Now Reading:
Tihi prosvjed ispred Županijske bolnice u Čakovcu! “Napravila se diskriminacija u zdravstvenom sustavu”
Full Article 2 minutes read

Tihi prosvjed ispred Županijske bolnice u Čakovcu! “Napravila se diskriminacija u zdravstvenom sustavu”

Nastavljeni su mirni prosvjedi zaposlenih u zdravstvu. Medicinske sestre, tehničari i nezdravstveni djelatnici danas su na pola sata izašli pred bolnice u Sisku, Čakovcu, Bjelovaru i Zadru te zatražili veće plaće.

Ispred Županijske bolnice u Čakovcu medicinske sestre, tehničari i nezdravstveni djelatnici danas su mirnim prosvjedom na pola sata iskazali svoje nezadovoljstvo. Podsjetimo, nezadovoljni su jer Vladinom odlukom liječnici su dobili povećanje od 10, a oni od 3 do 5,5 posto.

Dijana Farkaš, glavna sestra Odjela za pedijatriju Županijske bolnice Čakovec te članica Predsjedništva Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara kaže kako svatko od njih voli svoje zanimanje, jer da nije tako, ne bi ostali u tom poslu.

-Ono što nas je najviše povrijedilo je da se napravila diskriminacija u zdravstvenom sustavu. Mi smo svi tim – jedni bez drugih ne možemo i nije u redu da se jednima daju drugačiji uvjeti rada, a svi radimo u jednako teškim uvjetima. Tražimo da se vrednuje naš rad – poručila je Farkaš dodavši da žele da se svima, pod jednakim uvjetima, adekvatno plati.

Tihi prosvjed odvija se u organizaciji Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara te Samostalnog sindikata u zdravstvu.

-Nadamo se da će netko tko odlučuje čuti naše zahtjeve i shvatiti da se s ovom uredbom napravilo raslojavanje koje se nije smjelo dogoditi – zaključila je Farkaš.

Vesna Hozmec Blažić, povjerenica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara ističe kako plaće nisu jedini problem s kojim se susreću te smatra kako je nedostatak radnika u zdravstvenim ustanovama i zapošljavanje neadekvatne radne snage rezultat višegodišnjih zanemarivanja potreba sustava.

-Jedan od ključnih problema je minimiziranje naše uloge u zdravstvenom sustavu. Zdravstveni sustav počiva na svima nama. Mi tražimo svoje mjesto u zdravstvu uz liječnike, da se cijeni i prizna naš rad jer bez nas zdravstveni sustav ne može funkcionirati. Tražimo dostojanstvo i ravnopravnost u radu – zaključila je Hozmec Blažić.

Danas se prosvjedovalo i ispred bolnica u Sisku, Bjelovaru i Zadru, a tihi prosvjedi nastavit će se sve do 12. svibnja kada je, na Međunarodni dan sestrinstva, u Zagrebu najavljen veliki, središnji prosvjed.

md/sjever.hr
08.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.