Now Reading:
„Neka nam je više žena u prometu, to znači i više i sigurnosti” Varaždinski policajci zaustavljali vozačice povodom Dana žena, čestitali im i darivali ih Bosilj i Marković
Full Article 3 minutes read

„Neka nam je više žena u prometu, to znači i više i sigurnosti” Varaždinski policajci zaustavljali vozačice povodom Dana žena, čestitali im i darivali ih Bosilj i Marković

Varaždinska gradska uprava tradicionalno je u suradnji s PU varaždinskom povodom Međunarodnog dana žena prigodno darivala uzorne vozačice.

Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske naglasio je kako su žene u prometu pažljivije, opreznije i odgovornije u odnosu na muškarce što potvrđuje i statistika.

-Iz godine u godinu sve je više žena u prometu, trenutno imamo evidentirano 43 tisuće vozačica na području naše Županije, naprema 55 tisuća vozača. Ako se tendencija povećanja broja vozačica nastavi u sljedećih 10 godina, mogli bi imati ravnopravan broj žena vozačica i muškaraca vozača. Gotovo 80% teških prometnih nesreća na području cijele države, a tako je slično i u našoj županiji, uzrokuju muškarci. Specifično je za našu županiju to da čak ispod 10% prometnih nesreća s poginulim osobama su uzrokovale žene, a ostalo muškarci – izvijestio je Posavec.

Dodaje kako prekoračenje najveće dopuštene brzine kretanja u 80% slučaja krše muškarci, a slično je i s vožnjom pod utjecajem alkohola, ne korištenjem sigurnosnih pojaseva, nepropisnom uporabom mobitela.

-Kažu da žene i u prometu imaju majčinski instinkt, žene prilikom prijevoza djece daleko u većem postotku propisno prevoze djecu što znači da su djeca u auto sjedalicama, da su vezana što nije slučaj s muškarcima. Istraživanja kažu da estrogen daje ženama veću usredotočenost na promet, žene više vode pažnju o drugim sudionicima nego što to rade muškarci. Sve ovi podaci doprinose da rasprava o tome tko je bolji vozač – žene ili muškarci, nije potrebna. Neka nam je više žena u prometu na cestama, a to znači da ćemo imati više i sigurnosti – zaključio je Posavec.

Crvene ruže ženama uručili su zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i gradonačelnik Neven Bosilj koji je naglasio kako se nebrojeno puta pokazalo kako su žene bolji i odgovorniji vozači od muškaraca jer muškarci voze preagresivno.

– Možda one imaju više živaca od muškaraca. Moje iskustvo pokazuje kako su žene u svakom slučaju bolji vozači. Što se tiče ostalih djelatnosti, nažalost u Hrvatskoj još uvijek, prema podacima za prošlu godinu imaju 16 posto manju plaću od muškaraca i mislim da je to poslovna stvar koju danas treba promijeniti. U državnoj upravi ili u javnim službama nije tako velika razlika, ali što se tiče privatnog sektora ta razlika raste i veća je. To je ono na što bi se trebali fokusirati u ovom trenutku, kako bi žene i muškarci stvarno bili ravnopravni s obzirom na materijalna primanja – rekao je gradonačelnik te je čestitavši ženama Dan žena poručio kako je njihov zapravo svaki dan samo je danas to službeno.

– Želim da im svaki dan bude kao danas – dodao je.

abrkic/sjever.hr
08.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.