Now Reading:
FOTO Krštenjem mošta i bogatom gastronomskom ponudom započelo Martinje u Kumrovcu
Full Article 3 minutes read

FOTO Krštenjem mošta i bogatom gastronomskom ponudom započelo Martinje u Kumrovcu

Veselo je u Muzeju „Staro selo” u Kumrovcu, gdje se slavi ovogodišnje Martinje u Kumrovcu. Program je započeo martinjskim glazbenim programom, a nastavio se ceremonijom krštenja mošta po domaćim vinsko-pajdaškim regulama u izvedbi Cesargradskih martinjskih meštra.

Posjetitelje je dočekala bogata gastronomska ponuda uz degustaciju mošta, vinogradarski gulaš, Martinov obed i kestene.

Organizator događanja je Udruga vinogradara, vinara i prijatelja dobrog vina “Grozd” Kumrovec, a suorganizatori Općina Kumrovec, Muzej “Staro selo” Kumrovec i TZP “Po plavem trnacu”.

Načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt rekao je da nakon svih ovih kiša, mora biti zahvalan što je za ovu manifestaciju lijepo vrijeme.

– Prekrasan dan u Kumrovcu, na našem tradicionalnom Martinju koje organiziramo namjerno tjedan dana prije svih, da nam dođe čim više posjetitelja, čim više udruga te da imamo dobru posjećenost u Kumrovcu, jer je uvijek dobra i ponuda – rekao je Šplajt te zahvalio svim udrugama koje su uključene u manifestaciju.

– Siguran sam da će se ljudi danas jako dobro zabaviti ovdje u Kumrovcu – rekao je načelnik.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je kako u posljednjih 25 godina sa sigurnošću može tvrditi da nema ni jedne županije, nijedne regije koja je toliko napredovala u kvaliteti vina kao što je Krapinsko-zagorska županija napredovala.

– Tu se vidi ogroman napredak, prije svega u podrumarstvu. Možemo slobodno reći da mi jesmo jedna snažna vinska regija, regija u kojoj se proizvode kvalitetni pjenušci, ledena vina, gdje na najvećim svjetskim izložbama dobivamo zlatne, srebrne i brončane Decantere. Možemo reći da smo vinska regija – rekao je župan te dodao kako u Županiji rade na zaštiti autohtonih sorti vina, prije svega na Svetokriškoj bjelini i Svehrvatskoj bjelini

– Mi već četvrti ciklus, po četiri godine radimo na zaštiti autohtonih sorti. Imamo sad i matičnjak u kojem ćemo proizvoditi trsove – rekao je župan te istaknuo kako će kroz subvencioniranje od 50 posto pokušati te autohtone sorte vratiti u zagorske vinograde.

– S obzirom da smo zaštitili purici s mlincima, mlince, štrukle, sad nam je cilj da zaštitimo autohtone sorte i onda će svaki posjetitelj koji dolazi u Krapinsko-zagorsku županiju imati kompletno gastroenu ponudu sa europskom zaštitom. Vjerujem da će to biti dodatni mamac za turiste – rekao je župan Kolar.

Kao i svake godine, Martinje i ove godine ima svoje kumove, pa je tako ovogodišnji kum Martinja u Kumrovcu “sportska enciklopedija” Antun Samovojska, a kumica je načelnica Općine Konjščina Anita Krok.

– Prvi sam put na Martinju u Kumrovcu. Krenulo je sa nekakvom suradnjom načelnika i mene, ipak smo mi skoro naistočnija općina Krapinsko-zagorske županije, on najzapadnija. Sad smo spojili nekako te dvije točke Hrvatskog zagorja. Bitno je da ovakvu tradiciju podržimo i da ju prenosimo na naše mlade, na našu djecu jer je to ipak jedna vrednota Zagorja – rekla je načelnica Krok te istaknula kako je to jedan divan zagorski tradicijski običaj kojeg valja očuvati.

Zadovoljstvo ovogodišnjem Martinjem istaknuo je i ravnatelj Muzeja „Staro selo”, Jurica Sabol.

– Kao ravnatelju mi je drago jer sve te manifestacije privlače velik broj posjetitelja i za jednu malu općinu, ovo je velika stvar. Pozdravljam i veselim se budućim suradnjama i programima kojih zasigurno neće nedostajati – rekao je ravnatelj Sabol.

n.p.bajz/sjever.hr

04.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.