Now Reading:
‘KONRADOVA PRODAVAONICA PTICA’ – Nena Lončar s pravšićima i drugašićima OŠ Ljudevit Gaj Krapina i područnim školama Lepajci i Donja Šemnica
Full Article 3 minutes read

‘KONRADOVA PRODAVAONICA PTICA’ – Nena Lončar s pravšićima i drugašićima OŠ Ljudevit Gaj Krapina i područnim školama Lepajci i Donja Šemnica

Krapinčanka Nena Lončar je rado viđen gost u OŠ Ljudevit Gaj Krapina, pa je u utorak, 14. svibnja, školska knjižničarka Suzana Pracaić organizirala književni susret i pričaonicu za učenike 1. i 2. razreda, matične i područnih škola Lepajci i Donja Šemnica na kojem je sudjelovalo oko 115 učenika sa svojim učiteljicama.

Učenici su pažljivo slušali tko je to bio Konrad i kakve je ptice prodavao! Njihova zapažanja i stavovi oduševili su književnicu, koja je potvrdila da zbog toga što djeca tako doživljavaju njena djela, voli svoj posao.

Jedna i jedina, neponovljiva, posebna književnica, scenaristica i umjetnica, Krapinčanka – Pepa Puh tj. Ifka detektivka, odnosno – ljudskim imenom Nena Lončar već je bila gošća u školi. Održala je književne susrete s učenicima petih, šestih, sedmih i osmih razreda.

Ovaj put je susret organiziran za prvašiće i drugašiće: 1.a – Vesna Presečki, 1.b – Gordana Nežmahen, 1.L – Dubravka Tušek, 1.Š – Štefica Tepuš, 2.a – Dušanka Jakopović, 2.b – Anica Poslon, 2.L – Lidija Gorup Kunštek i 2.Š – Kornelija Hršak.

Promovirana je slikovnica “Konradova prodavaonica ptica”, djelo koje je proglašeno kao jedno od 10 najboljih hrvatskih slikovnica i trenutno je na izložbama u Parizu i Tokiju.

Književnica Nena Lončar za svoje je radove dobila mnoge prestižne nagrade, a njezina su djela uvrštena i u izbornu lektiru i školske udžbenike, a dva puta su njeni romani bili uvršteni u “Nacionalni kviz za poticanje čitanja” u Mjesecu hrvatske knjige.

Sve je započelo te 2014. i 2015. godine s dva romana i nagradama „Zvonko“: „Šest guba čarolija i jedan užas na kvadrat“ i „Bio sam pas i opet sam“. Zatim su slijedila brojna djela kako za male, tako i za velike, i brojne nagrade. Za svoj najpopularniji roman „Sve o Evi“ dobila je i prestižne nagrade „Grigor Vitez” i “Mali princ“.

Nabrojimo neka djela koja su plod njene kreativnosti i mašte: „Usvojili smo baku i djeda“; “Grad na zrnu soli” ; “Bajku o šeširu koji je imao čovjeka” ; „Ma, šic” ; „Ne grizi kost na kojoj možeš ostaviti zube“ ; „Tubist“ i „Moje srce je zec“ za koji je dobila nagradu “Mato Lovrak”. Napisala je i slikovnice: “Najhrabriji miš na svijetu” ; “Riba koja nije umjela plakati” i “Konradova prodavaonica ptica”.

tekst:Suzana Pracaić, školska knjižničarka

sjever.hr 15.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.