Now Reading:
ZAGORCI POMELI KONKURENCIJU! Na Regionalnom natjecanju orača u Zlataru se okupili najbolji orači iz sjeverne Hrvatske – najbolji su bili Domitran i Kukec
Full Article 3 minutes read

ZAGORCI POMELI KONKURENCIJU! Na Regionalnom natjecanju orača u Zlataru se okupili najbolji orači iz sjeverne Hrvatske – najbolji su bili Domitran i Kukec

U Grad Zlatar i Krapinsko-zagorsku županiju stiglo je 3. revijalno regionalno natjecanje Orača sjeverozapadne Hrvatske, a samo natjecanje otvorio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Na regionalnom natjecanju Orača sjeverozapadne Hrvatske natječu se predstavnici Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske te Međimurske županije. Natjecanje se provodi u kategorijama plugova premetnjaka i plugova ravnjaka, a dodatna atrakcija bit će i prikaz tehnike oranja u kategoriji Old Timer.

Župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar istaknuo je kako mu je zadovoljstvo što se okupili na 3. Revijalnoj regionalnom natjecanju, a naglasio je kako mu je to zbog promocije poljoprivrede izuzetno bitno.

-Naši poljoprivredni proizvođači se bave najtežom mogućom proizvodnjom, proizvodnjom na otvorenome, jer kada sve napravite po PS-u poljoprivredne proizvodnje, dođu tuča, mraz, bilo koja vrsta elementarne nepogode, i sav trud ode k vragu – započeo je Kolar.

Smatra kako je bitno da poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj bude dostatna za hrvatski narod.

-Sve teže će biti baviti se poljoprivredom – stoga je izuzetno bitno da i Vlada RH i resorno ministarstvo, lokalna regionalna samouprava, ali i europska politika još veću pažnju posveti poljoprivrednicima. Nadao sam se da ćemo kroz pandemiju naučiti da moramo biti poljoprivredno dostatni jer kada dođe neka kriza svatko počinje voditi brigu sam o sebi. Mi smo proizvodnju prepustili nekom drugom, oslonili smo se na uvoz lošije kvalitete od onoga što mi doma imamo – rekao je Kolar i dodao da se nada da će vrlo brzo sva pusta polja biti obrađena. Ponovio je da mu je izuzetno bitno da što više površine bude obrađeno.

-Kad zemlju jednom ostavite u “puši” onda uskoro ona podivlja i totalno se krajolik promijeni – zaključio je Kolar.

Gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek je poželjela oračima dobro vrijeme, ugodan boravak u Zlataru i puno sreće!

-Konačno je natjecanje orača i u Gradu Zlataru! Kukec je dolazio u Grad s tom idejom, a kad tako dobro obrazloži, onda jednostavno moraš to organizirati jer ti nema druge – kroz šalu je rekla Auguštan-Pentek.

Darko Antonina iz ministarstva poljoprivede i Uprave za stručnu podršku za područje Krapinsko-zagorske županije rekao je kako će u Zlataru svi nešto naučiti, vidjeti i uživati.

Predsjednik Udruge natjecatelja u oranju Krapinsko-zagorske županije i jedan od natjecatelja Vilko Kukec pozdravio je sve prisutne, a posebno župana Kolara za kojeg je istaknuo kako natjecanje ne bi bilo moguće bez njegove podrške.

-Natjecanje je krenulo od Međimurske županije. Kako nema državnog, napravili smo naše revijalno natjecanje. Želja mi je da se ta tradicija održi i pogotovo da se mladi više uključe – rekao je Kukec.

Svaki orač dobio je priznanje i novčanu nagradu koju je osigurala Krapinsko-zagorska županija. A upravo je najbolji iz Krapinsko-zagorske županije, a to je Božidar Domitran koji je osvojio prvo mjesto u kategoriji plugova ravnjaka, a priznanje i nagradu mu je uručio župan Kolar. Drugo i treće mjesto pripalo je Luka Perko i Davor Kljak

U kategoriji ravnjaka izvan konkurencije nastupao je i višegodišnji državni prvak Saša Višak.

U kategoriji plugova premetnjaka također je najviše postolje pripalo oraču iz Krapinsko-zagorske županije Vilku Kukecu. On je preuzeo nagradu od predsjednika udruge orača Međimurske županije i prijelazni pehar za najbolju županijsku ekipu. Drugo mjesto pripalo je Bruni Čerjaviću, a treći je bio Krunoslav Eršegović.

mdjak/sjever.hr
21.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.