Now Reading:
FOTOGALERIJA: Stotinu tvrtki na Tjednu karijera Sveučilišta Sjever! Otvorenju prisustvovala i ministrica Brnjac
Full Article 4 minutes read

FOTOGALERIJA: Stotinu tvrtki na Tjednu karijera Sveučilišta Sjever! Otvorenju prisustvovala i ministrica Brnjac

Otvorenje Tjedna karijera – UNIN connect week na Sveučilištu Sjever privuklo je veliki broj zainteresiranih studenata, a ovogodišnji Tjedan karijera je najispunjeniji i najbogatiji sadržajima, te renomiranim poslodavcima i predavačima dosad.

Izuzetno velik interes za ovogodišnjim Tjednom karijerom dokazuje kako upravo najznačajnije tvrtke iz STEM područja, ali i drugih područja djelatnosti svake godine u sve većem broju prepoznaju UNIN Connect Week kao ključan i jedinstven događaj na kojem upoznaju studente; svoje buduće kadrove.

Samom otvorenju ovogodišnjeg izdanja Tjedna karijera prisustvovala je i ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac koja ističe kako je vrlo važno spojiti gospodarstvo i znanstvenu zajednicu.

Sveučilište Sjever jedno je od predvodnika u tom smjeru i trenutno ga pohađa 5200 studenata – rekla je ministrica.

Ministarstvo turizma i sporta kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti osiguralo je 1,3 milijuna eura za osiguravanje deset novih obrazovnih programa koji će pomoći tržištu rada i koji će se raditi zajedno u suradnji s gospodarstvom, jer gospodarstvo najbolje zna koje su potrebe na tržištu rada, a ujedno su povećali i iznose stipendija i za srednjoškolce i za studente.

Župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak naglašava kako Sveučilište Sjever zavrjeđuje sve pohvale na organizaciji Dana karijere.

-Sveučilište Sjever komunicira Dan karijera, a mi kao Županija pratimo trendove u gospodarstvu i redovito donosimo sve one akte koji su bitni našim gospodarstvenicima. Treće smo najjače gospodarstvo u Republici Hrvatskoj i prosječna stopa nezaposlenosti nam se kreće oko 3%. Ti podaci najbolje govore koliko nam je gospodarstvo važno i koliko pažnje posvećujemo toj temi – rekao je župan.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je kako je Sveučilište Sjever, sveučilište gradova Varaždina i Koprivnice, stasalo u jedno od najboljih sveučilišta.

-Peti smo po broju studenata. Od devet javnih sveučilišta u Hrvatskoj, mi smo peti – rekao je gradonačelnik, a prema njegovim riječima Tjedan karijera samo je pokazatelj budućim studentima kako je ovo Sveučilište jedan od najboljih odabira.

Rektor Sveučilišta Sjever Mario Milković kazao je kako je Sveučilište Sjever STEM sveučilište, ali ističe studij Turizma kojim pokušavaju razviti turizam na sjeveru Hrvatske.

-Blizu smo tisuću novih diplomanata na preddiplomskim i diplomskim studijima i to je naš doprinos svake godine razvoju privrede na sjeveru Hrvatske – dodao je rektor.

Prema riječima rektora, svake godine je veliki nedostatak radnika i ovih tisuću diplomanata nije dostatno za potrebe razvoja sjeverne Hrvatske.

-Kad sam postao vršitelj dužnosti dekana 2009. godine imali smo 41 tisuću maturanata u Hrvatskoj, a sad imamo 25500 maturanata. Ta demografska slika će se uskoro prenijeti i na probleme koje će osjetiti i privredni subjekti. Mi činimo sve da to promijenimo te danas gotovo 30 tvrtki iz niz državnih institucija sudjeluje na Tjednu karijera – zaključio je Milković.

Prorektor Petar Mišević naglasio je kako Sveučilište Sjever pripada u tehnička sveučilišta gdje se stvaraju kadrovi koji su potrebni gospodarstvu u sjevernoj regiji Hrvatske, ali i šire.

-Ove godine je 20 kompanija više nego prošlih godina na Tjednu karijera koji se žele povezati sa studentima i profesorima i na taj način poslati poruku kako su spremni stipendirati studente te odmah po završetku studija osiguravati radno mjesto – kazao je prorektor.

Nakon svečanog otvorenja održala se panel rasprava naziva “EU FONDOVI U FUNKCIJI RAZVOJA HRVATSKOG GOSPODARSTVA, S OSVRTOM NA NPOO” na kojem su sudjelovali ministrica Brnjac, Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG BICRO, Dragan Jelić, ravnatelj SAFU-a, Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČAR, Ivan Soldo, član Uprave HPB-a, Luka Belan, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Bernard Gršić, državni tajnik za Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.

Program se nastavlja do srijede u Varaždinu, a u četvrtak i petak Tjedan karijera seli u Koprivnicu.

md/sjever.hr
08.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.