Now Reading:
Varaždinska županija domaćin je 14. Conpaste – Župan Stričak: Turističke brojke nam rastu, a ovaj kongres dodatni je zamah našem turizmu
Full Article 4 minutes read

Varaždinska županija domaćin je 14. Conpaste – Župan Stričak: Turističke brojke nam rastu, a ovaj kongres dodatni je zamah našem turizmu

Hrvatska ima bogatu gastronomsku ponudu i tradiciju, u kojoj značajno mjesto zauzima tjestenina. Odavno je poznato da je ona dio bogate kulinarske tradicije i posebnosti, te da je u hrvatskim recepturama odoljela globalnim trendovima, a mnogi hrvatski restorani prepoznatljivi su po atraktivnosti, kvaliteti i autentičnosti kulinarske tjesteničarske ponude.

Kako bi dali doprinos stručnoj i praktičnoj misli o priči o tjestenini, posebice o njezinom značenju i ulozi u tradicijskoj gastronomskoj baštini u suvremenom hotelsko-turističkom sektoru, Novinsko-nakladničko poduzeće Robinson iz Zagreba organizira Internacionalni kongres tjesteničarstva i gastronomije Conpasta, a domaćin ovogodišnjeg 14. izdanja kongresa koji se održava u Hotelu Turist u Varaždinu je Varaždinska županija.

Tema ovogodišnjeg kongresa je „Tjestenina srce gastronomije”, a zemlja partner je Republika Italija, dok su nositelji aktivnosti Talijanska ambasada u Hrvatskoj i ICE/ITA Institut za vanjsku trgovinu Republike Italije u Zagrebu.

Stručnjaci Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Zagreb, Agronomskog fakulteta Zagreb te gastronomski stručnjaci održat će niz predavanja, a organizirane su i radionice s degustacijama jela od tjestenine – PASTA FESTA. Kuhari iz Japana, Australije, Italije, Izraela, Armenije i Hrvatske će na work shopovima predstavljati svoja nacionalna jela koja će sudionici kongresa moći besplatno degustirati.

Usto, bit će prilike i za kušanje starih jela koja će pripremiti brojne udruge s područja Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije, budući da je organizator, Novinsko-nakladničko poduzeće Robinson iz Zagreba, želio poseban naglasak dati i domaćim jelima s tjesteninom.

Župan Anđelko Stričak izrazio je zadovoljstvo što je upravo Varaždinska županija domaćin 14. Conpaste.

-Turističke brojke nam rastu, postajemo sve zanimljivija turistička destinacija i ovakvi kongresi i sadržaji daju nam dodatni zamah. Ovdje će danas sudjelovati kuhari s tri kontinenta, odnosno šest država i predstaviti svoja jela od tjestenine. Interesantan je podatak da je unazad 20 godina u Hrvatskoj konzumacija jela od tjestenine gotovo udvostručena. Naime, s 3,9 kilograma po stanovniku došli smo na 7,3 – rekao je Stričak.

Stjepan Odobašić, direktor Robinsona, istaknuo je da je 14. Conpasta okupila rekordan broj sudionika, njih čak 250.

-Želimo upoznati hrvatske gurmane i ljubitelje tjestenina, naše kuhare i prosvjetare sa svijetom tjestenina. Strance pozivamo zato što oni donose svoje recepture, a naglasak ovog kongresa je na izvornim tjesteninama kojih Hrvatska ima jako puno, no do danas ni jedna nije zaštićena u Europskoj uniji. Nažalost, još uvijek uvozimo 60 posto tjestenine, no otvara se nova tvornica tjestenina koja će godišnje proizvoditi 10 tisuća tona, što je još uvijek kap u moru u odnosu na potrošnju koja naročito eskalira tijekom turističke sezone – rekao je Odobašić te dodao da se, prema neslužbenim podacima, tijekom turističke sezone potroši oko 100 000 tona tjestenine.

Na Conpasti je i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni istaknuo je da je podrška Županije i županijske Turističke zajednice dobrodošla jer je tradicija u Varaždinskoj županiji vezana uz mlince i udruge žena koje njeguju tradiciju očuvanja gastronomije u ovomekraju.

-One imaju doista vrijedne tjestenine koje smo možda i zaboravili, a one to vraćaju u život. Dobro je da se to održava u hotelu, u restoranima i da to kroz Dane varaždinske kuhinje i Dane restorana u Varaždinu možemo ponuditi gostima da oni tu iznimnu tjesteninu koriste svaki dan. Industrija i veći proizvođači koji se bave tjesteninom isto su polako počeli primjenjivati neke tehnike da ta tjestenina bude što sličnija onoj izvornoj, domaćoj. Pa pogledajte, recimo, Hvar, kad dođete za njihov štand, vidjet ćete da su oni doista radili na marketingu i promociji i kuharima to olakšava prije svega. No svaki kuhar svojoj kreaciji doda nekakav touch da to bude kao stari okus. Vidio sam na programu da ima dosta tjestenine s kosanoj masti, ili trganci, ili neki noodli i to me veseli – rekao je Crleni.

Nikolina Čukelj Mustač s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta naglasila je da je tjestenina dobra namirnica koja čini osnovu razne prehrane koja se smatra jednom od najboljih na svijetu te da je u osnovi kao proizvod vrlo jednostavna.

-Proizvodi se od biljne krupice pšenice i vode i kao takva ima dobar kemijski sastav i energetsku vrijednost i možemo je kombinirati s različitim dodacima, umacima i tako si sami kreiramo svoj obrok – kazala je Čukelj Mustač.

Dodajmo i da će u podne u Gospodarskoj školi u Varaždinu početi natjecanje učenika srednjih kuharskih škola Alpe Adria, a tema natjecanja je Pastrva s domaćom tjesteninom.

a.kučić/sjever.hr
07.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.