Now Reading:
Zagorski SDP-ovci : “Krapinsko – zagorska županija postaje sigurno mjesto za žene”
Full Article 3 minutes read

Zagorski SDP-ovci : “Krapinsko – zagorska županija postaje sigurno mjesto za žene”

Lokalne organizacije SDP-a Krapinsko – zagorske županije u gradskim i općinskim vijećima, kao i u županijskoj skupštini predložit će usvajanje rezolucije “Sigurno mjesto za žene”.

Kako navode iz stranke time se gradovi i općine Krapinsko – zagorske županije među prvima priključuju europskoj inicijativi mjesta sigurnih za žene, a evo što još stoji u njihovom priopćenju.

Pogledajte oko sebe, ako vidite dvije žene u svojoj blizini, jedna od njih pretrpjela je ili će pretrpjeti seksualno uznemiravanje. Ako vidite tri žene, jedna od njih je žrtva nasilja. Statistika je neumoljiva i kaže kako svaka druga žena u Europskoj uniji doživi neke oblike seksualnog uznemiravanja, a svaka treća žena doživi fizičko ili seksualno nasilje.

Pogledajte na sat, upravo sada jedna žena trpi nasilje, a za 15 minuta će druga. I tako svakih 15 minuta bez prestanka. Prošle godine u Hrvatskoj je nasilje nad ženama poraslo za 25 posto u odnosu na godinu ranije, a već od 2020., od početka COVID-19 pandemije, fizičko i emocionalno nasilje je značajno povećano u cijeloj Europskoj uniji.

Žene doživljavaju nasilje ili uznemiravanje i na radnom mjestu, poraslo je nasilje i na internetu, pogotovo prema mladim ženama i ženama u javnom životu. Nasilje nad ženama, djevojkama i djevojčicama još je uvijek jedan je od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava na svijetu.

Zbog svega navedenog, naše će lokalne organizacije predložiti svojim gradovima i općinama usvajanje rezolucije koja bi predstavljala temelj u javnim politikama usmjerenim na zaštitu žena od rodno uvjetovanog nasilja.

Usvajanjem rezolucije „Sigurno mjesto za žene“ („Safe place for women“), lokalne jedinice se, između ostaloga, obvezuju da će reagirati i pružiti pomoć žrtvama fizičkog nasilja, provoditi edukativne sadržaje, raditi na prevenciji i oštro osuditi bilo kakav diskriminirajući javni diskurs (društvene mreže, istupi u medijima, na ulici) prema ženama, djevojkama i djevojčicama.

Mnogi gradovi i općine u Krapinsko – zagorskoj županiji već će na sljedećoj sjednici vijeća usvojiti rezoluciju „Sigurno mjesto za žene“, a ona će se prije ljeta naći na dnevnom redu sjednice županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije.

Krapinsko – zagorska županija već niz godina intenzivno radi na pomoći ženama žrtvama nasilja, počevši od financiranje SOS telefona i Savjetovališta za žene, smještaja žrtava u sigurnoj kući na privremenoj lokaciji, izgradnje nove sigurne kuće, do akcija poput „I tebe se tiče“. Zato je usvajanje ove rezolucije logičan slijed i korak dalje u borbi protiv nasilja nad ženama. Ponosni smo što će KZŽ među prvima u Hrvatskoj biti proglašena županijom – sigurnim mjestom za žene.

Neke lokalne jedinice već su poduzele prve korake, pa je tako Gradsko vijeće Zlatara prije dva mjeseca jednoglasno usvojilo rezoluciju čime je Grad Zlatar prvi u županiji proglašen sigurnim mjestom za žene.

Na prijedlog vijećnika SDP-a uslijedilo je i jednoglasno usvajanje rezolucije u općinskom vijeću Stubičkih Toplica te je Općina Stubičke Toplice postala prva općina u KZŽ koja je sigurno mjesto za žene. Očekuje se usvajanje rezolucije i u drugim općinama i gradovima, a potom, naravno, i realizacija aktivnosti predviđenih rezolucijom.

www.sjever.hr
15.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.