Now Reading:
HDZ-ov Habijan o vrtićima i odvozu otpada te oštro o SDP-ovcima: Jedno govore za potrebe nacionalne politike, a nešto sasvim drugo provode u gradu Varaždinu
Full Article 4 minutes read

HDZ-ov Habijan o vrtićima i odvozu otpada te oštro o SDP-ovcima: Jedno govore za potrebe nacionalne politike, a nešto sasvim drugo provode u gradu Varaždinu

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina i saborski zastupnik Damir Habijan u ponedjeljak se osvrnuo na povećanje cijena u varaždinskim dječjim vrtićima, kao i na poskupljenje usluge odvoza komunalnog otpada te istaknuo da SDP-ovci jedno govore za potrebe nacionalne politike, a nešto sasvim drugo provode u gradu Varaždinu.

-Za jedno dijete u vrtiću cijena će biti 127 eura, što je povećanje od 37 posto, za drugo dijete 82 eura, odnosno povećanje od 55 posto i za treće dijete i za djecu s poteškoćama u razvoju 52 eura nova cijena, što je povećanje od 96 posto. Ono što želim istaknuti, što je vrlo bitno, programska politika na nacionalnom nivou, koja je bila prezentirana i predstavljena kao jedna od programskih smjernica predsjedništva SDP-a, konkretno predsjednika Peđe Grbina, bila je da se želi omogućiti svoj djeci besplatan vrtić – kazao je Habijan naglasivši da je upravo to jedna od okosnica SDP-ovog programa za sljedeće izbore.

-To je ponovila nedavno, u lipnju ove godine, predsjednica Županijske organizacije SDP-a Barbara Antolić Vupora i rekla da sva djeca trebaju, odnosno da država treba svoj djeci osigurati besplatne vrtiće. Ovo što se događa u Gradu Varaždinu, gdje nakon ponovljenih, izvanrednih izbora SDP ima apsolutnu vlast u Gradskom vijeću, dakle 12 ruku od 21 gradske vijećnice i vijećnika, je prilično dijametralno suprotno od onoga što proklamiraju na nacionalnom nivou. Jedno govore za potrebe nacionalne politike, očito za predizbornu kampanju, a nešto sasvim drugo provode u gradu Varaždinu – istaknuo je Habijan.

Podsjetio je i na politiku Vlade Republike Hrvatske od 2016. godine, zahvaljujući kojoj je, kazao je, izgrađeno, dograđeno ili rekonstruirano, 14 novih vrtića na području Varaždinske županije te da je nakon 40 godina otvoren prvi put novi vrtić u gradu Varaždinu, onaj u Donjem Kućanu.

-Uz to je još 14 projekata izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije dječjih vrtića je u tijeku u Varaždinskoj županiji. Prošle je godine otvoren prvi poziv iz NPOO-a, vrijednosti 1,26 milijardi kuna, dakle ukupno se do 2026. procjenjuje nekih 3,6 milijardi kuna bit će utrošeno upravo u tu svrhu – rekao je predsjednik varaždinskih HDZ-ovaca.

Kazao je i kako ova politika SDP-a u gradu Varaždinu nije prvi primjer dvostrukih mjerila, što, prema njegovim riječima, najbolje pokazuje licemjerje SDP-a. Istaknuo je da je slična situacija bila u kolovozu ove godine, kad je najavljeno i još je uvijek u tijeku javno savjetovanje oko povišenja cijene komunalne usluge odvoza otpada.

-Imali smo 2018. i 2019. godine situaciju gdje je SDP pozivao i sudjelovao u prosvjedima protiv povećanja cijena komunalne usluge, u veljači ove godine zamjenik gradonačelnika Marković govorio je da neće biti poskupljenja odvoza otpada, isto to je ponovio i u ožujku 2023. godine i sam gradonačelnik Bosilj.

Prema riječima Habijana za određene kategorije građana usluga odvoza otpada rasti će do 127 posto.

-S jedne strane govore kako neće biti povećanja odvoza otpada, a s druge strane, nekoliko mjeseci kasnije, vidimo da će do njega doći. Ono što su govorili 208./2019. godine nema veze s onim što govore sada – dodao je Habijan.

Što ste tiče cijena vrtića, Habijan se osvrnuo i na izjave predsjednika SDP-a Peđe Grbina i predsjednice županijskog odbora SDP-a Barbare Antolić Vupore koji zagoravaju besplatne vrtiće za sve, a ujedno gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj radi suprotno i povećava cijenu vrtića za sve kategorije od 37 do čak 96 posto.

-Gradonačelnik je pokušavao na svojoj mrežnoj stranici opravdati podizanje cijena na što ja mogu samo replicirati da postoje situacije gdje djeca s područja Grada Varaždina idu u vrtić u drugu jedinicu lokalne samouprave na području županije, zbog radnog mjesta roditelja, i nemaju pravo na subvencioniranje vrtića – zaključio je Habijan.

a.kučić/sjever.hr
11.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.