Now Reading:
Jedna od najzaraznijih bolesti proširila se i Zagrebom: troje učenika zaraženo, cijeli razred na antibioticima
Full Article 2 minutes read

Jedna od najzaraznijih bolesti proširila se i Zagrebom: troje učenika zaraženo, cijeli razred na antibioticima

Iznimno zarazna bakterijska bolest – hripavac, potvrđena je kod troje osnovnoškolaca u Zagrebu, a navodno je bolest potvrđena i kod njihovih kontakata.

Nakon što je potvrđen kod više djece u Splitsko-dalmatinskoj županiji, zaraza je stigla i u Zagreb, a cijeli razred trenutno je na antibioticima. Kako prenosi RTL Danas, u Splitu je trenutno više od 70 oboljelih, a strahuje se da bi zbog niske procijepljenosti do iste situacije moglo doći i u drugim gradovima.

Inače, kod hripavca u zaražene djece uglavnom dolazi do komplikacija poput upale pluća. Tijekom pretpandemijskih godina, kada je godišnje bilo oko 90 slučajeva, zabilježena su i dva smrtna slučaja među novorođenčadi zaraženom hripavcem.

–To je jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti uopće. Zaraznost hripavca se kreće negdje na razini koju imaju ospice i neke varijante COVID-a 19 – objasnio je dječji infektolog Goran Tešković.

Kazao je kako se nakon tjedan do deset dana počne razvijati kašalj, koji je tipičan suh u napadima i češći noću. koji pacijenta guši, izaziva osjećaj nedostatka zraka, a dodao je i da vrlo često djeca povraćaju i nemaju povišenu temperaturu

Izvor zaraze je bolestan čovjek, često adolescent ili odrasla osoba, a prenosi se kapljičnim putem. U pravilu na bolest treba posumnjati kod svakog pacijenta s kašljem kao jedinim ili vodećim simptomom, posebno kad nema ostalih pratećih simptoma poput povišene tjelesne temperature, glavobolje ili osipa, donosi RTL Danas.

Preventivne mjere su cijepljenje, izolacija i profilaksa.

screenshot/rtl
sjever.hr/danas.hr
24.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.