Now Reading:
KZŽ ne staje s vrijednim donacijama – ovog puta dva vozila za Zavod za hitnu medicinu! Kolar: Imamo educirane i motivirane ljude, na nama je samo da im osiguramo najbolje uvjete!
Full Article 4 minutes read

KZŽ ne staje s vrijednim donacijama – ovog puta dva vozila za Zavod za hitnu medicinu! Kolar: Imamo educirane i motivirane ljude, na nama je samo da im osiguramo najbolje uvjete!

Ususret obilježavanju Nacionalnog dana hitne medicinske službe, Krapinsko – zagorska županija donirala je Zavodu za hitnu medicinu KZŽ dva vozila, a primopredaja je izvršena ispred Srednje škole Konjščina.

Kako je tom prilikom istaknuo ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krešimir Božić, vozila su djelatnicima hitne medicinske službe osnovno sredstvo rada, a Županija iz godine u godinu pokazuje brigu, kako za nabavu vozila i medicinske opreme tako i za financiranje dodatnih timova medicinske službe, a sve kako bi svim stanovnicima KZŽ bila pružena ista kvaliteta zdravstvene zaštite hitne medicine.

– Naš 141 djelatnik, 365 dana u godini kroz 24 sata spremno i predano obavlja poziv hitne medicine. Tako smo tijekom protekle godine na broj 194 zabilježili 33 tisuće poziva i 24 tisuće obrađenih pacijenata, od kojih 15 tisuća putem intervencija, a devet tisuća u našim prostorima za reanimaciju. Naša vozila u prošloj godini prošla su 600 tisuća kilometara – pojasnio je Božić dodavši kako su današnju priliku iskoristili i za kratku prezentaciju hitnih medicinskih postupaka učenicima osnovne i srednje škole.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar naglasio je pak kako je 30. obljetnica Krapinsko-zagorske županije posvećena hitnim službama i zdravstvenim ustanovama kao svojevrsna zahvala za sve ono što svakodnevno čine za stanovnike KZŽ.

– Također, vrlo je važno napomenuti kako kroz našu županiju prolazi velik broj ljudi kojima su oni također na usluzi i kojima nekada doslovno sekunde znače život ili smrt, jer mi smo županija koja je presječena autocestom, imamo najveći granični prijelaz Macelj preko kojeg godišnje prođe 11 milijuna ljudi, uz 700 do 800 tisuća hodočasnika koji dolaze u Mariju Bistricu i 170 tisuća turista. Zbog toga smo odlučili da ćemo u ovih nekoliko dana obići sve zdravstvene ustanove i svima ili dodijeliti već naručena vozila ili drugu medicinsku opremu koju smo nabavljali tijekom godine ili pak rješenja, odluke ili ugovore o nabavci nove opreme – pojasnio je župan Kolar dodavši kako Zagorje ima sjajno educirane i motivirane ljude, a zadatak Županije, kao osnivača, je osigurati im najbolje uvjete.

– Koliko god se mi trudili, još uvijek smo s opremom ispod razine njihovog znanja, opremljenosti i motiviranosti, ali usudit ću se reći da nismo daleko od toga. Kad pogledam unatrag 10-ak godina i što smo sve nabavljali, s čime smo se sve opremali te s čime sve raspolažemo, mogu slobodno reći da smo uz bok dobro opremljenih europskih zdravstvenih institucija – kazao je Kolar dodavši kako Županija financira dva tima T1 – u Konjščini i Klanjcu.

– Ovdje u Konjščini, za tim koji pokriva i Budinščinu i Hraščinu, na godišnjoj razini izdvajamo 428 tisuća eura i to već pet godina zaredom jer ministar nije donio mrežu Hitne koja bi trebala pokriti ovo područje. Tih 15 milijuna kuna mogli smo uložiti u primarnu zaštitu, u poboljšanje radnih i materijalnih uvjeta medicinskog kadra te vjerujem kako će donošenjem novog zakona i pravilnika te stvari biti izdefinirane i da od 1. siječnja iduće godine mi više nećemo morati financirati timove T1 u Klanjcu i Konjščini, nego da će oni biti sastavni dio mreže – objasnio je krapinsko – zagorski župan poručivši kako će sav taj novac ostaviti u zdravstvenom sustavu i još će ga i povećati.

Budući da jedno vozilo ostaje u Konjščini, tamošnja načelnica Anita Krok samim time izrazila je veliko zadovoljstvo.

– Upravo samo vozilo hitne pomoći koje je opremljeno na takav način ponekad znači upravo život, naravno, uz brzinu dolaska u bolnicu. Stoga zahvaljujem Zavodu za hitnu medicinu, Krapinsko – zagorskoj županiji te naravno najveća zahvala ide zdravstvenim djelatnicima koji svojim maksimalnim trudom i zalaganjem čine sve da bi obezbjedili sigurnost i zdravstvenu brzinu prilikom spašavanja naših građana – rekla je načelnica Krok.

Drugo vozilo otišlo je na područje općine Marija Bistrica, koju godišnje posjeti i do 800 tisuća hodočasnika, što je prema riječima načelnika Josipa Miličkog dodatni teret koji mora ekipa iz Marije Bistrice podnijeti.

– Bilo je puno borbe da bismo osposobili T1 tim u Mariji Bistrici i ono što pruža inicijalno za domaće stanovništvo, a vikendom postoji volonterski tim hitne pomoći bez vozila koji volontira u našem svetištu. To su većinom liječnici iz KBC-a i iz naše županije te kada sve zbrojimo, imamo dobru sliku po pitanju pružanja hitne medicinske pomoći u Mariji Bistrici – zaključio je načelnik Milički.

jmiklauzic/www.sjever.hr
26.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.