Now Reading:
Preminuo liječnik Anđelko Glivar iz Donje Stubice nakon kome u kojoj je bio mjesec dana zbog uboda ose
Full Article 2 minutes read

Preminuo liječnik Anđelko Glivar iz Donje Stubice nakon kome u kojoj je bio mjesec dana zbog uboda ose

Jutros, 7. studenoga, nakon uboda ose koji se dogodio prije mjesec dana, preminuo je Anđelko Glivar (58) iz Donje Stubice, ugledni liječnik obiteljske medicine u Domu zdravlja u Donjoj Stubici, pišu 24sata.

Ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije Nada Dogan potvrdila je da je doktor Glivar preminuo nakon jednomjesečne kome izazvane ubodom ose.

– To se dogodilo na jednome imanju prije mjesec dana, nakon uboda je doživio anafilaktičku reakciju, srušio se, i dok je pomoć stigla, bilo je, nažalost prekasno, pao je u komu. Svi smo u ogromnom šoku, ne znam što bih vam rekla… Da, moguće je da se tako nešto dogodi od uboda ose, nitko unaprijed ne može znati da je alergičan, dodaje ravnateljica – rekla je Dogan za 24sata.

I ravnatelj bolnice Zabok u kojoj je liječnik jutros preminuo, dr. Tihomir Vančina potvrdio je da je čuo za tragični slučaj.

Anafilaktički šok je najgori oblik rane alergijske reakcije, s mogućim smrtnim ishodom. Može nastati zbog primjene penicilina, otrova insekata, nekih lijekova, zbog specifičnih namirnica i slično.

Reakcija počinje odmah, uobičajeno kao kožne promjene, a potom se javljaju ozbiljniji simptomi, odnosno problemi s gornjim i donjim dišnim putevima. Dolazi do kardiovaskularnog kolapsa, pada tlaka i teške aritmije.

foto: Pixabay
sjever.hr/24sata

Input your search keywords and press Enter.