Now Reading:
Počeli radovi vrijedni više od 723 tisuće eura: dvorac Oršić u Gornjoj Stubici uskoro ponovno u punom sjaju
Full Article 2 minutes read

Počeli radovi vrijedni više od 723 tisuće eura: dvorac Oršić u Gornjoj Stubici uskoro ponovno u punom sjaju

Započela je konstrukcijska obnova dvorca Oršić u Gornjoj Stubici u kojem je smješten Muzej seljačkih buna, a koji je pretrpio oštećenja u vrijeme zagrebačkog potresa 22. ožujka 2020. godine.

Projekt su Muzeji Hrvatskog zagorja prijavili na poziv na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava u okviru programa provedbe mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu. Projekt se financira iz Fonda solidarnosti Europske unije, a njegova ukupna vrijednost iznosi više od 723 tisuće eura, odnosno gotovo 5,5 milijuna kuna.

U prvoj polovici ove godine završena je izrada elaborata za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene od potresa, u ožujku je sklopljen ugovor za izvođenje radova obnove s tvrtkom Vodolim iz Donje Stubice.

Radovi se odnose na konstrukcijsku sanacijsku dvorca, a u sklopu projekta opremit će se i urediti nova muzejska čuvaonica, odnosno depo za pohranu muzejskih predmeta. Radovi se provode se pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Krapini. Pripreme za obnovu započele su preseljenjem fundusa Muzeja iz depoa u privremenu čuvaonicu, a u akciji su sudjelovali muzejski djelatnici i vanjski izvođači.

Radovi će biti završeni do 30. lipnja, a konstrukcijska obnova omogućit će bolju zaštitu dvorca Oršić u Gornjoj Stubici od daljnjih elementarnih nepogoda te izgradnju jedne od najmodernijih muzejskih čuvaona koja će osigurati adekvatan smještaj građe sukladno muzejskim propisima.

Dok traje obnova dvorca, Muzej nastavlja s radom te organizacijom različitih kulturnih i umjetničkih događanja koje možete pratiti na mrežnoj stranici Muzeja i društvenim mrežama.

-Zbog radova je dio stalnog postava premješten i prilagođen prostoru, a sve posjetitelje pozivamo da se prilikom posjeta pridržavaju preporučenih sigurnosnih mjera – poručuju iz Muzeja.

www.sjever.hr
26.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.