Now Reading:
Bira se najbolja nova hrvatska riječ: Što mislite, što znače riječi krugotok, znojilište, izazor, prestrujnik, pridatak?
Full Article 1 minutes read

Bira se najbolja nova hrvatska riječ: Što mislite, što znače riječi krugotok, znojilište, izazor, prestrujnik, pridatak?

Čak 385 osoba predložilo je 538 novih hrvatskih riječi na sada već tradicionalnom natječaju za novu hrvatsku riječ koji provodi časopis Jezik, a podupire Zaklada „Dr. Ivana Šreter“.

U uži krug natječaja ušlo je 15 novih riječi, a najbolja nova riječ bit će izabrana na svečanoj dodjeli nagrade „Dr. Ivan Šreter“ , piše Večernji list.

Izbor nove riječi svake je godine dio obilježavanja Dana hrvatskoga jezika, Spomen-tjedna na znamenite dane u kojima se 1967. sastavljala i potpisivala Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga jezika. Deklaracija je bila kamen međaš u povijesti hrvatskoga naroda i jezika jer poslije Deklaracije Hrvati više nisu pristajali na unitarističku jezičnu politiku.

Autor pobjedničke riječi tako će biti nagrađen sa 600 eura,  autor drugoplasirane riječi s 400, a autor trećeplasirane riječi s 200 eura, piše Večernji.

Za nagradu, abecednim redom konkuriraju riječi:

1. bakroza -hepatolentikularna degeneracija ili Wilsonova bolest
2. dimodojavnik – detektor dima
3. izazor – retrovizor
4. javnozborac/javnozborstvo – PR
5. krugotok – kružni tok
6. obrubnik – lajsna
7. odricajnica – disclaimer; izjava o odricanju od odgovornosti
8. otpadalište – odlagalište otpada
9. prestrujnik – strujni adapter
10. pridatak – plug in
11.  prijevodnici – titlovi
12. prikaznik  – displej
13. šećerice  – biljke od kojih se proizvodi šećer
14. zaključaj – lockdown
15. znojilište  – sauna

foto: arhiva
sjever.hr/vecernji.hr
08.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.