Now Reading:
Danas je u romskom naselju Piškorovec nastavljen projekt zbrinjavanja pasa
Full Article 3 minutes read

Danas je u romskom naselju Piškorovec nastavljen projekt zbrinjavanja pasa

Sklonište za životinje Prijatelji iz Čakovca već duži niz godina, od 2018. godine, provodi projekt zbrinjavanja pasa iz romskih naselja Međimurja, jedini takav projekt u Hrvatskoj. Dosad je spašeno preko 2800 pasa, a samo danas je iz Piškorovca izvučeno preko 100 pasa, uglavnom kujica sa štencima, trudnih kujica, štenaca te bolesnih pasa.

Projekt je još 2018. godine, nakon godina lobiranja od strane Skloništa i Međimurske Županije podržalo Ministarstvo poljoprivrede plaćanjem kastracija kako bi se kontroliralo daljnje razmnožavanje no najveći dio tereta za zbrinjavanje tih pasa, cijepljenje protiv zaraznih bolesti i bjesnoće, čišćenje od nametnika te liječenje plaća Općina Mala Subotica te samo sklonište koje vodi neprofitna udruga ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec.

Psi koji završavaju u romskim naseljima vrlo su često rezultat odbačenih štenaca skrbničkih životinja koje se dijele šakom i kapom po raznim oglasima, najčešće na društvenim mrežama. Na početku mali i slatki kao igračke djeci, kasnije budu prepušteni sami sebi u potrazi za hranom, zaklonom, puni parazita, u ovo vrijeme i prepuni krpelja.

Prijatelji životinja i prirode apeliraju na stanovnike romskih naselja da ne dovlače pse u naselja ako o njima ne mogu adekvatno brinuti. To znači označiti ih mikročipom, cijepiti protiv zaraznih bolesti i bjesnoće, redovito ih čistiti od glista, buha i krpelja te kastrirati kako se ne bi nekontrolirano razmnožavali. Isto tako, pse treba i liječiti kad su bolesni, a u naseljima je vrlo često prisutna šugavost u pasa te razne virusne bolesti i bolesti koje prenose krpelji. Mnoge od tih bolesti su zoonoze što znači da se mogu prenijeli s pasa i na ljude, a pogotovo djecu.

Također, pozivaju građane da ne predaju višak štenaca od svojih kujica ljudima bez ikakve provjere kud će ti štenci ići te da li će se o njima novi skrbnici adekvatno skrbiti. Pozivaju ih također da svoje kujice kastriraju kako se ne bi nekontrolirano razmnožavale i time povećavale ionako velik problem viška neželjenih štenaca ne samo u našoj Županiji nego i šire.

U cijelom naselju Piškorovec, nađena su tek 3 psa koja su uredno cijepljena protiv bjesnoće, označena mirkočipom i kastrirana. Takve skrbnike pohvaljuju i oni trebaju biti primjer drugima.

Prema Zakonu o zdravlju životinja koji je na snazi od prošle godine, svako štene nečije kujice ne smije se pokloniti dalje ako prethodno nije označeno mikročipom te se štenci ne smiju oglašavati bez objave broja mikročipa majke i brojeva mikročipova štenaca. Kazne za te prekršaje su vrlo visoke.

Na fotografijama koje su nam poslali možete vidjeti u kakvom su stanju psi koji završe u romskim naseljima te još jednom apeliraju na sve ljude da ne zbrinjavaju višak svojih kujica jer ih time osuđuju na dugoročnu patnju i teško zanemarivanje.

sjever.hr 15.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.