Now Reading:
Uz Dan žena o superženi: Prva žena na kninskoj tvrđavi nakon Oluje – Varaždinka Božena na bojišnici provela 804 dana
Full Article 3 minutes read

Uz Dan žena o superženi: Prva žena na kninskoj tvrđavi nakon Oluje – Varaždinka Božena na bojišnici provela 804 dana

Večernji list je pokrenuo projekt posvećen ženama s inspirativnim životnim pričama i bira superžene Hrvatske, a u sklopu projekta objavio je i priču o Varaždinki Boženi Šimek-Šupliki, prvoj ženi na kninskoj tvrđavi nakon Oluje.

-Ženski uzori oduvijek su mi bili i zauvijek će mi biti žene koje je pogonila strast i koje su ulagale vrijeme i trud ne bi li ovaj svijet učinile boljim mjestom – rekla je Božena novinarki Renati Rašović govoreći o drugim ženama. No ova umirovljena natporučnica HV-a, nekadašnja pripadnica 7. gardijske brigade “Pume” i sama je na svom životnom putu mnogima poslužila kao uzor.

Prva je žena koja je tijekom oslobađanja 1995. godine ušla u Knin i prva žena koja se, skupa sa svojim suborcima, domogla tvrđave u trenucima kada se na zidinama zavijorila 20-metarska hrvatska zastava. Njezin impresivni ratni put broji 804 dana na bojišnici: počela ga je kao medicinska sestra, a završila kao vojnikinja koja je s Pumama prošla gotovo sva ratišta.

–Nekad stvarno trebate napraviti ono što osjećate. Negdje u tri sata u noći nazvali su me i rekli: “Mala, dolazi!” I mala je došla, a prvi teren bilo mi je zadarsko zaleđe – prisjeća se Božena koja se sa svojom brigadom nije vraćala kući sve do kraja rata i pritom prošla ratni put najprije s 2. bojnom, potom s izvidnicima, pa i sa zapovjedništvom brigade, radeći u ratu i poraću i kao personalac, logističar i operativac, sve do umirovljenja 2006. godine. No kruna njezina ratnog puta dočekala ju je – u kraljevskom gradu. Još uvijek pamti svaki detalj vojne operacije u kojoj je sudjelovala rame uz rame sa suborcima.

–Na ulasku u Knin zaobišli smo tenkovsku kolonu i jurnuli naprijed…Uopće nismo razmišljali o tome da bi na tom putu moglo biti neprijatelja, već smo slijepo jurili prema vrhu. I onda, stižemo na plato na tvrđavi i ugledamo jarbol na kojem se još uvijek vijorila srpska zastava. Skinuli smo je i popadali na zemlju od umora i navale adrenalina – govori Božena za Večernji list.

Knin je bio prazan, trgovine su bile puste, a manjkalo je i vode, no sve se to zaboravilo, prisjeća se, kada se pročula vijest da u Knin stiže predsjednik dr. Franjo Tuđman. S njim se tijekom povijesnog dana susrela dvaput.
– U jednom trenutku predsjednik mi se obratio pitanjem: “A vi ste…?” “Narednica Božena Šimek-Šuplika, 7. gardijska brigada iz Varaždina”, rekla sam. “Sporije ponovite, molim. Pa kako neće brzo osloboditi Knin kad ni govoriti ne može sporo?!” nasmijao se predsjednik od srca. Poslije, dok sam naokolo fotografirala, čula sam da me zovu. Predsjednik je odlazio helikopterom i tražio da me vidi prije odlaska. Kad sam stigla, rekao mi je da je morao “pozdraviti svoju Zagorku”. Bila sam preponosna – opisuje svoj susret s prvim hrvatskim predsjednikom.

Božena Šimek-Šuplika, žena nemirna duha, nakon 15 godina u Oružanim snagama RH odlučila se posvetiti sportu. Bila je članica Streličarskog kluba “Cekin”, a braneći boje svog kluba skinula je čak osam državnih rekorda.
Danas je aktivna u veteranskoj udruzi pa sa svojim Pumama često odlazi na proslave obljetnica iz Domovinskog rata, gdje se prisjećaju “dana ponosa i slave”.

foto: privatna arhiva b. šimek-šuplika
sjever.hr/vecernji.hr
08.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.