Now Reading:
UZGAJIVAČI NEGODUJU Ultimatum EU Hrvatskoj: U idućih mjesec dana morate poklati još 50.000 svinja u Slavoniji!
Full Article 3 minutes read

UZGAJIVAČI NEGODUJU Ultimatum EU Hrvatskoj: U idućih mjesec dana morate poklati još 50.000 svinja u Slavoniji!

svinje

U Hrvatskoj je u posljednja dva mjeseca u tri velike i dvije manje klaonice poklano oko 44.000 svinja iz kategorije 3, s područja koja su pod zaštitom i nadzorom.

Prema nekim procjenama, u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji za manje od mjesec dana u klaonicama će trebati biti poklano još oko 50 tisuća svinja, ako u međuvremenu njihovi vlasnici ne povećaju biosigurnosne uvjete u objektima na kategoriju 3.

Kako za Jutarnji.hr piše Nikola Patković, Hrvatska je od Europske komisije dobila rok do 20. studenoga da riješi problem svinja u kategorijama 0, 1 i 2, koje se još uvijek nalaze u zonama zaraze, zaštite i nadziranja.

Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede se zajedno s ravnateljicom Uprave za veterinarstvo Tatjanom Karačić u petak sastao s predstavnicima mesne industrije i uzgajivača svinja kako bi ih upoznali s najnovijom odlukom, ali i zatražili njihovu pomoć i angažman.

-To je još jedna potvrda našeg dobrog postupanja i upravljanja ovom krizom, pri čemu je Komisija sve naše dosadašnje poteze ocijenila pozitivno – kazao je Pavić.

Jutarnji.hr piše kako drugi sudionici tog sastanka nisu to doživjeli na isti način kao Ministarstvo.

-Nije nama Komisija dala nikakav ustupak, već nam je dala mjesec dana da pokažemo jesmo li sposobni i spremni izaći na kraj s ovom bolesti. Kuga je već četiri mjeseca tu, a mi još nemamo ni popis koliko je svinja na zaraženom području u kategorijama 0, 1 i 2, a kamoli da smo ih se riješili…Taj sastanak nije se ni trebao dogoditi, nego je Vlada RH trebala proglasiti izvanredno stanje i provesti mobilizaciju kamiona, vaga i klaonica, i to bi se riješilo za mjesec dana, a ovako se neće riješiti nikada – rekao je jedan sudionik sastanka.

Pavić, pak, to ne doživljava tako dramatično. Navodi kako je bolest u opadanju, pa su tako u petak u Vukovarskoj županiji zabilježena “samo dva nova slučaja”.

Jutarnji doznaje da se pojavio problem i s klaoničarima. Naime, tek je predstavnik jedne mesne industrije rekao da se mogu toga prihvatiti, ali ne po cijeni od 12 eura po svinji, koliko trenutačno nudi Ministarstvo, jer bi tom poslu morali podrediti sve svoje ljudske i strojne kapacitete. No, kada bi se i dogovorili oko cijene, problem je što ta industrija ima dnevni kapacitet od 1100-1200 svinja, što ne bi bilo dovoljno za sve svinje koje bi trebalo poklati.

sjever.hr/jutarnji.hr
23.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.