Now Reading:
HNS održao tribinu “Bez riječi nema promjene – Protiv nasilja u “vršnjačkim” vezama”
Full Article 3 minutes read

HNS održao tribinu “Bez riječi nema promjene – Protiv nasilja u “vršnjačkim” vezama”

S tribinom Bez riječi nema promjene – Protiv nasilja u (vršnjačkim) vezama, Ženska inicijativa HNS-a je u utorak u Varaždinu obilježila Međunarodni dan podrške žrtvama nasilja. Tribinu je moderirala predsjednica Središnjeg interesnog odbora Ženske Inicijative HNS-a, Andreja Parlaj, a govornici su bili Predrag Štromar, saborski zastupnik HNS-a, te Iva Blazinarić, magistrica sestrinstva, koja je u sklopu tribine prezentirala svoj magistarski rad za koji je provela istraživanje među srednjoškolcima iz Varaždinske županije.

Postoji mnogo više adolescenata koji su doživjeli neki oblik nasilja u vezi, a da toga nisu ni svjesni te nasilje nisu prijavili zbog razno raznih razloga. Međutim, ukoliko ih se kvalitetno i temeljito educira o svim oblicima nasilja, na koji način mogu prepoznati nasilje i kome se obratiti bilo bi mnogo više prijavljenih i riješenih slučajeva. Dakako, pretpostavka je da su mladima i osigurane mogućnosti kome se obratiti i da ta podrška bude ponuđena i dobivena na vrijeme. Pretrpljeno nasilje ostavlja teške posljedice koje izazivaju trajnu i tešku štetu svim izloženim osobama, a posebno mladima koji su fazi odrastanja. Bitno je da mladi shvate kako u svakoj vezi prije ili kasnije dođe do problema te se tada treba okružiti obitelji i bliskim prijateljima koji će im pružiti podršku i usmjeriti ih na pravi put – poručila je Iva Blazinarić

– Smatram da bi se djeca trebala i više educirati te na taj način preventivno djelovati da do nasilja ne dođe. HNS se zalagao za uvođenje građanskog odgoja u škole kojim bi uvelike doskočili aktualnoj problematici. Zakoni su dobro napisani, ono što je bitno je njihova primjena, ali i da je društvo upoznato s njima. Svi moraju znati kakva imaju prava, i kakve su njihove obveze. Trebamo zauzeti jedan stav da se ide u interdisciplinarno rješavanje problema. Trenutno u školama imamo pedagoge i psihologe, ali ono što nedostaje jest i suradnja s Centrima za socijalnu skrb, kako bismo proaktivnije radili na rješavanju problema. Isto tako, svi iz sustava bi se trebali držati zakona i pravila koji iz njih proizlaze – rekao je Predrag Štromar.

HNS ne tolerira i osuđuje svaki oblik nasilja, a osobito prema djeci kao najranjivijoj skupini u društvu. Svi zajedno možemo doprinijeti razvoju i napretku zajednice u kojoj živimo iskazujući nultu toleranciju na nasilje. Mladi se često poistovjećuju s osobama iz javnog pa tako i političkog života. Uvrede su također oblik nasilja i nije im mjesto u javnom istupanju. Smatram da svojim pozitivnim primjerom i edukacijama možemo mlade usmjeravati da razvijaju empatiju i toleranciju jedni prema drugima i grade društvo kakvo im želimo, bez nasilja, trauma i žrtava – rekla je Andreja Parlaj.

Tribinu su podržali predsjednik ŽO HNS-a Varaždinske županije, Krunoslav Lukačić, te predsjednik podružnice HNS-a Varaždin Igor Klopotan.

sjever.hr

29.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.