Now Reading:
U zgradi Scheier u Čakovcu otvorena izložba skulptura u drvu Josipa Radeka Harija, otvorenju prisustvovali Posavec i Cividini
Full Article 3 minutes read

U zgradi Scheier u Čakovcu otvorena izložba skulptura u drvu Josipa Radeka Harija, otvorenju prisustvovali Posavec i Cividini

U galeriji zgrade Scheier u Čakovcu otvorena je izložba skulptura u drvu Josipa Radeka Harija.

Svoje divljenje i poštovanje prema prirodi Josip Radek pokazuje izborom materijala u kojima stvara – drvu i glini, a u okolišu pronalazi i inspiraciju.

U ovoj izložbi autor predstavlja upravo taj dio svoga opusa: ostatke stabala i grana koje je priroda započela oblikovati na putu njihova rastakanja, Josip Radek je završio vlastitim kreativnim impulsom, zadržavši im dio izvornog oblika. Usporio je time proces mijena i nestajanja da bi nam dao vremena da zastanemo i okrenemo se svom ishodištu.

Josipa Radeka mnogi Čakovčani i danas pamte kao vrsnog majstora – krojača, ali i druželjubivu osobu koja je vlastite vješte ruke i u mirovini zaposlila stvaranjem.

Otvorenju izložbe, čiji postav potpisuje poznati čakovečki likovni umjetnik Robert Wrana, uz brojne posjetitelje, prijatelje i obitelj, prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Josip Varga.

– Lijepo vas je vidjeti u ovako velikom broju i što ste izdvojili svoje vrijeme za kulturu, ali najprije što ste svojim dolaskom iskazali poštovanje prema iznimnoj osobi – Josipu Radeku Hariju – istaknuo je župan Posavec, pritom dodavši kako je u Josipu Radeku sazdano mnogo toga, a najviše od svega izražene su vrijednosti koje krase Međimurce – a to su marljivost, radišnost i samozatajnost.

– Hari bez obzira na brojne obaveze, nalazi vrijeme za kvalitetnu umjetnost, kojoj se posvećuje, a mi danas uživamo u njegovoj izložbi – rekao je župan Posavec te podsjetio da je Hari i humanitarac, koji je niz godina uključen u humanitarnu akciju „Radio gorice za Katružu“.

– Hari je uistinu dobri duh Čakovca, onog starog Čakovca koji polako nestaje. No, sigurna sam da nema mnogo onih koji poznaju Harijevu drugu, umjetničku stranu – naglasila je gradonačelnica Cividini te dodala da je biti krojač kakav je Hari nije samo pitanje znanja i iskustva, već treba imati i umjetničku crtu.

Autor izložbe Josip Radek Hari zahvalio je svima koji su pomogli u realizaciji izložbe, kao i svima koji su bili prisutni.

– Hvala svima koji ste došli te svojim dolaskom uveličali otvorenje izložbe – poručio je autor izložbe.

Izložba skulptura Josipa Radeka u zgradi Scheier bit će otvorena do 9. studenoga, a može se razgledati svakog dana od 9 do 12 i 15 do 19 sati, nakon čega se seli u caffe bar Bedem.

sjever.hr
07.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.