko poštovanje prema tradiciji i iskazujemo poštovanje prema precima i onim ljudima kojih danas više nema, ali zahvaljujući njima manifestacija se održala nekoliko stotina godina.  I drago mi je da je prepoznata kao kulturno dobro Republike Hrvatske – istaknuo je Vešligaj.

Na neki način ovih dana vraćamo se korijenima, onome što u nekoj suštini i jesmo, napominje gradonačelnik i drago mu je što se toliko ljudi uključuje u organizaciju. 

Drago mi je da je toliko uzvanika došlo ovdje na Kostelgrad, koji se kao što vidite svake godine  obnavlja, znači da je to važno i ostalim institucijama, od Grada, Županije i države. Želim da se ugodno osjećate u Kostelu i da se vratite i na ona događanja koja imamo u sklopu proslave Dana grada i da pričate o ovoj tradiciji. Ovo je jedno malo mjesto, ali mjesto velikog srca i mjesto koje ima posebno mjesto u mome srcu – naglasio je Vešligaj i dodao kako će se sutra ujutro čuti pucnjevi iz pištola i mužara, tada će svakoj Kosteljanki i Kosteljancu zatitrati u srcu, jer će se sjetiti na prošla, davna vremena, a u srcu je uvijek toplo jer se tradicija održava i održavat će se još puno godina.

Župan Željko Kolar rekao je kako su Kostelska pištola – Keglevićeva straža i počasna postrojba Krapinsko-zagorske županije  jedni od najvećih promotora Krapinsko-zagorske županije i oni svojim nastupima diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu zapravo promoviraju županiju  kao Bajku na dlanu.

 – Prošle godine smo obilježili okruglu 500. godišnjicu s jednom velebnom manifestacijom koju je otvorio i bio joj pokrovitelj predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, gdje smo tiskali monografiju povodom 500. obljetnice. Koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su dali doprinos da se ta monografija tiska, jer bez obzira na digitalno vrijeme, ono što nije zapisano i svedeno u knjigu, kao da se nije ni dogodilo – pojasnio je Kolar.

Župan se nadovezao i ponovio koliko je duga ova tradicija.

Poznavajući ljude na Kostelu, koliko su prkosni i radišni, siguran je da će se tradicija i dalje nastaviti, a sve to imamo u liku i dijelu našeg gradonačelnika Marka Vešligaja – naglasio je župan Kolar.

Ogroman obol organizaciji cjelokupne manifestacije i očuvanju, kao i baštinjenju ovog običaja daje Povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel.

Njihov predsjednik Milan Flegar kazao je kako Stari grad već  500 i nešto godina održava tradiciju. Kada su se doselili grofovi Keglević i banovi Hrvatske na Kostelgrad, nisu ni slutili da će svojim pucanjem za Uskrs iz pištola napraviti jednu takvu povijest koja će se održati i 500 godina nakon njih – zaključio je Flegar.

i.belošević/sjever.hr 30.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.