Now Reading:
Načelnik Posavec i još osmero mještana iz Općine Petrijanec posjetili Strasbourg – upoznali se s funkcioniranjem EU parlamenta
Full Article 2 minutes read

Načelnik Posavec i još osmero mještana iz Općine Petrijanec posjetili Strasbourg – upoznali se s funkcioniranjem EU parlamenta

U organizaciji ureda zastupnika u EU parlamentu Tonina Picule SDP-a i Općinske organizacije Petrijanec, 30-ak ljudi, od njih devetero iz Općine Petrijanec, posjetilo je Strasbourg.

Imali su priliku upoznati se s funkcioniranjem Europskog parlamenta, jednog od tri zakonodavna ogranka Europske unije i jedne od njezinih sedam institucija, posjetili su suplenarnu dvoranu za vrijeme rasprave zastupnika. Bila je to i dobra prigoda upoznati Strasbourg i njegovu bogatu povijest ali dinamičan život tog grada.

U vrijeme njihova posjeta u prostorijama Europskog parlamenta prodefiliralo je desetak grupa građana iz Belgije, Francuske, Italije i drugih zemalja

Sjedišta Glavnog tajništva Vijeća Europske unije i Europske komisije nalazi se u Bruxellesu, dok se u Strasbourgu održava najvažniji dio političke aktivnosti Europskog parlamenta – plenarne sjednice. One predstavljaju zaključak zakonodavnog rada odbora i klubova zastupnika. Zastupnici u Europskom parlamentu, sudjeluju u odlučivanju na razini Unije te iznose svoja stajališta Komisiji i Vijeću. Na plenarnim sjednicama zastupnici, dužnosnici te usmeni i pismeni prevoditelji moraju poštovati vrlo stroge postupke kako bi se osigurao optimalni tijek sjednice. Parlament se na plenarnoj sjednici svakog mjeseca, osim kolovoza.

-S obzirom da su hrvatski građani jako malo upoznati s radom europskih institucija, ponajprije Parlamentom, ovo je idealna prilika za upoznavanje, posjet plenarnoj dvorani, da shvate bit i značaj onoga što se ovdje radi, te stvarnu ulogu Europskog Parlamenta u Europskoj Uniji – izjavio je Tonino Picula.

Član je nekoliko odbora: Odbor za vanjske poslove, Izaslanstvo za odnose s Bosnom i Hercegovinom, Izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini Eutonesta, zamjenik u Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku, Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj, Izaslanstvu u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Srbije, te zamjenik u Izaslanstvu za odnose sa Sjedinjenom Američkom Državom.

-Naš posjet Francuskoj načelno je s Toninom Piculom dogovoren još početkom godine i moram izraziti zahvalnost na prihvaćanju čak devet osoba iz naše sredine koji su se imali priliku upoznati sa radom EU Parlamenta u Strasbourgu. Vrlo brzo dogovorili smo program i sve tehničke uvjete sa zastupnikovim uredom u Zagrebu, kolegom Ivanom Matićem, kojemu također zahvaljujem – rekao je Željko Posavec načelnik općine Petrijanec i predsjednik Općinske organizacije SDP-a Petrijanec.

sjever.hr
21.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.