Now Reading:
Završna konferencija projekta “Daj svoj glas i učini nešto za nas“: Preko 600 učenika sudjelovalo u radionicama aktivnog participiranja u društvu
Full Article 3 minutes read

Završna konferencija projekta “Daj svoj glas i učini nešto za nas“: Preko 600 učenika sudjelovalo u radionicama aktivnog participiranja u društvu

U Centru za mlade u Zaboku održana je završna konferencija projekta “Daj svoj glas i učini nešto za nas“. 

Projekt je počeo 1. siječnja 2023. godine i završava 30. lipnja .2024. Uz nositelja projekta Mrežu udruge Zagor, partneri su OŠ Bedekovčina, OŠ Đurmanec i OŠ “Stjepana Radića” Brestovec Orehovečki.

Cilj projekta je osnaživanje učenika i učenica za sudjelovanje u procesima u donošenju odluka odnosno jačanje njihovih kapaciteta da budu aktivniji i da aktivno participiraju u društvu.

Projekt je financiran u okviru Erasmus+ programa kroz Ključnu aktivnosti 1 “Aktivnosti sudjelovanja mladih” s 34.600 eura.

Koordinatorica Mreže udruga Zagor Ivana Radanović rekla je kako projekt privode kraju.

– Ovdje smo se fokusirali na aktivnu participaciju unutar školske zajednice kroz 19 aktivnosti, kroz koje smo proveli 52-oje učenika i učenica. Bilo nam je važno da sudjeluju u svim radionicama i aktivnostima koje smo za njih pripremili. Prvo smo imali radionicu o aktivnom građanstvu, zatim o mladima u Europskoj uniji, o participativnom proračunu, pa kreiranje kreativnih sadržaja odnosno korištenje digitalnih alata, pri čemu su učenici sami kreirali svoje kampanje za participativni proračun i provodili kampanje unutar škola – istaknula je Radanović.

Simulirali su i izbore, pa su projekti koji su osvojili najviše glasova provedeni i ovih dana su završeni.

Super je da su svi učenici, njih 604, sudjelovali u izborima, pa su tako osjetili mali dio demokracije. Važno je da mladi o tome počnu promišljati dok su još u osnovnoj školi – završila je Radanović.

Zamjenica župana Jasna Petek pohvalila je projekt “Daj svoj glas i učini nešto za nas“. 

Krapinsko-zagorska županija kroz uvođenje građanskog odgoja u naše osnovne škole, kroz uvođenje programa i zajednica u naše srednje škole nastoji potaknuti mlade ljude na aktivniji angažman u svojoj lokalnoj zajednici, nastoji ih kroz te aktivnosti u osnovnim i srednjim školama učiti građanskome i društvenome životu. Važni su i ovakvi projekti koje provode udruge, kao što je ovaj koji provodi mreža udruga Zagor sa školama Brestovcem Orehovečkim, Bedekovčinom i Đurmancem – naglasila je zamjenica župana.

Dodala je da sama činjenica da je u ovom projektu sudjelovalo preko 600 učenika, na različiti način govori o tome kako jačamo potencijale naših mladih da aktivno sudjeluju u društvenom životu svoje mikro zajednice i da u budućem vremenu kada budu odgovori građani i građanke, zaista svoju ulogu shvate ozbiljno i sudjeluju u svim aktivnostima u svojoj sredini.

i.belošević/sjever.hr 17.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.