Now Reading:
U Krapini održan Kup Hrvatske za kadete i kadetkinje u savateu
Full Article 3 minutes read

U Krapini održan Kup Hrvatske za kadete i kadetkinje u savateu

U nedjelju je u Krapini, u organizaciji Savate kluba Krapina, održan Kup Hrvatske za kadete i kadetkinje. Radi se o natjecanju za djecu do 14 godina, a kako je istaknuo predsjednik Savate kluba Krapina, Karlo Pernjek, klub ima tek tri godine, a već imaju čast biti domaćini takvoga natjecanja.

– Trenutačno brojimo nekih 35 članova, nedavno smo otvorili vlastitu dvoranu u Krapini, u Ulici Matije Gubca. Bio je veliki problem s dvoranom, u počecima smo bili u dvorani u Osnovnoj školi Ljudevit Gaj, onda u privatnoj dvorani u Jazvinama, i krajem prošle godine je došla ideja da otvorimo vlastitu dvoranu. Sad smo ju sredili i otvorili još neke dodatne popratne programe – rekao je Pernjek te dodao kako raste broj djece u klubu.

Zadovoljstvo time što je u Krapini održano kadetsko prvenstvo Hrvatske u savateu, istaknuo je krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović. Ujedno je čestitao klubu i njegovom predsjedniku na svemu što su dosada napravili, a prvenstveno na tome što u klub uključuju velik broj djece.

– To je ono što je u današnje vrijeme prekomjernog korištenja računala važno jer potiče fizičku aktivnost. Kada netko okuplja tako velik broj djece i mladih, onda je to posebno važno. Iz toga razloga imaju podršku Grada, a imat će ju i dalje. Organizacija ovakvog turnira je zapravo kruna napornog rada – rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako već duže vrijeme problem predstavlja dvorana te nedostatak termina za treniranje, koji nisu baš ni jeftini.

– Posebno mi je žao zbog toga i nadam se da će županija to prepoznati kao osnivač srednjih škola, da se umanje te cijene jer je svima nama bitno da klubovi funkcioniraju. Oni su ti koji okupljaju veliki broj djece – rekao je gradonačelnik Gregurović i dodao kako Grad Krapina priprema manje višenamjenske dvorane na sportsko rekreacijskom centru Podgorje.

Rad Savate kluba Krapina, kao i predsjednika Pernjeka, pohvalio je tajnik Hrvatskog savate saveza, Josip Gruić.

– On je mlad i ambiciozan i trudi se svake godine uzeti bar jedno natjecanje, to je pohvalno. Sad je uzeo Kup Hrvatske za kadete i kadetkinje i uvijek je lijepo doći ovdje. Savate u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, preko 30 godina, djeluju među starijim savezima što se tiče borilačkih sportova, osnivaju se klubovi po županijama i polako rastemo iz godine u godinu . Rezultati hrvatskih boraca u savateu su odlični, osvojene su brojne svjetske i europske medalje. Ove godine u combatu smo imali tri prvaka svijeta u juniorskoj konkurenciji, pet finalista seniorskog Svjetskog prvenstva, dva muška i tri ženska finala. Na Europskom prvenstvu smo osvojili dva srebra  i pet, šest bronci – rekao je Gruić.

Na Kup Hrvatske održanom u Krapini ukupno je bilo prijavljeno 112 natjecatelja te je održano 77 službenih mečeva uz par revijalnih. Iz Savate kluba Krapina prijavljeno je bilo 11 natjecatelja koji su osvojili dvije zlatne medalje, pet srebrnih te tri brončane medalje.

Petra Marija Poslončec i Marin Mlakar osvojili su zlatnu medalju. Srebrnu medalju osvojili su Jakov Poslončec, Fran Horvat, Fran Jarnjak, Teo Žepec i Luka Klasić, dok su brončanu medalju osvojili Luka Mikša, Juraj Šafranko te Karla Poslončec.

sjever.hr 04.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.