Now Reading:
Počeli radovi vrijedni više od 723 tisuće eura: dvorac Oršić u Gornjoj Stubici uskoro ponovno u punom sjaju
Full Article 2 minutes read

Počeli radovi vrijedni više od 723 tisuće eura: dvorac Oršić u Gornjoj Stubici uskoro ponovno u punom sjaju

Započela je konstrukcijska obnova dvorca Oršić u Gornjoj Stubici u kojem je smješten Muzej seljačkih buna, a koji je pretrpio oštećenja u vrijeme zagrebačkog potresa 22. ožujka 2020. godine.

Projekt su Muzeji Hrvatskog zagorja prijavili na poziv na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava u okviru programa provedbe mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu. Projekt se financira iz Fonda solidarnosti Europske unije, a njegova ukupna vrijednost iznosi više od 723 tisuće eura, odnosno gotovo 5,5 milijuna kuna.

U prvoj polovici ove godine završena je izrada elaborata za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene od potresa, u ožujku je sklopljen ugovor za izvođenje radova obnove s tvrtkom Vodolim iz Donje Stubice.

Radovi se odnose na konstrukcijsku sanacijsku dvorca, a u sklopu projekta opremit će se i urediti nova muzejska čuvaonica, odnosno depo za pohranu muzejskih predmeta. Radovi se provode se pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Krapini. Pripreme za obnovu započele su preseljenjem fundusa Muzeja iz depoa u privremenu čuvaonicu, a u akciji su sudjelovali muzejski djelatnici i vanjski izvođači.

Radovi će biti završeni do 30. lipnja, a konstrukcijska obnova omogućit će bolju zaštitu dvorca Oršić u Gornjoj Stubici od daljnjih elementarnih nepogoda te izgradnju jedne od najmodernijih muzejskih čuvaona koja će osigurati adekvatan smještaj građe sukladno muzejskim propisima.

Dok traje obnova dvorca, Muzej nastavlja s radom te organizacijom različitih kulturnih i umjetničkih događanja koje možete pratiti na mrežnoj stranici Muzeja i društvenim mrežama.

-Zbog radova je dio stalnog postava premješten i prilagođen prostoru, a sve posjetitelje pozivamo da se prilikom posjeta pridržavaju preporučenih sigurnosnih mjera – poručuju iz Muzeja.

www.sjever.hr
26.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.