Now Reading:
Obilježena 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije “Bljesak”
Full Article 2 minutes read

Obilježena 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije “Bljesak”

U organizaciji braniteljskih udruga s područja Grada Varaždinskih Toplica i Grada Varaždinske Toplice u srijedu je obilježena 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije “Bljesak”. Predstavnici udruga, Grada te građani okupili su se u župnoj crkvi Svetog Martina Biskupa gdje je služena Sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.

Potom je održana svečanost polaganja cvijeća i paljenja svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Varaždinskih Toplica.

Obilježavanjem značajnih datuma u povijesti naše mlade države odnosno značajnih datum u Domovinskom ratu, prije svega, s pijetetom i ponosom prisjećamo se svih branitelja koji su dali najviše što su mogli za samostalnu i neovisnu Hrvatsku – svoj život. Na ovaj način čuvamo živim sjećanja na njihovu žrtvu i ta sjećanja prenosimo na mlađe generacije – kazala je gradonačelnica Varaždinskih Toplica dodajući kako je VRO “Bljesak” bila nagovještaj konačnog oslobađanja cjelovitog teritorija Republike Hrvatske što se kasnije i potvrdilo kroz  vojno-redarstvenu operaciju “Oluja” te u konačnici mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja.

Svetu misu predvodio je velečasni Siniša Dudašek, a više su o VRO Bljesak okupljenima rekli predsjednik HVIDRA-e Varaždinske Toplice  Branko Crljenica i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Varaždinske Toplice Slavko Čečura.

Hrvatske oružane snage su 1. svibnja 1995. krenule u oslobađanje okupiranog teritorija zapadne Slavonije vojno-redarstvenom operacijom “Bljesak”. Operaciju je odobrio predsjednik RH dr. Franjo Tuđman, a na temelju zapovijedi tadašnjega načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Janka Bobetka.

Operacija “Bljesak” bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. godine kada je oslobođen vojni dio zapadne Slavonije. U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

U VRO Bljesak sudjelovalo je oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.

sjever.hr 01.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.