Now Reading:
U Hiži zagorskih štruklji u Radoboju nezaboravni cooking show: Vrhunski kuhari predstavljaju tradicionalne zagorske namirnice na moderan način 
Full Article 3 minutes read

U Hiži zagorskih štruklji u Radoboju nezaboravni cooking show: Vrhunski kuhari predstavljaju tradicionalne zagorske namirnice na moderan način 

U Hiži zagorskih štruklji u Radoboju održava se nezaboravni gastronomski doživljaj, u organizaciji Općine Radoboj i Kulinarskog Instituta Kul IN iz Siska.

Fantastičan cooking show okupio je vrhunske Kul IN chefove i predavače koji su spremni prezentirati spoj tradicionalnih zagorskih jela i okusa na moderan način.

Branimir Katalić, predavač kulinarstva u Kulinarskom institutu Kul IN rekao je  kako su probali nekoliko lokalnih sastojaka, tradicionalnih namirnica i napravit će par jela, a za početak će krenuti s jednim varivom od ječma i korjenastog povrća i gljiva.

S obzirom na to da kada smo istraživali, u ovome humusu znaju rasti smrčci i neke gljive. Nažalost mi ih danas nemamo tu, ali imamo nešto jednostavnije. Nakon toga ćemo izaći s prilogom  od ječma, konfitiranom puricom s ukiseljenim korjenastim povrćem i jabukom. Nakon toga imamo i trganu puricu s mlincima, s tim što to nije nekako tradicionalni okus, ali mi smo puricu natrgali, zarolali u mlinac, i tako ćemo je ispeći da bude malo hrskava. Uz to ćemo poslužiti umak od reduciranog temeljca, od purećih i pačjih kostiju i sotirane gljive na salatu – istaknuo je Katalić.

Za desert su napravili jedan jednostavni kramble od jagoda, u kojeg su dodali heljdu, kao neku lokalnu namirnicu. 

Kulinarski Institut Kul IN je prva međunarodna privatna kulinarska škola u Hrvatskoj osnovana 2011.

Direktorica Kulinarskog instituta Kul IN Ivana Fried rekla je kako su oni škola za profesionalne kuhare, slastičare i sommeliere.

Rodila se je ideja da napravimo jedan event i u Zagorju, a inače i često dolazimo u Zagorje, u srednje kuharske škole, s kojima uvijek rado surađujemo. Danas ćemo predstaviti nekakvu modernu zagorsku kuhinju. Zagorje je svakako jedan dio Hrvatske koji vrijedi posjetiti i koji sve više razvija restorane, tako da je važno ulagati u razvoj i gastronomiju – napomenula je Fried.

Fried se osvrnula na to kako je došlo do suradnje i od kud ovakav događaj u Radoboju.

 – Suradnja je ispala slučajno. Gospođa Jasna Vukas nas je u principu dovela ovdje i kada nam je spomenula da se ovdje otvara Hiža štrukli, nas je to odmah zainteresiralo jer štrukli su stvarno jedan proizvod na kojem vrijedi poraditi i vrijedi ga promovirati – završila je Fried.

Načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec kazao je kako je ideja da čim više promoviraju Kuću štruklja, a s time i predivna jela Zagorja koja idu uz štruklje.

Želimo u Hiži zagorskih štruklji prikazati isključivo izvorna Zagorska autohtona jela pripremljena na neki moderniji način. Zahvaljujem Kul IN-u što nam je podrška u tome, jer su nam došli pokazati svoju prvu prezentaciju sa svojim kuharima i instruktorima. Nadam se da je  ovo tek početak suradnje i početak promocije Kuće zagorskih štruklja i same općine Radoboj – naglasio je Topolovec.

Predsjednica Asocijacije snage šume, Forest Power Jasna Vukas kazala je kako je Radoboj specifičan kao jedna posebna zona sa svojim prekrasnim šumama Strahinjčice.

S druge strane otvorenost Općine da sudjeluje u ovome pokazala je da povijesna priča Radoboja zajedno s gastronomijom čini zaokružen i divan projekt. Cilj nam je da snaga šume djeluje sa svojim projektom Šumske kupke, i da se zaokruži jedan veliki novi projekt, zdravlje, šuma, priroda, zdravstveni turizam, kultura i gastronomija – zaključila Vukas.

i.belošević/sjever.hr 10.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.