Now Reading:
Tihi prosvjed ispred Županijske bolnice u Čakovcu! “Napravila se diskriminacija u zdravstvenom sustavu”
Full Article 2 minutes read

Tihi prosvjed ispred Županijske bolnice u Čakovcu! “Napravila se diskriminacija u zdravstvenom sustavu”

Nastavljeni su mirni prosvjedi zaposlenih u zdravstvu. Medicinske sestre, tehničari i nezdravstveni djelatnici danas su na pola sata izašli pred bolnice u Sisku, Čakovcu, Bjelovaru i Zadru te zatražili veće plaće.

Ispred Županijske bolnice u Čakovcu medicinske sestre, tehničari i nezdravstveni djelatnici danas su mirnim prosvjedom na pola sata iskazali svoje nezadovoljstvo. Podsjetimo, nezadovoljni su jer Vladinom odlukom liječnici su dobili povećanje od 10, a oni od 3 do 5,5 posto.

Dijana Farkaš, glavna sestra Odjela za pedijatriju Županijske bolnice Čakovec te članica Predsjedništva Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara kaže kako svatko od njih voli svoje zanimanje, jer da nije tako, ne bi ostali u tom poslu.

-Ono što nas je najviše povrijedilo je da se napravila diskriminacija u zdravstvenom sustavu. Mi smo svi tim – jedni bez drugih ne možemo i nije u redu da se jednima daju drugačiji uvjeti rada, a svi radimo u jednako teškim uvjetima. Tražimo da se vrednuje naš rad – poručila je Farkaš dodavši da žele da se svima, pod jednakim uvjetima, adekvatno plati.

Tihi prosvjed odvija se u organizaciji Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara te Samostalnog sindikata u zdravstvu.

-Nadamo se da će netko tko odlučuje čuti naše zahtjeve i shvatiti da se s ovom uredbom napravilo raslojavanje koje se nije smjelo dogoditi – zaključila je Farkaš.

Vesna Hozmec Blažić, povjerenica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara ističe kako plaće nisu jedini problem s kojim se susreću te smatra kako je nedostatak radnika u zdravstvenim ustanovama i zapošljavanje neadekvatne radne snage rezultat višegodišnjih zanemarivanja potreba sustava.

-Jedan od ključnih problema je minimiziranje naše uloge u zdravstvenom sustavu. Zdravstveni sustav počiva na svima nama. Mi tražimo svoje mjesto u zdravstvu uz liječnike, da se cijeni i prizna naš rad jer bez nas zdravstveni sustav ne može funkcionirati. Tražimo dostojanstvo i ravnopravnost u radu – zaključila je Hozmec Blažić.

Danas se prosvjedovalo i ispred bolnica u Sisku, Bjelovaru i Zadru, a tihi prosvjedi nastavit će se sve do 12. svibnja kada je, na Međunarodni dan sestrinstva, u Zagrebu najavljen veliki, središnji prosvjed.

md/sjever.hr
08.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.