Now Reading:
U Čakovcu i Kuršancu upaljene svijeće i položeni vijenci u čast poginulim pripadnicima „Roda“
Full Article 4 minutes read

U Čakovcu i Kuršancu upaljene svijeće i položeni vijenci u čast poginulim pripadnicima „Roda“

U organizaciji Udruge specijalne jedinice policije „Roda“ Varaždin u Čakovcu i Kuršancu upaljeni su  svijeće i položeni vijenci na spomenicima i grobovima poginulih pripadnika SJP PU varaždinske “Roda”.

Prigodnim svečanostima u čast poginulih pripadnika „Roda“, pridružili su se predstavnici Policijske uprave međimurske, Grada Čakovca, Mjesnog odbora Kuršanec i pripadnici Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“.

Počast poginulim braniteljima Željku Pongracu, Branku Kosu i Vladi Štamparu odana je u prostorima Policijske uprave međimurske gdje se na heroje prigodnim govorom sjetio načelnik PU međimurske Ivan Sokač, zatim kod Spomen-obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih te u Kuršancu.

Počast ovim čakovečkim braniteljima, pored predstavnika Udruge jedinice specijalne policije „Roda“, na sve tri lokacije diljem Međimurja dali su i članovi obitelji poginulih, udruga, predstavnici Policijske uprave Međimurske na čelu s načelnikom, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, predstavnici Vijeća Mjesnog odbora Kuršanec na čelu s predsjednikom Sinišom Kregarom i Ivo Loborec, tajnik USJP “Roda” Varaždin.

Gradonačelnica Cividini je odavanjem počasti sugrađanima naglasila kako je vukovarska tragedija događaj koji je trajno obilježio našu nacionalnu povijest.

-Unatoč padu grada, na vukovarskoj bojišnici obranjena je Hrvatska. Golema cijena koju smo platili u ljudskim životima te uništenoj imovini, obvezuje nas da se svake godine prisjećamo heroja obrane ovog danas ponosnog hrvatskog grada. Otišli su u Vukovar među posljednjima, a u pokušaju proboja iz okruženog grada, poginuli su 9. studenoga 1991. godine. Od petorice poginulih specijalaca, trojica su bila iz Međimurja. Branko Kos, Željko Pongrac i Vlado Štampar tri su imena među tisućama poginulih i nestalih u Domovinskom ratu, te odavanjem počasti njima, odajemo počast i svima koji su poginuli u obrani Vukovara i tijekom cijelog Domovinskog rata – istaknula je Cividini.

Tajnik USJP “Roda” Varaždin Ivo Loborec kazao je kako je 9. studenog specijalna policija Policijske uprave varaždinske krenula i pokušala probiti dio obruča oko Vukovara.

-U paklu Vukovara je bilo naših 200-tinjak policajaca – okruženih, pobijenih, ranjenih. Pokušali smo skrenuti pažnju da se oslobodi, da se dio cijevi okrene na nas, da njima bude lakše, no nismo uspjeli. Taj dan je poginulo pet naših heroja i preko 30 ih je bilo ranjenih. Danas obilježavamo njihovu godišnjicu, idemo na njihove grobove i spomenike – naglasio je Loborec.  

Marijan Pongrac , brat poginulog Željka prisjetio se kako je u nedjelju ujutro stigla vijest o pogibiji njegovog brata koji je prije toga dva puta bio na ratištu.

 Željko Pongrac rođen je 1964. godine, a početkom ratne 1991. pristupio je policiji. Bio je prvi međimurski policajac ranjen u akciji kod Borovog sela u svibnju te godine. Kao pripadnik Specijalne jedinice policije „Roda“ iz Varaždina, bori se na vukovarskom ratištu. Početkom studenog sa svojom jedinicom odlazi u Đakovo, gdje 9. studenoga, prilikom pokušaja proboja neprijateljskih linija, pogiba u selu Karadžićevo. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998., te su pokopani na čakovečkom groblju.

Branko Kos također je rođen 1964. godine, a u obranu zemlje uključuje se na samom početku Domovinskog rata kao policajac u PU varaždinskoj. Također je bio pripadnik „Roda“, te je poginuo u istoj akciji pokušaja proboja neprijateljskih linija. Kos je pokopan u Varaždinu, a u Kuršancu mu je podignuto spomen-obilježje.

Vlado Štampar je kao pripadnih specijalne policije u obranu uključen od početka. Već na proljeće i ljeto 1991. godine bio je u Ogulinu, Petrinji, Kostajnici te na kraju u Slavoniji. I on je sudjelovao u istoj akciji te se nakon godina vođenja kao nestali, proglasio poginulim.

Molitvu za poginule branitelje kod spomenika Branku Kosu u Kuršancu, predvodio je župnik župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi vlč. Ivan Munđar.

sjever.hr 07.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.