Now Reading:
I Čakovčani obilježili Europski dan bez dizala: uz vrtićarce, inicijativi se pridružili i djelatnici Gradske uprave
Full Article 2 minutes read

I Čakovčani obilježili Europski dan bez dizala: uz vrtićarce, inicijativi se pridružili i djelatnici Gradske uprave

Vrtićarci iz skupina Zmajčeki i Medenjaci iz čakovečkih vrtića Cipelica i Vjeverica u sklopu aktivnosti Volonteri u parku u srijedu su u Perivoju Zrinski obilježili Europski dan bez dizala, a inicijativi su se pridružili i djelatnici Gradske uprave.

Organizatori, Zajednica sportskih udruga Čakovca i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije za vrtićarce su pripremili program koji je uključivao edukaciju, kratko razgibavanje, korištenje stepenica i igru na obližnjem dječjem igralištu. Budući da su sve zadatke odradili bez greške mališani su nagrađeni zdravim zalogajem – jabukom i flašicom vode.

Dan bez dizala je pan-europska inicijativa koju je u sklopu NowWeMOVE kampanje pokrenula Međunarodna organizacija za sport i kulturu. Ovom se inicijativom želi potaknuti ljude da iskoriste svaku priliku za tjelesnu aktivnost te da hodaju stepenicama umjesto da koriste dizala ili pokretne stepenice.

Deveti po redu Europski dan bez dizala obilježen je diljem Europe, a među hrvatskim institucijama koje su se pridružile ovoj inicijativi je bila i Gradska uprava Grada Čakovca. Tako je s više od 20 djelatnika Gradske uprave tajnik čakovečke sportske zajednice Tomica Jakopec, inače voditelj sportsko-rekreacijskih aktivnosti, odradio opće pripremne vježbe kao i vježbe koje su uključivale stepenice čime se utjecalo na poboljšanje tjelesne izdržljivosti, mišićnu jakost, ravnotežu i fleksibilnost zglobova.

-Željeli smo ukazati na važnost bilo kakve tjelesne aktivnosti. Bilo da je to šetnja, vožnja biciklom ili korištenje stepenica. I mali pomaci u svakodnevnoj rutini mogu u vrlo kratkom razdoblju polučiti odlične rezultate, prije svega na psihu pojedinca jer će se osjećati puno bolje – izjavio je Jakopec pohvalivši sudionike vježbanja u haustoru gradske uprave u Ulici Kralja Tomislava.

Djelatnici Gradske uprave pak su poručili da bi ovakvih inicijativa trebalo biti više, kao i da bi trebale biti češće.

www.sjever.hr / FB Grad Čakovec
26.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.