Now Reading:
„Neka nam je više žena u prometu, to znači i više i sigurnosti” Varaždinski policajci zaustavljali vozačice povodom Dana žena, čestitali im i darivali ih Bosilj i Marković
Full Article 3 minutes read

„Neka nam je više žena u prometu, to znači i više i sigurnosti” Varaždinski policajci zaustavljali vozačice povodom Dana žena, čestitali im i darivali ih Bosilj i Marković

Varaždinska gradska uprava tradicionalno je u suradnji s PU varaždinskom povodom Međunarodnog dana žena prigodno darivala uzorne vozačice.

Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske naglasio je kako su žene u prometu pažljivije, opreznije i odgovornije u odnosu na muškarce što potvrđuje i statistika.

-Iz godine u godinu sve je više žena u prometu, trenutno imamo evidentirano 43 tisuće vozačica na području naše Županije, naprema 55 tisuća vozača. Ako se tendencija povećanja broja vozačica nastavi u sljedećih 10 godina, mogli bi imati ravnopravan broj žena vozačica i muškaraca vozača. Gotovo 80% teških prometnih nesreća na području cijele države, a tako je slično i u našoj županiji, uzrokuju muškarci. Specifično je za našu županiju to da čak ispod 10% prometnih nesreća s poginulim osobama su uzrokovale žene, a ostalo muškarci – izvijestio je Posavec.

Dodaje kako prekoračenje najveće dopuštene brzine kretanja u 80% slučaja krše muškarci, a slično je i s vožnjom pod utjecajem alkohola, ne korištenjem sigurnosnih pojaseva, nepropisnom uporabom mobitela.

-Kažu da žene i u prometu imaju majčinski instinkt, žene prilikom prijevoza djece daleko u većem postotku propisno prevoze djecu što znači da su djeca u auto sjedalicama, da su vezana što nije slučaj s muškarcima. Istraživanja kažu da estrogen daje ženama veću usredotočenost na promet, žene više vode pažnju o drugim sudionicima nego što to rade muškarci. Sve ovi podaci doprinose da rasprava o tome tko je bolji vozač – žene ili muškarci, nije potrebna. Neka nam je više žena u prometu na cestama, a to znači da ćemo imati više i sigurnosti – zaključio je Posavec.

Crvene ruže ženama uručili su zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i gradonačelnik Neven Bosilj koji je naglasio kako se nebrojeno puta pokazalo kako su žene bolji i odgovorniji vozači od muškaraca jer muškarci voze preagresivno.

– Možda one imaju više živaca od muškaraca. Moje iskustvo pokazuje kako su žene u svakom slučaju bolji vozači. Što se tiče ostalih djelatnosti, nažalost u Hrvatskoj još uvijek, prema podacima za prošlu godinu imaju 16 posto manju plaću od muškaraca i mislim da je to poslovna stvar koju danas treba promijeniti. U državnoj upravi ili u javnim službama nije tako velika razlika, ali što se tiče privatnog sektora ta razlika raste i veća je. To je ono na što bi se trebali fokusirati u ovom trenutku, kako bi žene i muškarci stvarno bili ravnopravni s obzirom na materijalna primanja – rekao je gradonačelnik te je čestitavši ženama Dan žena poručio kako je njihov zapravo svaki dan samo je danas to službeno.

– Želim da im svaki dan bude kao danas – dodao je.

abrkic/sjever.hr
08.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.