Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija dodijelila ugovore za poticanje proizvodnje „Zagorskih mlinaca“ i „Zagorskih štruklji“. Kolar: Trebamo nastaviti s brendiranjem i promocijom jer kvalitetu imamo
Full Article 4 minutes read

Krapinsko-zagorska županija dodijelila ugovore za poticanje proizvodnje „Zagorskih mlinaca“ i „Zagorskih štruklji“. Kolar: Trebamo nastaviti s brendiranjem i promocijom jer kvalitetu imamo

U restoranu Zelenjak Ventek, Krapinsko-zagorska županija je dodijelila 27.598 eura vrijedne ugovore u sklopu Javnog poziva za dodjelu potpora za poticanje proizvodnje „Zagorskih mlinaca“ i „Zagorskih štruklji“ za 2023. godinu.

Zagorski mlinci i Zagorski štruklji upisani su u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Kako bi se potaknula njihova proizvodnja, odnosno povećala njihova prepoznatljivost kao tradicionalnih zagorskih proizvoda, ali i povećala konkurentnost na tržištu, Krapinsko-zagorska županija je u svom proračunu za 2023. godinu osigurala 40 tisuća eura.

Zagorje ima osam certificiranih proizvođača Zagorskih mlinaca i četiri certificirana proizvođača Zagorskih štruklji.

Na javni poziv pristiglo je pet prijava, a dvije nisu zadovoljile kriterije. Potporu su ostvarila tri podnositelja zahtjeva. Korisnici koji su dobili sredstva su Centar Škudar d.o.o., društvo ZNK Horvat te obrt za ugostiteljstvo i turizam Zelenjak -Ventek.

Župan Kolar prilikom dodjele ugovora je rekao kako je vidljivo da imamo ozbiljnih proizvođača, ljudi koji žele širiti svoju proizvodnju i dizati kvalitetu proizvoda, i to su ključne stvari da bi na tržištu ti naši sjajni, zaštićeni proizvodi postali još prepoznatljiviji, nego što trenutno jesu.

-Izuzetno je bitno da nastavimo s brendiranjem i promocijom jer kvalitetu imamo, a potrebne su dvije stvari – brendiranje i povećanje proizvodnje i mi to pokušavamo raditi već pet godina zaredom. Možemo napraviti još jedan iskorak, a to je da se može certificirati još više proizvođača jer tako stvaramo čvrstu bazu i temelj. Kako će biti sve više certificiranih proizvođača, tako ćemo mi dizati iznos ukupnog poziva bespovratnih sredstava za proširenje i brendiranje proizvodnje. Upravo je to moja poruka onima koji se bave proizvodnjom Zagorskih mlinaca i štruklji, da se certificiraju – istaknuo je Kolar.

Župan je još jednom spomenuo da je bila namjera zagorske zaštićene proizvode bolje prezentirati u Europi, u čemu su ih spriječile najprije korona, a nakon toga i rat u Ukrajini.

-Ono što možemo je prezentirati ih tamo gdje najbolje poznaju naše proizvode, a to je regija – područje bivše Jugoslavije s najbližim zemljama kao što su Italija, Austrija i Slovenija i na tom području ćemo i dalje raditi – rekao je Kolar.

Dora Greblički Kos, vlasnica obrta Zelenjak-Ventek istaknula je da ih županijski poticaji uvijek guraju prema naprijed.

-Oznaku izvornosti gosti sve više prepoznaju, osobito strani kojima je najvažnije probati izvorna tradicijska jela. Nadamo se da ćemo svojim primjerima i ostale potaknuti da se uključe u certifikaciju – kazala je Greblički Kos.

Danijel Škudar iz Centra Škudar d.o.o rekao je kako se proizvodnjom mlinaca bave pet godina, a četiri godine ih prati Županija preko poticaja.

 -Godišnje proizvedemo oko 40 tona mlinaca, prepoznatljivi smo na tržištu i zadovoljni plasmanom. Važna je tradicija, strast i ponos jer bez toga nema pravog i zaštićenog proizvoda – napomenuo je Škudar.  

Dodjeli ugovora je prisustvovao i načelnik Kumrovca Robert Šplajt kojemu je drago da može sudjelovati na ovakvim događanjima i da na ovaj način može podržati proizvodnju Zagorskih mlinaca i Zagorskih štruklji.

-Htjeli bi da je još više proizvođača i da je u tu priču uključeno još više ugostiteljskih objekata. Treba čuvati tradiciju, treba čuvati ono naše zagorsko, s čime se ponosimo – naše purice, mlince, štruklje i sve ostalo što nas obilježava. Drago mi je što smo u Villi Zelenjak gdje Dora Ventek Kos već godinama prezentira izradu domaćih štruklji i mlinaca i što u tim radionicama ima puno djece i ostalih koji uživaju u izradi sve toga – kazao je Šplajt. 

i.belošević/sjever.hr 23.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.