Now Reading:
Ministrica Vučković u obilasku pogođenih i stradalih općina u prošlotjednom nevremenu! Stričak: „Ovo je treća elementarna nepogoda koju moram proglasiti ove godine”
Full Article 3 minutes read

Ministrica Vučković u obilasku pogođenih i stradalih općina u prošlotjednom nevremenu! Stričak: „Ovo je treća elementarna nepogoda koju moram proglasiti ove godine”

U petak 23. lipnja područje Varaždinske županije, posebice područje Općine Petrijanec, zahvatilo je snažno nevrijeme praćeno jakom kišom, tučom i snažnim vjetrom.

Najugroženije su bile općine Sračinec, Petrijanec i Maruševec, gdje je tuča nanijela velike materijalne štete na poljoprivredi, poljoprivrednom i građevinskom zemljištu, građevinama, opremi te javnoj infrastrukturi i prometu.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je sa županom Anđelkom Stričakom te načelnicima pogođenih općina i poljoprivrednicima obišla poljoprivredne površine stradale u prošlotjednom nevremenu.

-Već smo imali program u savjetovanju – planirali smo, sukladno mogućnostima državnog proračuna, 4 milijuna eura dodatne pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpjeli posljedice poplava, a sad ćemo taj program nadograditi – rekla je Vučković.

Ministrica Vučković osvrnula se na najavljeni prosvjed u nedjelju u Varaždinu te je naglasila da Vlada Andreja Plenkovića poduzima sve mjere kako bi spriječila, ali, ako već dođe do njih, i ublažila posljedice prirodnih nepogoda.

-Ministarstvo poljoprivrede je ove godine sufinanciralo nabavku srebrnog jodida za aktiviranje prizemnih generatora u svrhu obrane od tuče, onako kako je to nadležno tijelo, DHMZ predložio – poručila je ministrica.

Procjenjuje se da su nastale štete od 30 do čak 100%, a sukladno zahtjevima načelnika Petrijanca, Sračinca i Maruševca, župan Stričak proglasio je prirodnu nepogodu tuča za cjelokupno područje općine Petrijanec, cjelokupno područje općine Sračinec te za katastarsku općinu Donje Ladanje u Općini Maruševec.

Ovo je 3. elementarna nepogoda koju moram proglasiti ove godine. U svibnju sam morao proglasiti čak dvije prirodne nepogode – od poplava te klizanje, tečenje odronjavanje i prevrtanje zemljišta. Sveukupna šteta od te dvije prirodne nepogode je, prema prvim procjenama više od 40 milijuna eura. Tome sada, nažalost, treba pribrojiti i štetu od ove treće nepogode u iznosu od 2.250.000 eura – rekao je Stričak.

Općina Petrijanec zabilježila je najveće štete u rasponu od 65 do 100%, a procijenjene na 1,5 milijuna eura.

-To su prije svega poljoprivrednici koji nakon svog radnog vremena ulažu svoj novac da bi okrupnili ove poljoprivredne parcele. Sada im je sve uništeno i prije svega im želimo dati potporu da narednih godina nastave sa poljoprivrednom proizvodnjom na području Općine – rekao je načelnik općine Petrijanec Željko Posavec.

U Općini Sračinec procijenjena je šteta u iznosu od 500.000 eura, a u Donjem Ladanju, općini Maruševec, procijenjena šteta iznosi 250.000 eura.

Danijel Patrčević iz uljare Agroprom Patrčević kazao je kako su štete jako velike na bundevama, kukuruzu, uljanoj repici i suncokretu.

Stradale su sve kulture koje ljudi ovdje uzgajaju. Ja se nadam da će bučinog ulja ipak biti, ali naravno, neće ga biti u tim količinama kako smo naučeni – rekao je Patrčevič.

mdjak/sjever.hr
29.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.