Now Reading:
Prigodnom svečanošću u Županijskoj palači obilježen Dan hrvatskih knjižnica: Dodijeljene su nagrade najčitateljima
Full Article 2 minutes read

Prigodnom svečanošću u Županijskoj palači obilježen Dan hrvatskih knjižnica: Dodijeljene su nagrade najčitateljima

Već tradicionalno, Varaždinska županija je prigodnom svečanošću obilježila Dan hrvatskih knjižnica pa su tako knjigama nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola koji su u prošloj školskoj godini pročitali najviše knjiga iz fundusa školske knjižnice.

Njih je ukupno ove godine bilo 77, a pročitali su više od dvije tisuće knjiga. Jedna od njih je i učenica četvrtog razreda Srednje škole Novi Marof Sara Plantić koja je u prošloj školskoj godini pročitala 70 knjiga.

-Čitanje za mene predstavlja bijeg iz stvarnosti. Knjiga mi nudi mnoštvo informacija, vodi me na neka daleka mjesta, čitanjem knjiga hranim svoju dušu – rekla je Sara Planić te otkrila kako je vrlo emotivna i osjećajna pa najviše voli čitati ljubavne romane, a posebno mjesto zauzimaju kriminalistički romani.

Anamarija Mežnarić učenica je drugog razreda Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija i samo u prošloj školskoj godini pročitala je 57 knjiga.

-Najviše volim priču o Pepeljugi, a knjige sam počela čitati u prvom razredu i nije mi teško. Prije su mi knjige čitali mama i tata – rekla je Anamarija.

Knjižničarka u Osnovnoj školi Trnovec Violeta Lukač pohvalila je dugogodišnju tradiciju Varaždinske županije o nagrađivanju čitatelja.

-Djeca čitanjem razvijaju dikciju, svoj izričaj, razvija im se mašta, pričanje, govor i mislim da današnje generacije imaju bogatstvo rječnika. Najviše vole čitati Gregov dnevnik, Harryja Pottera, Gospodare prstenova, kriminalističke romane, stranu literaturu. U našoj knjižnici složili smo im kutak za što ugodnije čitanje, razgovore s vršnjacima jer želimo pokazati kako knjižnica nije samo zgrada, već je cijeli svijet uključen u knjižnicu – istaknula je knjižničarka Lukač.

Nagrade najčitateljima uručio je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

Uz nagrađivanje najčitatelja osnovnih i srednjih škola, Varaždinska županija dodijelila je nagrade i najčitateljima koje su predložile gradske knjižnice, a rekorder među njima je umirovljenik iz Ludbrega Krešimir Kovačić koji je pročitao 191 knjigu.

Svečanost obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica svojim nastupom uveličali su i polaznici Centra izvrsnosti za hrvatski jezik.

sjever.hr 07.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.