Now Reading:
Župan Kolar otvorio Dane Ksavera Šandora Gjalskog
Full Article 2 minutes read

Župan Kolar otvorio Dane Ksavera Šandora Gjalskog

Otvorenjem izložbe slika „Bakanal, tijelo i smrt” hrvatskog slikara, grafičara i kipara Munira Vejzovića u Gradskoj galeriji u Zaboku u ponedjeljak je započela kulturna manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog.

Ovu tradicionalnu književnu manifestaciju posvećenu istaknutom hrvatskom književniku otvorio je župan Željko Kolar, koji je istaknuo kako i ovogodišnja manifestacija nudi sjajan program, s mnoštvom koncerata, izložbi i književnih predstavljanja.

-Posebno značajne su Mala nagrada Gjalski i Nagrada Gjalski za učenike srednjih škola jer tako otkrivamo afinitete kod osnovnoškolaca i srednjoškolaca, otkrivamo nove talente i uz to, dajemo veliki značaj Ksaveru Šandoru Gjalskom, onako kako on to uostalom i zaslužuje. Ovakve manifestacije promoviraju knjigu i čitanje, a središnja svečanost dodjele književne nagrade dan je kada su reflektori kulturne Hrvatske usmjereni prema Zagorju- rekao je župan Kolar.

Ovaj slikar se po prvi puta predstavlja u Zaboku te je izložio 15 slika većih i velikih formata iz njegovih različitih ciklusa, nastalih u posljednjih 20 godina, s motivima prirode, pastorale, na tragu antičkih fresaka s motivima bakanalija, slavljenja prirode i života.

Manifestacija će trajati do subote, 28. listopada, kada će se održati središnja svečanost – dodjela Književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski.

sjever.hr 24.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.