Now Reading:
SKUPŠTINA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE Stričak: Pročelnici su gotovo savršeno planirali prihode i rashode u svojim resorima – na tome im čestitam!!!
Full Article 4 minutes read

SKUPŠTINA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE Stričak: Pročelnici su gotovo savršeno planirali prihode i rashode u svojim resorima – na tome im čestitam!!!

Izvršenje proračuna Varaždinske županije ide prema planu, Županijska uprava za ceste bilježi najveće investicije u svojoj povijesti, a izvješće o radu župana bilježi investicije u zdravstvu koje se mjere u desecima milijuna eura – neke su od glavnih tema Skupštine Varaždinske županije održane u srijedu.

Prema polugodišnjem izvještaju o izvršenju proračuna, vidljivo je da su prihodi realizirani u iznosu od 110,6 mil. eura, odnosno 48,3% godišnjeg plana, dok su rashodi izvršeni u iznosu od 113,6 mil. eura, odnosno 49,2% godišnjeg plana. Preneseni višak iz prethodne godine iskorišten je u iznosu od 1,2 mil. eura.

– Što se tiče samih prihoda, oni su u odnosu na isto razdoblje prošle godine veći za 11 milijuna eura, odnosno za 11 posto. U polugodišnjem razdoblju, ukupni rashodi izvršeni su u iznosu od već spomenutih 113,6 mil. eura, što čini 49,2% godišnjeg plana i povećanje od 6% u odnosu na izvršenje istog razdoblja prethodne godine – pojasnila je pročelnica.

Izvješće je prihvaćeno jednoglasno budući da su vijećnici Reformista i SDP-a, na nagovor Bedekovića, privremeno napustili Skupštinu.

Što se tiče izvješća o radu župana prvih šest mjeseci ove godine, obilježeno je donošenjem Plana razvoja Varaždinske županije za razdoblje do 2027. godine, kojim je utvrđena srednjoročna vizija, prioriteti i ciljevi razvoja Varaždinske županije.

U području zdravstva uspješno su realizirana dva iznimno važna EU projekta u Općoj bolnici Varaždin, zahvaljujući čemu je otvoren, i s radom započeo, Objedinjeni hitni bolnički prijem te dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija, u što je ukupno uloženo 11.346.646,07 eura.

U tom razdoblju se privodio kraju projekt izgradnje i opremanja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, koji je svečano otvoren u rujnu 2023. godine.

– Za najveći EU projekt koji se sufinancira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2027., za izgradnju i opremanje Centralnog operacijskog bloka ukupne vrijednosti 45.077.468,19 eura, u lipnju je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, a potom je u srpnju potpisan i ugovor s izvođačem radova – istaknuto je, između ostalog, u govoru župana Anđelka Stričaka.

U području obrazovanja nastavljena je provedba niza značajnih projekata. Završili su građevinski radovi na dogradnji i rekonstrukciji Medicinske škole Varaždin za potrebe Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija, nakon čega je počelo opremanje objekta, kao i nabava specijalizirane opreme.

U tijeku su radovi na rekonstrukciji dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi te se odvijaju ostale aktivnosti na realizaciji tog projekta.

U prvoj polovici 2023. godine u turizmu su, na području Varaždinske županije, ostvareni novi rekordi, čak 25 % više noćenja te 24 % više dolazaka u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

– Dodajmo i da su u tom razdoblju proglašene tri elementarne nepogode, i to prirodna nepogoda poplava, prirodna nepogoda klizanja, tečenja, odronjavanja i prevrtanja zemljišta, te prirodna nepogoda tuča. Konačna procjena šteta od sve tri prirodne nepogode u Registru šteta iznosi 32.866.934,89 eura – zaključio je župan nakon čega je prihvaćeno izvješće.

Skupština Varaždinske županije prihvatila je i izmjene odluke o prihvaćanju projekta uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi „Arboretum Opeka“ te izmjenu odluke o prihvaćanju projekta uspostave Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin. Riječ je o izmjeni odluke u dijelu konačnih troškova projekata te jasno definiranih izvora financijskih sredstava.

Također, donijeta je i izmjena odluke o prihvaćanju projekta obnove zgrade upravitelja kompleksa dvorca Šaulovec. Riječ je o obnovi objekta u iznosu od 350 tisuća eura, od čega su 60 tisuća bespovratna sredstva osigurana ugovorom između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Varaždinske županije, dok će iznos od 290 tisuća eura osigurati Varaždinska županija u ovogodišnjem te proračunu iduće godine.

Skupštinari su također prihvatili financijsko izvješće Županijske uprave za ceste za prvih šest mjeseci ove godine. Prihodi u tom razdoblju bili su 12,7 milijuna eura ili gotovo 62 posto godišnjeg plana. Usporedba s istim razdobljem prošle godine pokazuje da se radi o porastu prihoda od 237 posto, a odnosi se na dobivena sredstva iz Fonda solidarnosti za sanaciju šteta nastalih u zagrebačkom i petrinjskom potresu.

Raspravljalo se i o stanju u gospodarstvu, gdje svakako treba naglasiti da je Varaždinska županija i dalje na visokom trećem mjestu po stopi nezaposlenosti koja je, iza Grada Zagreba i Istarske županije, treća najmanja u državi. U Varaždinskoj županiji stopa nezaposlenosti je 3,1 posto dok je primjerice na državnoj razini stopa nezaposlenosti 6,7 posto.

foto – arhiva

s.kalajdzija/sjever.hr

04.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.