Now Reading:
Međimurska županija za potpore u poljoprivredi osigurala 306 tisuća eura, uručeni ugovori i poljoprivrednim udrugama: Vrhunskim proizvodima razvijamo imidž Županije
Full Article 4 minutes read

Međimurska županija za potpore u poljoprivredi osigurala 306 tisuća eura, uručeni ugovori i poljoprivrednim udrugama: Vrhunskim proizvodima razvijamo imidž Županije

Međimurska županija iz godine u godinu povećava iznos bespovratnih sredstava koja dodjeljuje svojim poljoprivrednicima. Tako su u posljednje četiri godine sredstva za bespovratne potpore povećana za gotovo 60 posto. Naglašeno je to na konferenciji za medije u ponedjeljak na kojoj je predstavljen javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi koji ove godine sadrži 11 mjera te su dodijeljeni ugovori o financiranju programa, odnosno projekata poljoprivrednih udruga s područja županije.

Inače, na području Međimurja registrirano je preko 4000 poljoprivrednih gospodarstava koja na 56 tisuća čestica i površini od gotovo 30 tisuća hektara stvaraju vrhunske proizvode.

-Na taj način doprinose tome da se u Međimurju možemo pohvaliti činjenicom da imamo najkvalitetnije i kravlje i kozje mlijeko, bučino ulje, med, vina, sireve i da poseban naglasak stavljamo na ekološku proizvodnju. Uz njihovu vrijednost, trud, zalaganje, mi kao Županija nastojimo pomoći kroz javne pozive za potpore u poljoprivredi – rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Samo tijekom prošle godine 461 poljoprivrednom gospodarstvu isplaćeno je gotovo 260 tisuća eura, a ove godine iznos je povećan.

-Osigurali smo 2,3 milijuna kuna, odnosno 306 tisuća eura za 11 mjera putem javnog poziva u poljoprivredi kojeg raspisujemo danas. Uz to, uručujemo ugovore o dodjeli potpora našim vinarima, pčelarima, uzgajivačima svinja, ekološkim proizvođačima – dodao je Posavec.

Naglasio je i kako Županija stoji na raspolaganju i svojim pčelarima koji su se nažalost prije nekoliko tjedana suočili s pomorom pčela.

-Ja sam se čuo prije nekoliko dana s ministricom poljoprivrede koja je rekla da će za koji dan u javno savjetovanje ići program potpora za pčelare, pa ćemo pričekati to javno savjetovanje budući da ne može biti dvostrukog financiranja, a veća sredstva su ipak u Fondu solidarnosti Europske unije. Kad bude taj program savjetovanja, da vidimo kriterije, da vidimo iznose, onda se istog trenutka uključujemo i mi, a vjerujem isto tako i ostale općine i gradovi – objasnio je čelnik Županije podsjetivši kako ovaj tjedan počinje i Urbanovo zbog čega poziva sve posjetitelje da ovog vikenda budu u Štrigovi i uživaju u vrhunskim vinima ovjenčanim Decanterom.

Prošlog tjedna, predstavnici međimurskih poljoprivrednih gospodarstava pred gotovo 30 tisuća posjetitelja predstavili su svoje proizvode u Skradinu i, kako kaže župan Posavec, još jednom dokazali koliko velik interes vlada kod turista i gostiju za međimurskim proizvodima.

-To sve daje jedan vjetar u leđa uz sve izazove i probleme s kojima se susreću. Ako možemo biti mali kotačić u poljoprivrednoj proizvodnji i nastavku proizvodnje kvalitetnih proizvoda, onda nam je to zadovoljstvo jer nam je poljoprivreda generalna i strateška grana i proizvodnje i imidža Županije s obzirom na kvalitetu proizvoda – zaključio je župan Posavec.

Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi u sklopu županijskog programa potpora u poljoprivredi provodi se već 10 godina s ciljem razvoja poljoprivrede i ruralnog prostora, a Županija kontinuirano povećava broj mjera, raste i broj korisnika potpora i povećava se i ukupan iznos za razvoj poljoprivrede.

Ove godine javni poziv sadrži 11 mjera koje se odnose na edukacije i stručno usavršavanje, podizanje i obnovu trajnih nasada, nabavu sustava za obranu od tuče, ekološku poljoprivredu, stvaranje robne marke i sudjelovanje u programima kvalitete poljoprivrednih proizvoda, ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, okrupnjavanje i povećanje posjeda te nabavu i zadržavanje uzgojno valjanih rasplodnih životinja te dvije nove mjere – nabava nacionalne staklenke za med te potpora za uzgoj i držanje međimurskog konja. Javni poziv otvoren je do studenog, a poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za promociju i prodaju poljoprivrednih proizvoda bit će raspisan istog tog mjeseca.

Župan Posavec zajedno s pročelnikom županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darkom Radanovićem u ponedjeljak je poljoprivrednim udrugama uručio ugovore o financiranju njihovih programa, odnosno projekata za što je Županija izdvojila gotovo 15 tisuća eura.

Željko Trupković, predsjednik Udruge pčelara Međimurske županije uime svih udruga koje su dobile sredstva zahvalio je Županiji naglasivši kako bez njihove podrške ne bi mogli provoditi svoj dugogodišnji projekt koji se odnosi na razvoj pčelarstva.

tklopotan / www.sjever.hr
08.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.